abrupt

Abrupt är synonymt med plötslig och plötsligt och kan bland annat beskrivas som ”tvärt avbruten; plötslig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av abrupt och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till abrupt

direkt, hastig, hastigt, med ens, oväntad, oväntat, plötslig, plötsligt, tvär, tvärt, vips

Motsatsord till abrupt

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till abrupt.

Vad betyder abrupt?

 1. tvärt avbruten; plötslig
 2. (ålderdomligt) avbruten, osammanhängande
 3. plötslig, oväntad
 4. (ålderdomligt) avbrutet, osammanhängande
 5. avledning till adjektivet abrupt; plötsligt, oväntat

Böjningar av abrupt

 1. abrupt
 2. abrupta
 3. abruptare
 4. abruptast
 5. abruptaste
 6. abrupte

Exempel på hur ordet abrupt kan användas

 1. picknicken fick ett abrupt slut när det började ösregna

Exempel på hur ordet abrupt används i svenska tidningar

 1. Sedan är det frågan om hur snabbt och abrupt den vågen kommer att avslutas, säger han till Dagens Industri.
 2. Men några månader senare fick drömtillvaron ett abrupt slut när coronaviruset svepte fram över världen och nådde Lovisa Ericsons kryssningsfartyg.
 3. Säsongen avslutades abrupt i Schweiz, precis som i Sverige, men eftersom begränsningarna är hårdare i Schweiz blev avskedet inte som han hade tänkt sig.
 4. Årets SHL–säsong kom dock till ett abrupt slut efter utbrottet av coronaviruset.
 5. I september ställde Trump abrupt in de pågående fredssamtalen med talibanrörelsen efter en blodig attack i Kabul då bland annat en amerikansk medborgare dödades.
 6. Men på onsdagen tog segerraden slut – på ett minst sagt abrupt sätt.
 7. ”Andra märkligheter i texten är att Ehrenberg håller kärnkraften ansvarig för den chock mot Japans energisystem som den abrupta nedstängningen av oskadade och säkra reaktorer efter jordbävningen och tsunamin 2011 orsakade.
 8. P” gör Trio HLK en mycket fri tolkning, som ersätter originalens flyt och luftighet med polyrytmik och en abrupt ryckighet i både spelsätt och arrangemang.
 9. Den förmågan har vi bibehållit men de abrupta situationer som vi sett nu är svåra att styra över.
 10. Man blir successivt färre och färre, medan beslut om besparingar är väldigt abrupt.
 11. Det är en ganska abrupt kontrast gentemot hur han en gång började sitt 10–tal, i den nedrökta, sega och drogromantiska “Purple swag” – en hyllning till lila i hostmedicin i berusningssyfte.
 12. Den traditionen fick ett abrupt slut när Evo Morales kom till makten 2006.
 13. Men vad händer om räntorna börjar stiga och börsen saktar in eller till och med faller? Då blir avkastningen abrupt mycket lägre, den delen som står i aktier farlig och schablonskatten på hela beloppet en orimlig börda.
 14. Nina Gunke får kämpa mycket mer för att ge liv i sin mammaroll, delvis för att hennes rollfigur är lite för stumt skriven och dels för att alla hennes scener tar slut lite väl abrupt.
 15. I stället tvingades hon abrupt avgå efter en personlig skandal, där hennes ex–man påstås ha spridit nakenbilder på henne till republikanska motståndare.
 16. Den turkiska offensiven in i nordöstra Syrien började två dagar efter att USA abrupt drog tillbaka den lilla styrka de hade i området.
 17. EU– och handelsminister Ann Linde sade att det viktigaste med måndagens överenskommelse mellan EU27 och Storbritannien var att företagen nu vet att brexit ger en ordnad övergångsperiod, och att ett abrupt utträde undviks.
 18. – Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev.
 19. Förhandlingar pågår samtidigt om den övergångsperiod som Storbritannien vill ha för att undvika ett alltför abrupt utträde.
 20. ”Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till abrupt är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är plötslig en synonym till abrupt. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?