administrera

Administrera är synonymt med handha och hantera och kan bland annat beskrivas som ”ägnar sig åt planering och skötsel av (t.ex. ett företag); förvaltar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av administrera och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till administrera

bestyra, förvalta, greja, handha, hantera, inrätta, ordna, sköta, system, åtgärda

Motsatsord till administrera

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till administrera.

Vad betyder administrera?

 1. ägnar sig åt planering och skötsel av (t.ex. ett företag); förvaltar
 2. leda planering och skötsel av någon verksamhet (exempelvis företag, institution eller någon del inom den offentliga sektorn) för denna verksamhets bästa

Böjningar av administrera

 1. administrera
 2. administrerad
 3. administrerade
 4. administrerades
 5. administrerar
 6. administreras
 7. administrerat
 8. administrerats

Exempel på hur ordet administrera kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet administrera används i svenska tidningar

 1. ”Centerpartiet administrerar upptaget av medlemsavgifterna på riksnivå, men de tillfaller sedan oavkortat Centerpartiets lokala avdelningar.
 2. De vill ha statsministerposten? Jaha, ge dem den då, de kan väl administrera.
 3. Tillväxtverket, som administrerar stödet, har redan fått in 24 000 ansökningar om korttidspermitteringar – en siffra som enligt finansminister Magdalena Andersson motsvarar 9 miljarder kronor i stöd.
 4. Enligt åtalet ska mannen, som förnekar brott, ha administrerat Flugsvamp 2.
 5. Men bara genom miljoner individers medvetna agerande, inte genom en uppenbarelse av klokhet hos de som administrerar stat eller kommuner.
 6. En 31–årig man åtalas nu vid Stockholms tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott för att ha administrerat marknadsplatsen.
 7. Det handlar om en 26–årig man, från Lund, som misstänks för att ha administrerat en marknadsplats för illegala droger på Darknet, en krypterad del av internet.
 8. Christel Prinsén som är vän med flera av företagarna och som administrerar gruppen har skrivit över hundra inlägg sedan i maj.
 9. Han är en av de två mycket erfarna advokater som fredagen utsågs att administrera Nynas rekonstruktion, och som är en av de största företagsrekonstruktionerna i Sverige på flera år.
 10. "Det vore ett svek mot våra väljare att administrera denna nerskärningspolitik", säger Bjuvs S–ordförande Stefan Svalö i ett pressmeddelande.
 11. Antingen lär Labour behöva dumpa både sitt socialistiska program och sin partiledare för att få administrera en ny folkomröstning.
 12. Flera personer har i tidigare förhör vittnat om att Giuliani var spindeln i nätet i Ukrainakampanjen, samt att han ingick en särskild grupp tillsatt för att administrera den av Demokraterna påstådda utpressningen.
 13. Förutom brottsförebyggande myndigheter får även Kronofogden och Skatteverket tillgång till systemet – den senare är den som ska administrera systemet.
 14. Mellan 2010 och 2013 arbetade hon med att administrera ansökningarna via Tapil.
 15. Vi har testat att utlösa larmen på olika sätt samt hur vi kan administrera systemet själva i tillhörande app och webbtjänst.
 16. All återbetalning administreras av luftfartsmyndigheten och pengarna tas från den statliga reseförsäkringsfonden.
 17. Och det är detta kungliga departement som utan större kritik får administrera denna gigantiska spekulation i börsaktier, 1,6 procent i snitt i de stora viktiga företagen så man aldrig behöver ta ansvar eller själv styra och ingripa.
 18. De senare administreras från huvudstaden medan delstaterna i sin tur har egna parlament och regeringar.
 19. Myndigheten ska fortsatt avgöra vilka som är berättigade till lönestöd och administrera stödet.
 20. Alltmer tid och resurser läggs på att mäta, kontrollera och administrera välfärden.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till administrera är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är handha en synonym till administrera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?