återberätta

återberätta är synonymt med skildra och porträttera och kan bland annat beskrivas som ”berättar i andra hand, återger, relaterar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av återberätta och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till återberätta

beskriva, porträttera, skildra, utmåla

Motsatsord till återberätta

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till återberätta.

Vad betyder återberätta?

 1. berättar i andra hand, återger, relaterar
 2. föra vidare en berättelse som man själv fått berättad för sig
 3. (överfört) berätta om en händelse; konstruera en berättelse runt något och återge denna

Böjningar av återberätta

 1. återberätta
 2. återberättad
 3. återberättade
 4. återberättades
 5. återberättar
 6. återberättas
 7. återberättat
 8. återberättats

Exempel på hur ordet återberätta kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet återberätta används i svenska tidningar

 1. – Det var grova ord i omklädningsrummet här tidigare, så jag vet inte om jag vågar återberätta dem.
 2. Några av Dramatens äldre skådespelare återberättar dessa minnen från när krigsvittnena var i samma ålder som vår publik är i dag.
 3. Men vi kunde väl i alla fall ha fått försöka? säger Thomas Stenström, som ler åt minnet i dag men ändå höjer rösten när han återberättar det.
 4. ”Andreas kan vara i någon form av chock under förhöret men att han inte reagerar under hela förhöret när han återberättar vad som hänt upplever jag och förhörsledaren som mycket märkligt”, säger en av de poliser som gjorde det första förhöret med honom.
 5. Eller väljer hon verkligen? I ett av Alex återberättade minnen från barndomen pratar Karin om Edith Södergrans dikt ”Landet som icke är”.
 6. Ibland återberättar de andras berättelser i andra och tredje led, men allt är text, inte prat, även om också berättaren/lyssnaren ibland gör ett inpass.
 7. Caroline har fått det återberättat för sig att hon och kompisen ramlade och skrapades mot vägen flera meter, de satt fast mellan moppen och marken.
 8. Sen sa han de där orden som jag senare skulle ha så svårt att återberätta.
 9. Och ryktena lär inte bli färre efter att Hany Abo Rida, president i Egyptens fotbollsförbund, gett en intervju i egyptisk tv, här återberättad av Viasat Sport.
 10. Karen Kilgariff och Georgia Hardstark återberättar historiska och samtida mord– och kriminalhistorier – och blandar upp det med en hel del tjattrigt och mysigt vardagspladder om sina liv och husdjur.
 11. Anekdoten från Artepelag återberättades för mig av en av konsthallens guider i våras.
 12. Under de 30 sekunderna reser jag i tiden, återberättar Cullen.
 13. Jag står alltså med hennes bok i handen, och låter honom läsa om händelsen i stället för att själv återberätta den för honom.
 14. Att förlägga berättandet tusen år framåt i tiden ger honom också möjligheten hur sättet på vilket något berättas och återberättas formar vår syn på historien.
 15. Marcus Rashford är den 18–årige talangen vars resa är värd att återberättas.
 16. Många kuvert med fotografier har nu sprättats för första gången på över 50 år och hela berättelsen om fotostudions glansdagar återberättas i den nyss utkomna fotoboken Studio Wezäta – Färgfotografiets genombrott i svensk reklam, skriven av Ida Dicksson.
 17. Uppgifterna återberättades även av invånare i andra grannbyar, enligt AFP.
 18. Under några långa kvällspromenader senare samma år stannade hon ofta upp för att peka ut platser för mig, återberätta samtal hon överhört, minnas flyktiga möten och livsöden hon fantiserat fram ur murar, skuggor, röster och splittrade ansikten.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till återberätta är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är skildra en synonym till återberätta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.