ökning

ökning är synonymt med expansion och friska i och kan bland annat beskrivas som ”tillväxt, höjning”. Ordet är motsatsen till minskning.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ökning och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ökning

acceleration, crescendo, expansion, friska i, förhöjning, höja, höjning, lyfta, påslag, stegring, stiga, stigande, stigning, tillta, tilltagande, tillväxt, uppgång, uppsving, uppåtgående, utvidgning, växande

Motsatsord till ökning

minskning

Vad betyder ökning?

 1. tillväxt, höjning
 2. det att något ökar eller ökas

Böjningar av ökning

 1. ökning
 2. ökningar
 3. ökningarna
 4. ökningarnas
 5. ökningars
 6. ökningen
 7. ökningens
 8. öknings

Exempel på hur ordet ökning kan användas

 1. en ökning av antalet utländska turister per år i Sverige

Exempel på hur ordet ökning används i svenska tidningar

 1. Även på Tjejzonen har en ökning märkts av.
 2. – Det är klart att den ökningen kunde man se, särskilt de närmsta åren efter 2015 när den ökade påminnelseavgiften påfördes, säger Edström till Ekot.
 3. Inte heller lärarna kan beskrivas som vinnare i de senaste årens löneförhandlingar, trots en ökning på mer än 17 procent för grundskollärare.
 4. Företagshälsan Previa har sett en ökning av antalet som sjukskrivs för psykisk ohälsa och efterfrågar psykologiskt stöd de senaste månaderna.
 5. Framför allt är det ökningen av laddbara fordon och solcellsanläggningar som kan skapa svårigheter.
 6. Vad gäller den stora forskningspropositionen vill Liberalerna öka anslagen så att de landar på 15 miljarder 2025, en ökning men uppemot 5 miljarder.
 7. I korthet handlar det om att en plötslig ökning av trafiken ledde till en överbelastning för systemet som hanterar ostrukturerad data, även känt som binary large objects (blobs).
 8. Travsporten fortsatte dock köra – vilket ledde till en stor ökning av travspelsintresset under perioden.
 9. – Den ökning vi såg i början av augusti har främst drabbat personer i åldern 20–40 år som inte riktigt följer de rekommendationer som finns på plats.
 10. Experter hade trott att en ökning skulle komma senare i höst.
 11. I dagsläget är 22 000 unga vuxna inskrivna längre än 6 månader på Arbetsförmedlingen, en ökning med 18 procent på ett år.
 12. Under juni månad redovisades en ökning på hela 45 procent jämfört med i fjol, rapporterar Sydsvenskan.
 13. Trots ökningen tror Folkhälsomyndigheten inte att stundande skolstart kommer att bidra till ökad spridning eller smitta.
 14. De senaste veckorna har Danmark sett en kraftig ökning av konstaterade fall av covid–19.
 15. Biträdande smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé ser allvarligt på ökningen och menar att den stora boven i dramat är att människor struntat i förhållningsreglerna under sommaren.
 16. Men de stora folkhaven till trots – än syns ingen turistbaserad ökning av coronaspridningen på Öland.
 17. Men under vecka 30 och 31 har man sett en ökning i antalet nya fall.
 18. Under juli månad har antalet konstaterade fall av covid–19 legat på en stabil nivå, men förra veckan noterades en ökning av nya fall.
 19. – Under samma tidsperiod ser vi också en ökning av tomhylsor som lämnas på brottsplatsen.
 20. Med en ökning på 3,4 procent var Stormalmö det område med störst prisökning under juli vad gäller bostadsrättspriser.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ökning är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är expansion en synonym till ökning. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är minskning motsatsen till ökning.