Synonymer till älskvärd

Vi känner till 14 synonymer till älskvärd. Ordet älskvärd är en synonym till ämabel och hjärtlig och kan bland annat beskrivas som ”vänlig, charmerande”. Ordet är motsatsen till vedervärdig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av älskvärd samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till älskvärd

 1. betagande
 2. charmant
 3. charmfull
 4. chevaleresk
 5. förtjusande
 6. hjärtlig
 7. intagande
 8. läcker
 9. rar
 10. snäll
 11. strålande
 12. trevlig
 13. vänlig
 14. ämabel

Vilka ord betyder nästan samma sak som älskvärd?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till älskvärd. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. hygglig
 2. godhjärtad
 3. artig
 4. ljuv
 5. blid
 6. gemytlig
 7. sympatisk
 8. god
 9. bedårande
 10. sjyst
 11. härlig

Vad är motsatsen till älskvärd?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. vedervärdig

Vad betyder älskvärd?

 1. vänlig, charmerande
 2. som är mycket omtyckt
 3. som är vänlig eller charmerande; som är värd att tycka om

Hur kan ordet älskvärd användas?

Följande exempelmeningar visar hur älskvärd kan användas.

 1. ett älskvärt leende
 2. värden var älskvärd mot alla gästerna

Hur används ordet älskvärd i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet älskvärd används i vanlig text.

 1. Det är en sak att framstå som en älskvärd skojare och något helt annat att förvänta sig att folk följer vissa regler, medan du själv och alla omkring dig inte gör det, säger Tim Bale, professor i politik vid Queen Mary University i London.
 2. Hade jag fasiken inte kommit på själv, så tack! /Mamma Mu”, skriver Carina Berg, och drar en skämtsam parallell mellan sig själv och den älskvärda barnboks–kon.
 3. ”Är det sorgligt, snarare än älskvärt, att Charlie inte kan njuta av en aktivitet för barn utan globalt fokus?”, skriver Ewan Murray i en krönika för The Guardian.
 4. Mannen bakom Katla, Mangan, Bröli och andra älskvärda figurer är här bara sig själv, och sina diagnoser.
 5. Men det är väl också det som ger sporten en extra älskvärd dimension.
 6. Både hans republikanska kollegor och kärnväljare lär allteftersom vända honom ryggen (likt ekonomirådgivaren Gary Cohn som avgick på tisdagskvällen), när priserna går upp och jobb försvinner som en följd av presidentens ”älskvärda” handelskrig.
 7. Den älskvärda guldbaggedivan – som tyvärr gör sitt sista guldbaggegig – lyckades genast sätta tonen med en svit säkra #tystnadtagning–skämt.
 8. Men det visar att filmen var effektfull i att göra Jack så älskvärd för tittaren att det gör ont att se honom dö, säger han i en intervju med Vanity Fair.
 9. Hos Deer­hoof är det älskvärda tramset en oersättlig del av musiken.
 10. Samma känsla har föreställningens mest berörande scen där Desdemona intar sin sista måltid i sällskap av Lars Bringås älskvärda och jordnära Emilia.
 11. Han är förstås ingen hjälte, ”bara en man som gör sitt jobb” – låg puls och hög moral, lika ärbar som älskvärd, främmande kvinnor flockas för att ta på honom.
 12. … att årets öppningsfilm, den älskvärda nostalgitrippen ”La La land” med Emma Stone och Ryan Gosling, redan pekas ut som en stark Oscarskandidat.
 13. ”Inside Llewyn Davis” är ett till synes fluffigt nystan av disparata trådar, varav bara ett litet fåtal knyts ihop av en älskvärt förströdd intrig som aldrig får några tydliga konturer.
 14. Den godmodiga och älskvärda E.
 15. Men det innebär inte att låten inte är älskvärd.
 16. En rakryggad älskvärd man som mötte en relativt ung och inte så rutinerad journalist, men en engelsman som var väldigt respektfull och öppenhjärtig i situationen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är ämabel en synonym till älskvärd. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är vedervärdig motsatsen till älskvärd.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet älskvärd

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet älskvärd.

Bild med texten älskvärd