åthävor

åthävor är synonymt med later och manér och kan bland annat beskrivas som ”(överdrivet) sätt att uppföra sig (t.ex. med sina gester)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av åthävor och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till åthävor

later, manér

Motsatsord till åthävor

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till åthävor.

Vad betyder åthävor?

 1. (överdrivet) sätt att uppföra sig (t.ex. med sina gester)
 2. (i pluralis) sätt att uppträda vid utförandet av viss handling; ofta om alltför märklig sätt att bete sig; gester, åtbörder

Böjningar av åthävor

 1. åthävor
 2. åthävorna

Exempel på hur ordet åthävor kan användas

 1. primadonnans åthävor
 2. han talade lugnt och utan åthävor

Exempel på hur ordet åthävor används i svenska tidningar

 1. Modellen har alltid känts som en självsäker kapten som utan större åthävor kunnat hålla i rodret.
 2. Vilka makthavare, vilka lagförslag, vilka grandiosa åthävor, vilka oheliga allianser och, ja, vilka tweets?.
 3. Liksom att se hur elegant en pampig äldre byggnad har lyfts fram och nya rumsligheter skapats, också det i relation till de arkitektoniska åthävor som bitvis präglat senaste decenniernas konsthalls– och museiboom.
 4. Med stort samhällsengagemang men utan åthävor.
 5. Om den möjligheten hade funnits, skulle dessa människor utan större åthävor ha kunnat ”befria sig” från sin judiskhet och därigenom inte ha någon anledning att känna aversion mot sig själva.
 6. Han är vad man ibland kallar en ”kött–och–potatis”–spelare utan större åthävor, med begränsad talang och en alldaglighet som man får leva med om man kommer från Påarp i Skåne.
 7. Begreppet främling är en mänsklig konstruktion som kan förvandlas till vän och bekantskap utan större åthävor.
 8. Visserligen väjs det inte för klichéer – folk sjunker ner på en bänk, trummar otåligt med fingrarna mot ratten, blir högröda i ansiktet – men det hör väl till genren, och texten bär det utan större åthävor.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till åthävor är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är later en synonym till åthävor. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.