Synonymer till öster

Vi känner till 4 synonymer till öster. Ordet öster är en synonym till östlig och österifrån och kan bland annat beskrivas som ”det väderstreck solen är nära när den går upp”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av öster samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till öster

 1. ost
 2. öst
 3. österifrån
 4. östlig

Vad är motsatsen till öster?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till öster.

Vad betyder öster?

 1. det väderstreck solen är nära när den går upp
 2. (endast i obestämd form singular) ett av de fyra huvudväderstrecken; en av de fyra grundläggande navigationsriktningarna på jorden: åt höger om jordklotet placeras med Nordpolen överst och Sydpolen underst
 3. i riktningen som är vinkelrät mot en tänkt linje mellan Nordpolen och Sydpolen och åt det håll solen går upp

Hur böjs öster?

 1. öster

Hur kan ordet öster användas?

Följande exempelmeningar visar hur öster kan användas.

 1. solen går upp i öster

Hur används ordet öster i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet öster används i vanlig text.

 1. Nato väntas även besluta om mer stöd till Ukraina och kraftiga förstärkningar av sina styrkor i medlemsländerna längst i öster.
 2. Rysslands framryckningar har skett öster om den omstridda lilla staden Poposna, som ligger centralt i Donbass, samt öster om staden Izium, som ligger intill regionen.
 3. Men betydligt fler, upp emot sju miljoner, befinner sig på flykt i sitt eget land och antalet ökar nu snabbt i takt med att städer i öster evakueras när Ryssland går till förnyad offensiv där.
 4. Kränkningen skedde öster om Gotland.
 5. Han avtjänar i dagsläget ett fängelsestraff på två och ett halvt år i en straffkoloni öster om Moskva.
 6. "Robotar avfyrades utanför Iraks och Kurdistans gränser, mer specifikt från öster," sade Kurdistans antiterrorstyrka, i ett tidigt skede.
 7. I juni 2017 drabbades ett fartyg på väg mot den ryska hamnstaden Novorossijsk öster om Krim i Svarta havet av gps–störningar.
 8. Vid floden Irpin öster om staden stiger mörka rökmoln upp mot skyn från strider, samtidigt som civila försöker fly över det som finns kvar av en vägbro.
 9. Maggie Strömberg tittar åt öster och ser förändringar i den finska Nato–debatten som kan avgöra Sveriges framtid.
 10. Kulturen sträckte sig från nuvarande Grekland i söder till Ungern och Rumänien i norr, från Bosnien i väster och till Bulgarien i öster.
 11. På relativt kort tid vandrade de över jordens yta, från väster till öster, och från söder till norr, längst upp i nordost på en landbrygga till Amerika och i sydost till Australien – Arktis och Oceanien tog längre tid.
 12. Ryska förband med omkring 100 000 man är anfallsberedda längs gränserna i norr, öster och på den annekterade Krimhalvön.
 13. Två skridskoåkare har gått genom isen på sjön Åländern öster om Rimforsa i Östergötland.
 14. Natoländerna vill att Ryssland drar tillbaka de omkring 100 000 stridsberedda soldaterna som finns placerade precis öster om gränsen.
 15. Han skriver om Aristoteles som menade att vinden uppkom då himlavalvet rörde sig från öster till väster.
 16. Nya Kaledonien kallas ibland ”gruskornet” då territoriet är strategiskt viktigt för Frankrike, med ett läge i Stilla havet ungefär 200 mil öster om Australien.
 17. Gloria Cecilia Narváez Argoti missionerade när hon i februari 2017 kidnappades av jihadister i Koutiala, 40 mil öster om huvudstaden Bamako.
 18. Så sent som i onsdags miste två personer livet i samband med en gasexplosion i ett niovåningshus i staden Noginsk några mil öster om Moskva.
 19. De flesta dödsfallen ska ha inträffat öster om Tizi Ouzou, huvudstad i provinsen med samma namn.
 20. I norr breder den centralasiatiska stäppen ut sig, i öster reser sig bergskedjan Hindu Kush och i söder börjar vägen mot Kandahar, Afghanistans näst största stad som precis som Herat varit hårt ansatt av talibanerna de senaste dagarna.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är östlig en synonym till öster. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet öster

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet öster.

Bild med texten öster