Synonymer till ändamål

Vi känner till 7 synonymer till ändamål. Ordet ändamål är en synonym till avsikt och mening och kan bland annat beskrivas som ”bestämt syfte, mål ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ändamål samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ändamål

 1. avsikt
 2. intention
 3. mening
 4. motiv
 5. syfte
 6. uppsåt
 7. ämna

Vilka ord betyder nästan samma sak som ändamål?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till ändamål. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. anledning
 2. anda

Vad är motsatsen till ändamål?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ändamål.

Vad betyder ändamål?

 1. bestämt syfte, mål 
 2. syfte, målsättning

Hur böjs ändamål?

 1. ändamål
 2. ändamålen
 3. ändamålens
 4. ändamålet
 5. ändamålets
 6. ändamåls

Hur kan ordet ändamål användas?

Följande exempelmeningar visar hur ändamål kan användas.

 1. intäkterna från konserten går till välgörande ändamål

Hur används ordet ändamål i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ändamål används i vanlig text.

 1. Ett av de mer kända företagen är Facebook, där man kan samla in pengar till vängörande ändamål när man fyller år.
 2. Utformningen av de nya straffbestämmelserna kan "leda till såväl bevissvårigheter som tillämpningsproblem, vilket i förlängningen riskerar att urholka lagstiftningens ändamål och effektivitet", skriver Justitiekanslern i sitt remissvar.
 3. – Donationsvolymerna från stiftelser har ökat, och allt tyder också på att antalet nybildade stiftelser stiger, lagen är ändrad så att man kan ge till fler ändamål med skattefrihet.
 4. Justitieombudsmannen har avrått, med hänvisning till att ingreppet inte kan anses stå i proportion till ändamålet.
 5. Enligt forskarna i Valencia är en parallell hybridlösning det bästa alternativet, och för ändamålet har de utvecklat en ny grön motor avsedd för lastbilar på 18–25 ton.
 6. Stadgarna säger inte något om hur fastigheten ska hanteras – utan endast att avkastningen från stiftelsen ska gå till ändamålen – alltså behövande poliser.
 7. Toyota är uppenbarligen fast beslutna om att etablera sig i segmentet vätgasdrivna transportfordon, och för ändamålet har man flera samarbetspartners.
 8. Och de som verkligen behöver ha koll på syremättnaden i blodet – vissa covid 19–sjuka, KOL–patienter och människor med sömnapné – lär knappast använda ett armbandsur för det ändamålet.
 9. För ändamålet har hans bolag utvecklat kevlartäckta poddar som är drygt två meter långa med en diameter som ligger strax under metern.
 10. Det kan röra sig om alltifrån att skicka förnödenheter till rymdstationer till militära ändamål som att skjuta ner satelliter.
 11. Det säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), stadens kommunstyrelseordförande, och pekar på Malmö som en autentisk plats av historisk betydelse för ändamålet.
 12. – Jag påstår att han försökt att exploatera flickan för sexuella ändamål.
 13. För ändamålet samlade den då 70–årige företagschefen 400 ingenjörer och pumpade in två miljarder pund av privata pengar för att åstadkomma detta.
 14. Klubben har begränsat antalet spelare som kan träna samtidigt till sex stycken och använder tre planer för ändamålet.
 15. Men falska positiva och negativa resultat kan också bero på att bluetooth low energy inte duger som teknik för det här ändamålet.
 16. Det var Åhléns Odenplan som hade vunnit pralinerna i en säljtävling, och gemensamt kommit överens om att skänka större delen av chokladen till välgörande ändamål.
 17. – Om den är skarp för framtida ändamål eller om någon gömt den för att de inte vill ha ett farligt föremål i sin bostad är inte känt, säger Stefan Dangardt.
 18. Kinas centralbank har även uppmanat bankerna att öka sin utlåning till ekonomin samt skjutit till drygt 400 miljarder kronor för ändamålet.
 19. För ändamålet investerar Amazon en miljard dollar i lokal teknik, infrastruktur samt logistikprojekt, vilket ska generera en miljon nya jobb till 2025.
 20. I höstas införde Sverige nya regler för datalagring för brottsbekämpande ändamål.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är avsikt en synonym till ändamål. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på ändamål

Ord som slutar på ändamål