änka

änka är synonymt med kvinna och kan bland annat beskrivas som ”kvinna vars make har dött”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av änka och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till änka

kvinna

Motsatsord till änka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till änka.

Vad betyder änka?

 1. kvinna vars make har dött
 2. kvinna, vars äktenskapspartner avlidit, och som inte är omgift

Böjningar av änka

 1. änka
 2. änkan
 3. änkans
 4. änkas
 5. änkor
 6. änkorna
 7. änkornas
 8. änkors

Exempel på hur ordet änka kan användas

 1. förr fick änkor en särskild pension, änkepension

Exempel på hur ordet änka används i svenska tidningar

 1. Eva Kirkhaug, 68, blev änka i januari 2014.
 2. Ambassaden skriver också att Farah Samin saknar fast inkomst, samt saknar stark anknytning till Iran eftersom hon är änka och hennes döttrar bor i Sverige.
 3. En ung, nybliven änka vars mäktiga bröder vill hindra henne från att gifta sig.
 4. Veuve Clicquot–Ponsardin, förmögen 27–årig änka till en champagnetillverkare, testade att ställa flaskorna upp och ner i en träställning.
 5. I Belgien beslutar domstolar om hämtning av änkor och krigare i Syrien och Irak, när regeringen tvekar.
 6. Även Karin Slaughter rör sig i sektmiljö i ”Den sista änkan”.
 7. Hon vill träffa någon som är lika nördig och frågan är om Cosplayspelande Anders håller måttet? 74–åriga Inger, en pigg och levnadsglad skånetös, saknar kärleken hon haft sedan hon blev änka efter drygt 50 års äktenskap.
 8. De stulna pengarna brann upp i tillslaget, men det hindrar inte Jamal och hans våldsamma brorsa (obehagligt välspelad av Daniel Kaluuya) från att kräva in dem från Harrys änka Veronica (Davis).
 9. Efter att tusentals ghananer under veckan tagit farväl vid toppdiplomatens kista ledde hans änka, svenska Nane Annan, under torsdagen en avslutande internationell ceremoni i huvudstaden Accra.
 10. Det var sådana som Mor på Styvern, Eva Ax, änkan Björkman, Skorstens–fågeln och Kalkon–Johanna.
 11. En annan tendens är att andelen rika änkor i toppen har minskat.
 12. Andelen änkor i toppen har minskat och allt fler toppinkomstkvinnor får den största delen av sin inkomst ifrån arbete snarare än från kapital.
 13. Cora Seaborne, en förmögen änka som precis sluppit ur ett olyckligt, våldsamt äktenskap, kommer till den lilla byn Aldwinter i Essex för att odla sitt intresse för fossil och vattenlevande varelser.
 14. I regissören Andreas Boonstras version av ”Hemsöborna” spelar han rollen som fastlänningen Carlsson, som kommer till Hemsö för att hjälpa till med änkan Flods lantbruk.
 15. För två och ett halvt år sedan blev Gunnila Blomberg änka och därmed ensam ägare.
 16. Pervin Buldan är änka efter advokaten och PKK–aktivisten Savaş Buldan, som kidnappades och mördades av okända män 1994 och har dessutom starka band till fängslade Öcalan.
 17. Samtliga aktieägare i Gubbtolvan AB har nu sålt sina aktier i bolaget – för att låta "Noppes" änka Lee Lewenhaupt, 58, och hennes son Leonard Johansson driva verksamheten vidare.
 18. Vi lärde känna Britt i slutet av nittitalet, då hon återvänt till Stockholm som nybliven änka och sökte kontakt med kollegor med samma intressen som hon själv.
 19. Charlotte Perrelli skulle ha bidragit med extra stjärnglans som änkan Katarina, men lämnade återbud och har ersatts av pålitliga Åsa Fång.
 20. Grattis till nomineringen, Henrik Dorsin! Men du kanske är van nu – man formligen kastar priser över både dig och ”Glada änkan”.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till änka är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kvinna en synonym till änka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.