Synonymer till överhet

något ålderdomligt eller ironiskt

Vi känner till 3 synonymer till överhet. Ordet överhet är en synonym till makt och kontroll och kan bland annat beskrivas som ”grupp personer som har makten i samhället”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av överhet samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till överhet

 1. inflytande
 2. kontroll
 3. makt

Vilka ord betyder nästan samma sak som överhet?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till överhet. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. behärskning

Vad är motsatsen till överhet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till överhet.

Vad betyder överhet?

 1. grupp personer som har makten i samhället
 2. ett samhälles makthavare

Hur böjs överhet?

 1. överhet
 2. överheten
 3. överhetens
 4. överheter
 5. överheterna
 6. överheternas
 7. överheters
 8. överhets

Hur kan ordet överhet användas?

Det saknas exempel på hur överhet kan användas.

Hur används ordet överhet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet överhet används i vanlig text.

 1. Det påminner lite om 1830–talets Sverige, när överhetens censur och förbud tvingade Lars Johan Hierta att byta namn på sin tidning Aftonbladet för att fortsätta komma ut.
 2. Kvinnan som ringde mig mindes samma slags nedlåtande, patriarkala gester från överheten.
 3. En fantasilös politruk som kompenserade sitt begränsade intellekt med att skrika åt och förödmjuka sina underlydande (Lukasjenko är känd för sitt gormande), samtidigt som han strök överheten medhårs.
 4. Nordmark representerar den överhet som tror att fackliga och arbetsgivarorganisationer företräder arbetsmarknadens alla deltagare.
 5. Innan vår moderna rättsstat växte fram, så kunde staten eller annan överhet klampa in och ta vad de ville ha.
 6. För 100 år sedan använde norrmän folkdräkten – bunaden – för att visa sitt motstånd mot överheten.
 7. Hundra år senare hade prostitutionen spridit sig även till Londons norra och västra förstäder, och trots överhetens förbud var näringen år 1285 etablerad innanför själva stadsmurarna.
 8. Medborgarna lärde sig snabbt att inte lita på överheten, eller varandra.
 9. Vad är det då som har hänt som bäddat för Sveriges utveckling? Den historien berättar Göran Therborn i den nyutkomna boken ”Kapitalet, överheten och alla vi andra”.
 10. Göran Therborns nya klassanalys ”Kapitalet, överheten och alla vi andra” (Arkiv förlag) och Alexandra Pascalidous dokumentära skildring ”Mammorna” (Atlas), där mödrar i socialt utsatta områden får prata fritt.
 11. Att misstro överhet i statsledning och i massmedia var tidigare en intellektuell dygd, nu är det ett hot mot demokratin.
 12. Å andra sidan idén om att konstens uppgift är att göra upp med samma stat och överhet.
 13. Och om överheten, som den höger som ville stoppa rösträtten eller dagens välfärdskapital, står i vägen så tar vi konflikten.
 14. I samisk mytologi representerar kråkan överheten.
 15. Vi har litat på vår överhet, snarare sett den som en beskyddare.
 16. I idealfallet är det övervakning som inte går från överheten och nedåt, utan underifrån och upp – folkets övervakning av makthavarna.
 17. Att lyssna på strömmen av förakt är tydligt skakande för Alla Seheda, som har fått sitt liv förstört av samma överhet som sänder ut hatpropagandan.
 18. Det fattiga folket förtrampas av en korrupt överhet, det nakna våldet regerar och en obarmhärtig sol bränner jordytan.
 19. Att vägra böja sig för överheten, för sin klasstillhörighet och undermänniskoidéerna, är en synd som brukar kallas för sjukdom, men diagnosen skulle lika gärna kunna kallas motstånd eller uppror eller revolution.
 20. Att vägra böja sig för överheten, för sin klasstillhörighet och undermänniskoidéerna, är en synd som brukar kallas för sjukdom, men diagnosen skulle lika gärna kunna kallas motstånd ­eller uppror eller revolution.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är makt en synonym till överhet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på överhet