Synonymer till liberal

Vi känner till 10 synonymer till liberal. Ordet liberal är en synonym till lössläppt och obunden och kan bland annat beskrivas som ”(fördoms)fri, inte trångsynt, generös”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av liberal samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till liberal

 1. fri
 2. frisinnad
 3. fritänkande
 4. independent
 5. lössläppt
 6. obunden
 7. ohejdad
 8. oinskränkt
 9. otvungen
 10. självständig

Vilka ord betyder nästan samma sak som liberal?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till liberal. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. autonom

Vad är motsatsen till liberal?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till liberal.

Vad betyder liberal?

 1. (fördoms)fri, inte trångsynt, generös
 2. som företräder liberalismen
 3. i ursprunglig, men föråldrad betydelse; som anstår en fri människa (som tidigare endast gällde personer med hög social status); beskriver eller vittnar om person av god utbildning; fri, oavhängig
 4. i mer allmän, sentida betydelse; frisinnad, fördomsfri, human, vidsynt, förstående, ej begränsad av etablerade, ortodoxa eller auktoritära synsätt
 5. (politik) inom politik; förespråkande av gradvisa reformer, särskilt politiska, som utökar demokrati och personliga rättigheter och skyddar individens enskilda frihet
 6. (religion) inom religion; åskådning som inte är bunden till dogmer och som förordar fri kritik av respektive heliga skrifter
 7. i äldre betydelse; person som är generös och frikostig, eller gåva, donation eller dylikt som är väl tilltagen
 8. person som är anhängare till den politiska ideologin liberalism
 9. person med en liberal livsåskådning

Hur böjs liberal?

 1. liberal
 2. liberala
 3. liberalare
 4. liberalast
 5. liberalaste
 6. liberale
 7. liberalen
 8. liberalens
 9. liberaler
 10. liberalerna
 11. liberalers
 12. liberals
 13. liberalt

Hur kan ordet liberal användas?

Följande exempelmeningar visar hur liberal kan användas.

 1. en liberal tolkning av lagen
 2. ett liberalt parti

Hur används ordet liberal i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet liberal används i vanlig text.

 1. Både vänstern och liberala borde kunna köpa det idealet med hull och hår.
 2. En viss möjlighet finns också att några av de liberala ledamöterna väljer att rösta gult.
 3. Och vill man ha igenom liberala reformer bör man se till att Sverige får en liberal statsminister”, skriver hon.
 4. Det upplägget kommer inte locka många moderata stödröster, säger en centralt placerad liberal som vill vara anonym.
 5. Den liberala politiska oppositionen anklagar Viktor Orbán för att fjäska för Kina, och oron är stor för att den högre utbildningen ska undergrävas i landet, och att Kina genom Fudanuniversitetet får ökat inflytande i Ungern och i EU.
 6. – På Gal/Tan–skalan har vi liberala värderingar gemensamt – vi är mer eller mindre antirasister, vi är för jämställdhet, vi är för hbtq–personers fri– och rättigheter.
 7. Viktor Orbáns nationalkonservativa regering missar aldrig ett tillfälle att kritisera EU och västliga liberala värden.
 8. – Jag är rädd att liberala reformer inte blir av.
 9. Stureplanscentern som såg sig som partiets “ideologiska och liberala flaggskepp”, hade blivit allt mer tongivande och enligt Annie Lööf var deras idéarbete något resten av partiet borde ta efter.
 10. Centerpartiet är en självständig, liberal, borgerlig kraft.
 11. Ett annat viktigt område i den liberala skolpolitiken är ordning och reda.
 12. – Ge facken makt över arbetskraftinvandringen! – Därför att Sverige har världens mest liberala system som i praktiken innebär att fattiga människor utnyttjas på ett moraliskt groteskt vis.
 13. – Det här är väljare som är EU–vänliga och värdesätter mångkultur och en liberal livsstil, men som inte nödvändigtvis ser ett egenvärde i självständighet.
 14. Expressens liberala ledarsida markerar genom att ge upp sitt tidigare krav på att avskaffa monarkin.
 15. Hon beskriver en ohälsosamt polariserad bild kring Navalnyj och säger att diskussionen även hotas av liberala krafter.
 16. Vad har vänsterorienterade Demokratiska koalitionen, liberala Momentum och ytterhögerpartiet Jobbik gemensamt? Samtliga vill se ett regeringsskifte i Ungern.
 17. Högkvarteret och försvarsmaktens ledning måste också engagera sig i detta, säger liberalen Allan Widman.
 18. Kvinnor, hispanics, invandrare från liberala stater och faktiskt också några av Arizonas mormoner kan göra delstaten till tungan på vågen i valet.
 19. I sin bok ”Merchants of truth” skriver The New York Times tidigare chefredaktör Jill Abramson att ”givet sin mestadels liberala publik fanns det en implicit ekonomisk belöning för Times att publicera många Trumpartiklar, nästan alla av dem negativa”.
 20. Neiman är känd som en filosof som tagit sig för att försvara det idépaket vi kallar ”Upplysningen” och brukar sägas stå i traditionen efter den liberale moralfilosofen John Rawls.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lössläppt en synonym till liberal. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.