Synonymer till allians

Vi känner till 12 synonymer till allians. Ordet allians är en synonym till förbund och federation och kan bland annat beskrivas som ”(politiskt) förbund”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av allians samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till allians

 1. entente
 2. federation
 3. förbund
 4. giftermål
 5. ihop
 6. koalition
 7. konfederation
 8. pakt
 9. samarbete
 10. sammanslutning
 11. union
 12. äktenskap

Vilka ord betyder nästan samma sak som allians?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till allians. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. sällskap
 2. tillsammans

Vad är motsatsen till allians?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till allians.

Vad betyder allians?

 1. (politiskt) förbund
 2. förbund, koalition, union; kan ingås mellan stora enheter som grupper av länder, länder, företag, partier, till små grupper av människor
 3. förbund, giftermål

Hur kan ordet allians användas?

Följande exempelmeningar visar hur allians kan användas.

 1. en militär allians
 2. en ekonomisk allians mellan de nordiska länderna

Hur används ordet allians i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet allians används i vanlig text.

 1. Nu positioneras medlemsstaternas soldater ut som inte på länge utmed alliansens yttre gränser.
 2. – Rapporten ser Nato som det är, inte bara en militär allians utan också en politisk allians, säger hon.
 3. Hon är dotter till den nuvarande presidenten, och paret utgör alltså en allians av Filippinernas två mäktigaste politiska släkter.
 4. – Det ingår i den ryska strategin att aktivera sina allianser, säger Magnus Christiansson, forskare i strategi vid Försvarshögskolan.
 5. Det gäller inte minst de länder som står oskyddade av andra allianser.
 6. Magdalena Andersson framhåller att det skulle leda till att många länder bygger dubbla militära allianser, majoriteten av EU–länderna är redan med i en militärallians eftersom de är Natomedlemmar.
 7. Det blir en osäkerhet för vår del av världen att vi står utanför alliansen och en osäkerhet för Sverige att vi är allianslösa.
 8. Natochefen Jens Stoltenberg fördömer i starka ordalag vad alliansen beskriver som en vårdslös och oprovocerad attack som utsätter otaliga människors liv för fara.
 9. Rysslands president Vladimir Putin hävdade på måndagen att Nato automatiskt kan hamna i krig med Ryssland om Ukraina blir medlemmar i alliansen och vill återta Krim.
 10. Enligt ett uttalande från alliansens sekretariat på torsdagen har vad som kallas fredsbevarande styrkor nu börjat skickas till Kazakstan för att ”stabilisera och normalisera situationen”.
 11. Sverige är ett av de länder som nu ansluter sig till en internationell allians som vill förpassa olja och gas till historien.
 12. Klimatmötets första vecka dominerades av stora och uppmärksammade utspel om allianser för att bland annat stoppa avskogning, fasa ut kol och minska metanutsläpp.
 13. I korridorerna på klimatmötet COP 26 i Glasgow surrar kritiska kommentarer om de stora utspel som gjordes i början av veckan då länder annonserade allianser för att minska avskogning, minska metansutsläpp och fasa ut kol.
 14. Initialt fick de bojkottstöd av den största politiska alliansen i parlamentet, ledd av shianationalisten och populisten Muqtada al–Sadr, som sedan ändrade sig.
 15. Klas Östergrens noggranna (om än en smula förvirrande) kartläggning av olika grässorters intriger och allianser i romanen ”Renegater” som kom förra året.
 16. Även Socialdemokraterna, som är kommunens största parti, och politiskt står i mitten mellan den styrande alliansen och de rödgrönrosa, är klart positiva.
 17. I ett pressmeddelande uppger Miljöpartiet i Stockholms stad, som styr kommunen tillsammans med den borgerliga alliansen, att det totalt handlar om 5 150 vanliga cyklar och 120 lådcyklar.
 18. En ohelig allians med majoritet.
 19. Enligt planen skulle partiet ställa upp i allians i 18 regioner runt om i landet med målet att ta plats i den spanska kongressen.
 20. I takt med att det politiska landskapet skrivs om revideras det förflutna var och varannan vecka för att rättfärdiga nya allianser.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förbund en synonym till allians. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på allians

Ord som slutar på allians

Bild till ordet allians

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet allians.

Bild med texten allians