Synonymer till allians

Vi känner till 12 synonymer till allians. Ordet allians är en synonym till förbund och federation och kan bland annat beskrivas som ”(politiskt) förbund”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av allians samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till allians

 1. entente
 2. federation
 3. förbund
 4. giftermål
 5. ihop
 6. koalition
 7. konfederation
 8. pakt
 9. samarbete
 10. sammanslutning
 11. union
 12. äktenskap

Vilka ord betyder nästan samma sak som allians?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till allians. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. sällskap
 2. tillsammans

Vad är motsatsen till allians?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till allians.

Vad betyder allians?

 1. (politiskt) förbund
 2. förbund, koalition, union; kan ingås mellan stora enheter som grupper av länder, länder, företag, partier, till små grupper av människor
 3. förbund, giftermål

Hur böjs allians?

 1. allians
 2. alliansen
 3. alliansens
 4. allianser
 5. allianserna
 6. alliansernas
 7. alliansers

Hur kan ordet allians användas?

Följande exempelmeningar visar hur allians kan användas.

 1. en militär allians
 2. en ekonomisk allians mellan de nordiska länderna

Hur används ordet allians i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet allians används i vanlig text.

 1. Klas Östergrens noggranna (om än en smula förvirrande) kartläggning av olika grässorters intriger och allianser i romanen ”Renegater” som kom förra året.
 2. Även Socialdemokraterna, som är kommunens största parti, och politiskt står i mitten mellan den styrande alliansen och de rödgrönrosa, är klart positiva.
 3. I ett pressmeddelande uppger Miljöpartiet i Stockholms stad, som styr kommunen tillsammans med den borgerliga alliansen, att det totalt handlar om 5 150 vanliga cyklar och 120 lådcyklar.
 4. En ohelig allians med majoritet.
 5. Enligt planen skulle partiet ställa upp i allians i 18 regioner runt om i landet med målet att ta plats i den spanska kongressen.
 6. I takt med att det politiska landskapet skrivs om revideras det förflutna var och varannan vecka för att rättfärdiga nya allianser.
 7. Självkörande bilar får it–bolagen och biltillverkarna att skapa nya allianser.
 8. Vi är inte medlemmar i Nato, som är den stora militära alliansen i vår omvärld.
 9. Nu går sammanlagt sex oppositionspartier ihop i en valteknisk allians för att besegra premiärminister Viktor Orbán och dennes Fidesz i parlamentsvalet 2022.
 10. Ett exempel på det är att hon tycker att alliansen borde kunna kosta på sig lite politiska förluster för att tydligare visa vad man egentligen och står för när man äntligen fått makten i Göteborg efter 24 år.
 11. De här gamla allianserna, som egentligen är från kalla kriget, uppfattas inte som lika relevanta, det blir nya frågor som står i fokus.
 12. Barack Obama inledde processen att förstöra Unasur och Celac, genom Stillahavsalliansen (en allians av högerregeringar).
 13. En ohelig allians i Göteborgs kommunstyrelse med såväl vänsterpartister som sverigedemokrater har beslutat att avskaffa det så kallade aktiva skolvalet i grundskolan.
 14. Nyorienteringen mellan de två antagonistiska stormakterna har beskrivits som en realpolitisk allians, där ideologin fick hamna i andra rummet.
 15. I Baltikum och Polen har alliansen upprättat stridsgrupper som snubbeltråd för Ryssland.
 16. Det blir jämnt lopp mellan hans högerparti Likud och motståndaren Benny Gantz och dennes mittenorienterade Blåvita alliansen.
 17. Gör apoteken till apotek igen, i stället för de plastiga hälsokost– och skönhetsinrättningar de har förvandlats till och förbjud den oheliga allians som har uppstått i och med samägandet mellan apoteken och nätläkarbolagen.
 18. LO–ordföranden pekar på att regeringens många politiska bakslag nu visar att det krävs mer av samtal och breda allianser.
 19. Men Stefan Löfven pratade om alliansens skattesänkningar.
 20. – Det finns många allianser mellan konkurrerande företag med gemensam produktutveckling och produktion, ofta utan att konsumenten vet om det.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förbund en synonym till allians. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på allians

Ord som slutar på allians