Synonymer till alternativ

Vi känner till 5 synonymer till alternativ. Ordet alternativ är en synonym till val och valmöjlighet och kan bland annat beskrivas som ”som kan väljas i stället för något annat”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av alternativ samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till alternativ

 1. möjlighet
 2. standard
 3. val
 4. valmöjlighet
 5. votering

Vad är motsatsen till alternativ?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till alternativ.

Vad betyder alternativ?

 1. som kan väljas i stället för något annat
 2. en av flera möjligheter
 3. som är en av flera valmöjligheter
 4. som inte är den tidigare nämnda möjligheten; en annan
 5. en av två eller flera valmöjligheter

Hur böjs alternativ?

 1. alternativ
 2. alternativa
 3. alternative
 4. alternativen
 5. alternativens
 6. alternativet
 7. alternativets
 8. alternativs
 9. alternativt

Hur kan ordet alternativ användas?

Följande exempelmeningar visar hur alternativ kan användas.

 1. ett alternativt förslag
 2. alternativa bränslen som biogas
 3. det fanns bara två alternativ: att sälja villan eller låna mer pengar
 4. skolans restaurang har alltid ett vegetariskt alternativ vid lunchen

Hur används ordet alternativ i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet alternativ används i vanlig text.

 1. Enligt säkerhetsprotokollen från fackförbundet ska egentligen skarp ammunition aldrig finnas på en filminspelning, men det kan i enstaka fall användas, om det inte finns något praktiskt alternativ för att uppnå en viss effekt, uppger Indiwire och Variety.
 2. – Det kan bli en modern, oförutsägbar och alternativ poesi.
 3. Till exempel eliminerade Microsoft alternativ att installera Microsoft 365, Cortana och Din telefon under installationsprocessen – åtminstone den installationsprocessen vi testade.
 4. Vi tar också hänsyn till att en del av det befintliga beståndet är i så pass dåligt skick inom några år att vissa boenden behöver läggas ner, alternativt renoveras.
 5. Alltså samma alternativ som Peugeot erbjuder på sin 3008 laddhybrid.
 6. Det andra alternativet till fastfaselektrolyt är keramer.
 7. Det är jätteviktigt att försöka hitta alternativ för våra studenter.
 8. Två studier för Uppsala visar på alternativa vägar för att förbättra kollektivtrafikens finansiella netto och därmed minska behovet av skattefinansiering, och samtidigt uppnå andra mål såsom ett ökat resande i kollektivtrafiken och minskade klimatutsläpp.
 9. En man i 50–årsåldern har gripits och anhållits sedan larm inkommit om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande i Malmö, skriver polisen på sin sajt.
 10. Nikotinpåsar – också kallat vitt snus – är en tobaksfri produkt som marknadsförs som ett alternativ till snus och ingår i produktkategorin nikotinportioner.
 11. För hon levde ett liv bortanför förväntad produktivitet, i ett alternativt kollektiv, tillsammans med en annan brukare och sina assistenter.
 12. Finns det alternativ till traditionell kompostering?.
 13. I dagsläget finns ett antal alternativ för att vittnet ska känna sig tryggare vid rättegången.
 14. Ett alternativ är att göra egen havrevälling.
 15. Det senaste året har det pågått en infekterad konflikt mellan Stockholms stad och Öppna skolplattformen, ett alternativt gränssnitt till Stockholms stads egen skolplattform som tagits fram av utvecklare som har egna barn i stadens skolor.
 16. En äldre man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt dråp på sin sambo i Ockelbo kommun, skriver polisen på sin hemsida.
 17. – Här bedömer många experter att elbilen snart är det billigaste alternativet, säger Per Bolund.
 18. En av Klarnas populära betalningsmodeller försvinner snart som alternativ för de shoppingsugna i Norden, meddelade nätbankens vd Sebastian Siemiatkowski i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.
 19. Det är inte så att vi ser att vissa PFAS ska vara tillåtna, men snarare så att det kan finnas vissa samhällsviktiga användningsområden där det inte finns några alternativ.
 20. Istället för de redan fina alternativet som kommer från Öhlins – har man tillsammans med tillverkaren utvecklat ett nytt alternativ.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är val en synonym till alternativ. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?