absolut

Absolut är synonymt med bestämt och definitiv och kan bland annat beskrivas som ”fullständig, fullkomlig”. Ordet används i uttrycket ”absolut gehör” som betyder ”förmåga att ange höjden av enstaka ton”. Absolut är motsatsen till relativ.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av absolut och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till absolut

ackurat, bestämd, bestämt, bevisligen, brännvin, definitiv, definitivt, exakt, fullkomlig, fullkomligt, fullständig, fulländad, hel, helt, komplett, mycket, otvetydig, otvivelaktigt, ovillkorlig, ovillkorligen, partout, precis, prompt, självklart, synnerligen, säker, säkert, total, tveklöst, tvärsäker, tvärsäkert, verkligen, viss, visst, övertygad

Motsatsord till absolut

relativ

Vad betyder absolut?

 1. fullständig, fullkomlig
 2. fullständigt, helt; ovillkorligt
 3. som är utan inskränkning, fullständig, fullkomlig
 4. avledning till adjektivet absolut; utan förbehåll

Hur används absolut i uttryck?

 1. absolut gehör = förmåga att ange höjden av enstaka ton
 2. absolut majoritet = mer än hälften av rösterna (t.ex. vid val)

Böjningar av absolut

 1. absolut
 2. absoluta
 3. absolutare
 4. absolutast
 5. absolutaste
 6. absolute

Exempel på hur ordet absolut kan användas

 1. den absoluta nollpunkten motsvarar –273 grader C
 2. Du måste absolut komma!
 3. räntesänkningen var absolut nödvändig
 4. hon är absolut den bästa i Sverige

Exempel på hur ordet absolut används i svenska tidningar

 1. – Det var absolut inget fel på planet, säger Peter Novén.
 2. Det faktum att de i princip läser manus improviserat (även om Rebecca Örtman gett viss regi), som på en kollationering, skapar nerv i texten, ett absolut här och nu.
 3. Efter den lavinartade ökningen av möten har storspelare som Microsoft Teams och Slack fått jobba hårt för att erbjuda den absolut bästa tjänsten för mötessugna hemmajobbare.
 4. Att svenskarnas inställning påverkas av coronakrisen och även händelser som förra veckans värmebölja tror Johan Rockström absolut.
 5. – Testningen är vi absolut bäst på.
 6. Tjejerna är lovande, men ännu inte i den absoluta toppen.
 7. Man behöver inte botanisera länge i den svenska sommarlyriken för att upptäcka att en månad har ett absolut och ointagligt försteg.
 8. Badmintonvärldens absoluta superstjärna, kinesen Lin Dan, har bestämt sig för att lägga racketen på hyllan.
 9. Det absolut vanligaste är att vuxna förväxlar eller avsiktligt tar en giftig växt, säger Markus Tellerup.
 10. Men följsamheten hade absolut kunnat vara bättre, konstaterar han.
 11. – Milan kan inte vara utanför Europaspel för länge, att kvalificera oss dit är absolut vårt primära mål, säger sportchefen Massara.
 12. – Tyvärr blir det här året inte vad vi hoppades på i absoluta tal.
 13. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger Maria Khorsand.
 14. Nu får Wallén i stället rikta in sig på att absolut inte släppa in fler än 50 personer, utöver spelare, ledare och övriga matchfunktionärer.
 15. Men då hade jag inte spelat fotboll längre och jag hade absolut inte varit den förebild jag är för unga och vuxna som går igenom samma sak.
 16. ”En idyll är inte ett absolut tillstånd”, konstaterar Peter Englund i boken.
 17. Hon har lägenhet i Stockholm sedan 15 år, hemma är absolut Umeå, men ”hemma–hemma” är Umnäs, 30 mil nordväst därifrån i riktning Norge.
 18. I åtminstone tio år har en absolut majoritet av all handel skett via nätet, säger Stefan Adamsson, kriminalinspektör som i 14 år arbetat med människohandel, och som fram till för ett år sedan var en del av människohandelsgruppen i Region Väst.
 19. – Det här är absolut en coronaeffekt hos CSN.
 20. – Vi är absolut inte självförsörjande än, men vi odlar bönor, lök, örter, kål och en del nästan utdöda arter, som lokförare Bergfälts jätteärt, säger Tilde Möller.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till absolut är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bestämt en synonym till absolut. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är relativ motsatsen till absolut.