Synonymer till allierad

Vi känner till 5 synonymer till allierad. Ordet allierad är en synonym till bundsförvant och sammansvuren och kan bland annat beskrivas som ”som ingår i allians”. Ordet används i uttrycket ”de allierade” som betyder ”de länder som slogs mot Hitlers Tyskland”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av allierad samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till allierad

 1. bundsförvant
 2. förbunden
 3. sammansvuren
 4. vapenbroder
 5. vän

Vad är motsatsen till allierad?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till allierad.

Vad betyder allierad?

 1. som ingår i allians
 2. perfektparticip av alliera; som allierats
 3. någon som man har allierat sig med

Hur används ordet allierad i uttryck?

 1. de allierade = de länder som slogs mot Hitlers Tyskland

Hur böjs allierad?

 1. allierad
 2. allierade
 3. allierads
 4. allierat

Hur kan ordet allierad användas?

Det saknas exempel på hur allierad kan användas.

Hur används ordet allierad i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet allierad används i vanlig text.

 1. Sedan början av pandemin har högerextrema grupperingar och vaccinskeptiker allierat sig.
 2. Museveni, som har varit vid makten i 35 år, har länge uppfattats som en viktig allierad för västmakterna i Östafrika.
 3. Amerikaner har nu uppmanats ta emot cirka 50000 afghaner som ska betraktas som särskilt viktiga allierade, och de har välkomnats till delstater som annars sällan ser flyktingar.
 4. Varje dag vi är på plats är ännu en dag som vi vet att IS har flygplatsen som måltavla med syfte att attackera både USA, allierade och civila.
 5. Tyskland har de senaste åren gripit flera personer anklagade för att ha spionerat för Rysslands räkning, men att en medborgare i ett nära allierat land grips är ovanligt.
 6. USA med sina allierade anklagar även Kina för ett stort angrepp mot e–postmjukvaran Microsoft Exchange, något som drabbade minst 30 000 amerikanska företag och organisationer.
 7. Etiopien har länge betraktats som allierat med USA, men i maj frös USA bidrag till landet efter misstankar om etiopiska krigsförbrytelser i samband med konflikten i regionen Tigray.
 8. När han var här i Europa nyligen försökte han få med EU som tydlig allierad i Kina–frågan.
 9. ”Childism” förutsätter att en ny sorts diskussion kring barns rättigheter förs och där krävs det allierade.
 10. Alba, som partiets namn är, leds av Sturgeons tidigare allierade – och numera bittre fiende – Alex Salmond.
 11. I juni 2017 bröt gulfstaterna Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och deras allierade Egypten relationerna med Qatar.
 12. På söndagen uppmanade också en av Donald Trumps närmaste allierade, den tidigare New Jersey–guvernören Chris Christie, presidenten att erkänna Joe Biden som segrare.
 13. ”Den här morgonen pratade jag med nyckelledare i kongressen liksom våra allierade och partners utomlands för att uppdatera dem om de här planerna med tanke på vårt gemensamma angreppssätt”, säger han i ett uttalande enligt CNBC News.
 14. – USA är vår närmaste och viktigaste allierade.
 15. I den första tv–debatten mot Joe Biden, som sågs av 70 miljoner amerikaner, tycktes han beskriva högerextrem Proud Boys som allierade i kampen mot demokraterna.
 16. Under sina fyra år vid makten har Donald Trump med jämna mellanrum talat varmt om ledare för högerradikala partier, som Åsard beskriver som paria i Europa, snarare än de allierade som USA traditionellt haft goda band till.
 17. Sánchez de Lozada allierade sig med Fria Bolivia–rörelsen (Bolivia Libre), som tidigare, 1989, hade sammanfört grupperingar inom vänstern, socialdemokraterna.
 18. Turkiet har sagt sig vara villigt att "göra vad som är nödvändigt" för att stödja sina allierade i Azerbajdzjan i den väpnade konflikten om utbrytarregionen Nagorno–Karabach, som kontrolleras av armeniska separatister.
 19. Tomsk var sista stoppet på en turné i Sibirien där oppositionsledaren försökte gjuta mod i sina anhängare och allierade kandidater.
 20. Abortmotståndarna i ett land, där abort redan idag bara tillåts i undantagsfall, har vind i seglen när president Bolsonaro har allierat sig med de högerkristna.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bundsförvant en synonym till allierad. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?