alibi

Alibi kan bland annat beskrivas som ”bevis för att man inte kan ha utfört ett brott (t.ex. genom att man inte var på platsen när brottet begicks)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av alibi samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vilka synonymer finns till alibi?

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till alibi.

Vad är motsatsen till alibi?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till alibi.

Vad betyder alibi?

 1. bevis för att man inte kan ha utfört ett brott (t.ex. genom att man inte var på platsen när brottet begicks)
 2. bevis/försvar som en för brott misstänkt person kan framlägga som styrker att han befann sig någon annanstans än vid brottsplatsen när brottet förövades
 3. (bildligt) ursäkt, undanflykt, förevändning

Hur böjs ordet alibi?

 1. alibi
 2. alibin
 3. alibina
 4. alibinas
 5. alibins
 6. alibis
 7. alibit
 8. alibits

Hur kan ordet ordet alibi användas?

 1. den misstänkta kvinnan visade sig ha alibi för mordkvällen

Hur används ordet ordet alibi i svenska tidningar?

 1. Guillotin hade argumenten på sin sida, och hans vädjanden vann snabbt gehör i ett samhälle som använde förnuft som alibi för sin blodtörst.
 2. Han sökte aldrig ett alibi, vi på kvinnoorganisationerna var de viktigare personerna för honom i samtalet om jämställdhet.
 3. Detta trots att min granskning i SVT, och även chefsåklagare Niclas Wargrens återupptagna förundersökning, tydligt visar att pojkarna gavs alibi av hela fyra personer i sammanlagt fjorton förhör, som polisen gömt undan.
 4. De inblandade pekade indirekt ut varandra i ett försök att ge varandra alibi.
 5. Lyssnar man på de elakaste belackarna har han kapitaliserat på flyktingsituationen med en tillrättalagd, politisk korrekt godhet som alibi.
 6. När vi ska fylla kvoter och användas som antirasistiska alibin.
 7. En film från en butik på en misstänkt gärningsman i närheten av en brottsplats kan till exempel krossa ett falskt alibi.
 8. Den som skulle kunna ge honom alibi för mordnatten vägrar han namnge, han är för rädd.
 9. – Vi förklarar sådant som är vanligt förekommande i samhället, till exempel anekdotisk bevisföring eller hur somliga använder statistik som ett alibi för att påvisa något.
 10. Just de där grejerna har jag ju världens bästa alibi för.
 11. Mannen, som omkom i en bilsprängning förra sommaren, hann förhöras av polis och har kunnat konstateras ha alibi för gärningstillfället.
 12. – Man gjorde bedömningen att personen i fråga hade ett alibi som höll, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm.
 13. - Man gjorde bedömningen att personen i fråga hade ett alibi som höll, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm.


Mer information om alibi och synonymer

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Ord intill i ordlistan