årtionde

årtionde är synonymt med period och decennium och kan bland annat beskrivas som ”period på tio år, decennium”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av årtionde och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till årtionde

decennium, dekad, period

Motsatsord till årtionde

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till årtionde.

Vad betyder årtionde?

 1. period på tio år, decennium
 2. period av tio år

Böjningar av årtionde

 1. årtionde
 2. årtionden
 3. årtiondena
 4. årtiondenas
 5. årtiondens
 6. årtiondes
 7. årtiondet
 8. årtiondets

Exempel på hur ordet årtionde kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet årtionde används i svenska tidningar

 1. Enligt internationella observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden.
 2. Enligt observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden.
 3. – Den amerikanska administrationen under president Trump driver på för att bryta de nära relationerna som byggts upp under årtionden i en straffåtgärd mot en allierad, säger Stuttgarts borgmästare Fritz Kuhn.
 4. Jämför cabriolets som sedan årtionden själva förmår att ta bort och packa ner tacket i bagageutrymmet.
 5. De båda har dominerat sporten under hela det senaste årtiondet.
 6. Indien har drabbats av den största invasionen av ökengräshoppor på flera årtionden och delstater som Rajasthan, Punjab och Gujarat i de västra delarna av landet har redan sett livsviktiga grödor bli uppätna av de glupska gräshopporna.
 7. Men han omhuldade även flera rasistiska idéer och tillät segregation inom flera federala myndigheter, även de där integration införts årtionden tidigare.
 8. Tillbaka till ett stilbildande årtionde när det gäller popmusik och mode.
 9. – Jag skulle säga att det är det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden.
 10. ”Claes var under flera årtionden en av Sveriges främsta brottmålsadvokater.
 11. Ska Parisavtalets mål uppnås så behöver världens utsläpp halveras under kommande årtionde.
 12. "Jag tror att vi får se en kulmen på kolanvändandet för energiproduktion under det här årtiondet", säger Tim Buckley, analyschef vid Institute for Energy Economics and Financial Analysis (Ieefa) till Climate Home News.
 13. Under årtionden lurade den amerikanska finansmannen Bernie Madoff investerare, kändisar och vänner på cirka 65 miljarder dollar genom att få dem att investera i ett stort antal olika företag.
 14. Konsten att hålla tal har drottningen mejslat fram genom årtiondena, bland annat i de årliga nyårstalen till folket.
 15. Coronaviruset har på en månad raderat åratal, om inte årtionden, av börsuppgångar.
 16. Eftersom vårdcentralerna är underfinansierade och underdimensionerade sedan årtionden tillbaka och få patienter har en fast läkare som de känner vet de inte vart de ska vända sig när de behöver hjälp.
 17. De utländska regeringarna har i årtionden alltså trott att deras kommunikation om spioner, soldater och diplomatiska hemligheter har varit säker tack vare en krypteringsmaskin, som nu visat sig ha varit riggad.
 18. De lät sedan koldioxiden i luften stå för den reaktion som omvandlar materialet till kalksten i en process som kan ha tagit år eller rent av årtionden.
 19. Det är därför vi i Sverige har bromsat förnybar ren energi i årtionden.
 20. S20 känns inte som en vision för det kommande årtiondet, utan mer som en finputsning av ett koncept vi är väldigt bekanta med vid det här laget.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till årtionde är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är period en synonym till årtionde. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.