åtrå

åtrå är synonymt med saknad och trånande och kan bland annat beskrivas som ”häftig längtan, passion”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av åtrå och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till åtrå

begär, begära, hoppas, hunger, lust, lusta, lystnad, längtan, saknad, trängtan, tråna efter, trånande, vilja, önska, önskan

Motsatsord till åtrå

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till åtrå.

Vad betyder åtrå?

 1. häftig längtan, passion
 2. starkt begär; stark längtan, passion, trängtan, trånad; sexuellt begär
 3. starkt längta efter, älska passionerat, eftertrakta

Böjningar av åtrå

 1. åtrå
 2. åtrådd
 3. åtrådde
 4. åtråddes
 5. åtrån
 6. åtråns
 7. åtrår
 8. åtrås
 9. åtrått
 10. åtråtts

Exempel på hur ordet åtrå kan användas

 1. hennes skönhet väckte hans åtrå

Exempel på hur ordet åtrå används i svenska tidningar

 1. En sönderspelad VHS med två hånglande män kunde vara enda chansen för en ensam pojke att förstå, att det han åtrådde ens existerade.
 2. Premiärministrar har alltid fått rådet att inte ta risken att ge deras opponenter den jämlika status de så hett åtrår, konstaterar Nick Robinson.
 3. Kärlek och åtrå, svartsjuka och svek, maktspel och statskupper.
 4. I hela åtta år har Lisa Taddeo följt tre amerikanska kvinnor som delar med sig av sina erfarenheter av åtrå, längtan och sexualitet.
 5. Detta samtidigt som hennes manliga motsvarighet bara blivit mer och mer åtrådd med statusen, kapitalet och åren.
 6. När den amerikanska journalisten Lisa Taddeo började planera för ett större reportage om människors åtrå trodde hon att det var männens berättelser som skulle locka henne, att det var deras begär som skulle fascinera.
 7. Men det unika som sker hos Debussy är att han kokar ner det svall av åtrå som skulle ta 20 minuter hos Wagner till en kaskad på 2 sekunder (något som musikanalytikern Lennart Hall uppmärksammat i sin bok ”Repliker”).
 8. Det är knappast förvånande eftersom hans konstnärliga prestation är ett mästerverk, en i varje nyans perfekt gestaltning av den sköra linjen mellan åtrå och raseri, av bråddjupen inom den ömsinta och på ytan bekymmersfria alfahannen och småbarnspappan.
 9. Och de goda nyheterna är att jag fortfarande åtrår honom.
 10. Kassandra blev åtrådd av guden Apollon som skänkte henne siargåvan – förmågan att se in i framtiden.
 11. Här är det till skillnad från i 1959 års version ingalunda frågan om män som åtrår varandra.
 12. Här i Londons teaterdistrikt West End gjorde nämligen Emmi Christensson nyligen sina sista föreställningar som Christine, kvinnan som Fantomen åtrår.
 13. Jag tänker att Taïas säregna sätt att närgånget beskriva längtan och ensamhet, åtrå och vankelmod, hämtar sin ton i denna familjens nästan läskiga kärlek och intimitet, med sitt häftiga, kletiga spel mellan trygghet, beroende och potentiell kvävning.
 14. Ett lyckligt slut ter sig alltmer omöjligt allteftersom åtrån växer sig starkare.
 15. Studiens syfte var i första hand att undersöka om den sexuella funktionen försämras av p–piller och i andra hand aspekter som kvinnornas åtrå, upphetsning, tillfredsställelse, antalet orgasmer och självbild.
 16. Framförallt är det Javier Camara i rollen som den oskuldsfulle Benigno som griper med sin sublimerade åtrå.
 17. Han återger sina nederlag i kärleken, sina svärmiska drömmar, sina triumfer i den kortvarigare åtråns vindskammare.
 18. En ung man som åtrår henne tar upp jakten på piraterna med hjälp av den märklige Jack Sparrow.
 19. Eländet i att åtrå och begära män har för det mesta stått i centrum.
 20. För vad är denna knoppande kärlek mot åtrån i 1800–talets japanska träsnitt där kvinnans begär förvandlar hennes underliv till vidöppna grottlandskap medan mannens kön reser sig som trädstammar mot hennes mun och händer.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till åtrå är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är saknad en synonym till åtrå. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.