åsna

åsna är synonymt med dumbom och gås och kan bland annat beskrivas som ”ett hästdjur som är vanligt i varma länder (Equus asinus)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av åsna och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till åsna

boricka, dumbom, gås, knäppgök

Motsatsord till åsna

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till åsna.

Vad betyder åsna?

 1. ett hästdjur som är vanligt i varma länder (Equus asinus)
 2. en underart (Equus africanus asinus) till arten afrikansk vildåsna (Equus africanus) inom däggdjursfamiljen hästdjur (Equidae); individ av underarten åsna

Böjningar av åsna

 1. åsna
 2. åsnan
 3. åsnans
 4. åsnas
 5. åsnor
 6. åsnorna
 7. åsnornas
 8. åsnors

Exempel på hur ordet åsna kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet åsna används i svenska tidningar

 1. En åsna är alltid en åsna.
 2. – Donald Trump är en riktig jävla åsna.
 3. Man skulle kunna uttrycka det som att det är kyrkans nyårsdag och texterna vi läser handlar om hur Jesus rider in i Jerusalem på en åsna.
 4. På landsbygden blir trängseln av annat slag när kortegen med försvarsminister Hultqvist tvingas bromsa för trippande åsnor och råmande kor på vägbanan.
 5. – Min favoritbild är från fristaden för åsnor i Devon eftersom det får mig att le och bli glad.
 6. Det är den unga journalistaspiranten Ellen, det är polisen Nils, pojken Otto som sköter om en åsna på utställningen, och så är det Einstein själv.
 7. Nu har det gått så långt att Niger förbjuder export av åsnor liksom all inhemsk slakt av djuren.
 8. Vid ett annat tillfälle kallade Chávez Bush för ”åsna”.
 9. När jag var liten fanns det ett klister som hette Karlssons och som i sin reklam hade en sturig åsna som förkunnade att alla använder Karlssons klister utom han själv, som alltså är en åsna.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till åsna är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är dumbom en synonym till åsna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.