övre

övre är synonymt med överst och kan bland annat beskrivas som ”som finns högre upp”. Ordet är motsatsen till nedre.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av övre och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till övre

överst

Motsatsord till övre

nedre

Vad betyder övre?

 1. som finns högre upp
 2. som finns över något annat
 3. (Geografi) norra (se norr)

Böjningar av övre

 1. övre

Exempel på hur ordet övre kan användas

 1. hon stod i övre delen av backen

Exempel på hur ordet övre används i svenska tidningar

 1. Järnmalmspellets förs in i den övre delen av ugnen och den produkt som bildas, små hårda kulor av järn, så kallad järnsvamp, rör sig långsamt nedåt i ugnen.
 2. Samtidigt finns ingen övre gräns för hur stor skogsträdgården kan bli.
 3. – Jag älskar Ivar Lo–Johansson! Alltså jag som växte upp i det där övre medelklassområdet, när jag läste honom i tonåren var det som att få en lektion i hur klassamhället och livet för kvinnor har sett ut.
 4. – Vår slutsats är att enklare munskydd utanför hemmet och utanför sjukvården verkar ha en liten eller obefintlig effekt på spridningen av övre luftvägsinfektioner, säger Marjukka Mäkelä, professor i allmänmedicin och ansvarig för utredningen.
 5. Vid kommunalval fanns ingen övre gräns och även företag hade rösträtt.
 6. Bruna dvärgar är större än de tyngsta gasjättarna – med en storlek från 13 jupitermassor till en övre gräns på 80 gånger solsystemets gigant.
 7. Enligt Folkhälsomyndigheten är det ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna.
 8. Samma dag avlider den första svensken, en person i övre 70–årsåldern, i covid–19.
 9. Under drygt ett år har resenärer kunnat åka nattåg mellan Göteborg och övre Norrland samt Jämtland, utan att behöva byta i Stockholm.
 10. Men det övre skiktet på justitiedepartementet vill att straffet lindras och på tisdagskvällen, svensk tid, lämnades en ny rekommendation in.
 11. En av de bästa egenskaperna med den svenska knappen är att den kan programmeras att göra många saker (så många faktiskt, att Shortcut Labs inte anger någon övre gräns) samtidigt.
 12. Två vita män i övre medelåldern som ondgör sig över världen, kommenterar kvinnors kroppar, och drygar sig på olika sätt – men de ömkliga gubbarna är faktiskt smått underhållande i sin fundamentala egocentrism.
 13. I kvalet till VM i Egypten 2021 är det redan klart att Sverige kommer att ligga på den övre seedningshalvan.
 14. En kvinna i övre tonåren blev knivskuren i centrala Örebro på torsdagen.
 15. Att inkomstskillnaderna ökat i Sverige sedan mitten av 1990–talet beror till stor del på kraftigt ökade inkomster i den övre delen av inkomstfördelningen, och särskilt i den absoluta toppen, konstaterar utredningen.
 16. ”Marknaden undervärderar både övre och undre raden för Carlsberg”, skrev Jefferies i sin analys och tillade att Demant är väl positionerat för att leverera tillväxt under kommande år.
 17. De tre Norrköpingskillarna, alla i övre 20–årsåldern, är drivna serieentreprenörer.
 18. Boris Johnson föddes i en brittisk familj från övre medelklass, med judiska och turkiska rötter.
 19. Även om de övre läktarna står halvtomma lyckas amerikanen emellanåt lyfta det runda taket – trots det trötta greppet med behåar som kastas upp på scenen.
 20. Hans oljemålning Gustav Vasas intåg i Stockholm placerades 1908 i övre trapphallen, medan hans färgrika forntidsscen Midvinterblot refuserades av museet.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till övre är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är överst en synonym till övre. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är nedre motsatsen till övre.