Synonymer till åter

Vi känner till 7 synonymer till åter. Ordet åter är en synonym till i retur och på nytt och kan bland annat beskrivas som ”än en gång, igen, på nytt”. Ordet används i uttrycket ”tusen och åter tusen (människor)” som betyder ”många tusen (människor)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av åter samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till åter

 1. i retur
 2. igen
 3. på nytt
 4. tillbaka
 5. upprepa
 6. ånyo
 7. återigen

Vad är motsatsen till åter?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till åter.

Vad betyder åter?

 1. än en gång, igen, på nytt
 2. tillbaka

Hur används ordet åter i uttryck?

 1. tusen och åter tusen (människor) = många tusen (människor)

Hur böjs åter?

 1. åter

Hur kan ordet åter användas?

Följande exempelmeningar visar hur åter kan användas.

 1. Våren är åter här!
 2. Hej då, och välkommen åter!
 3. Det var en parentes – åter till ämnet!

Hur används ordet åter i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet åter används i vanlig text.

 1. Men totalt tre bom av Jacquelin i det stående skyttet gav Samuelsson chansen att ta i kapp och trots en bom i sista skyttet hade svensken åter vittring på topplaceringarna, bara knappt tre sekunder bakom tvåan Jacquelin när de gick ut på spurtvarvet.
 2. För Skånes del kom det under onsdagen en del regn men det har åter blivit snöfall.
 3. I somras mördades Haitis president och kriminella gäng tog åter över stora delar av huvudstaden.
 4. Med de flesta norrmän vaccinerade och sjunkande smittotal bedömer det norska Folkhälsoinstitutet att risken för att pandemin åter ska hamna utom kontroll är liten.
 5. Fast, vill jag skrika, hallå nu kan man kan åter gå på teater i stan! Man kan träffa människor som man inte visste fanns.
 6. Och idag, när Elektronikbranschen efter några månaders uppehåll, åter publicerar sitt snabbindex visar det sig att kedjorna verkar ha haft fog för sin optimism.
 7. Nu är partiet åter nere på 11,2 procent, enligt mätningen.
 8. Den grekiska militärjuntan fängslade honom åter 1968 och han förblev i fängelse i fyra år.
 9. Och teatern får (peppar, peppar) nu äntligen åter se sin publik, om än med fortsatt begränsade platser.
 10. Men här tar hon sig åter an frågan i skönlitterär form och det är en stor händelse när en våra främsta författare skriver roman igen.
 11. Och att åter resa sig upp, söka ny kontakt, leta nya sätt att förändra.
 12. Evakueringsplanen, som stoppades tillfälligt efter att tusentals personer flockats på flygfältet, lyfte åter på tisdagsmorgonen.
 13. Talibanerna har åter tagit makten i Afghanistan och kaotiska scener utspelar sig på Kabuls flygplats när tusentals afghaner försöker fly sitt land.
 14. Samtidigt som kontoret i Kabul är stängt för tillfället har Svenska Afghanistankommittén åter kunnat öppna sina kontor i andra delar av landet.
 15. Vid strax 23–tiden på måndagskvällen uppger talespersoner för den tyska och amerikanska militären att flygplatsen åter öppnat och att man är igång med evakueringen.
 16. Underhållningsjätten Walt Disney klättrade 1,0 procent sedan bolagets strömningstjänst lockat fler abonnenter än väntat och de pandemidrabbade nöjesparkerna åter börjat gå med vinst.
 17. Jamie Spears säger att medförmyndaren Montgomery har sagt att det åter skulle kunna kan vara aktuellt med tvångsinläggning av Britney Spears.
 18. – Tyvärr har de vilda terroristerna åter agerat fegt och gjort en patriotisk afghan till martyr, säger inrikesdepartementets talesperson Mirwais Stanikzai.
 19. Nu sker åter gränshandeln med livet som insats.
 20. Vänsterpartiet valde i juni att gå fram med en misstroendeomröstning mot regeringen, vilket resulterade i att den först blev avsatt för att sedan åter röstas fram, efter att Centerpartiet backade om förslaget om fri hyressättning på nyproduktion.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är i retur en synonym till åter. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.