Synonymer till andel

Vi känner till 10 synonymer till andel. Ordet andel är en synonym till bit och del och kan bland annat beskrivas som ”del”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av andel samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till andel

 1. aktie
 2. bit
 3. del
 4. kvot
 5. part
 6. procent
 7. pusselbit
 8. segment
 9. stycke
 10. värdepapper

Vilka ord betyder nästan samma sak som andel?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till andel. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. fraktion
 2. fragment
 3. paragraf

Vad är motsatsen till andel?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till andel.

Vad betyder andel?

 1. del
 2. delens storlek i förhållande till helhetens storlek
 3. delens storlek, storleken på någons anspråk
 4. (finlandssvenska) En del som man äger i ett andelslag. Motsvarar aktier i ett aktiebolag.

Hur kan ordet andel användas?

Följande exempelmeningar visar hur andel kan användas.

 1. andelen kvinnor i högre positioner har ökat

Hur används ordet andel i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet andel används i vanlig text.

 1. Hur ska vi få ett stabilt elsystem med en så liten andel planerbar kraft?.
 2. Det är ett väldigt bra sätt att öka andelen kvinnor i publiken, och i förlängningen blir det då också enklare att rekrytera jämställt till styrelser och så vidare.
 3. Som andel av Musks förmögenhet betraktad är köpet inte mer dramatiskt än när ett genomsnittshushåll köper en ny bil.
 4. En hög andel pinot noir och hela 30 procent reserve–vin – så lyder receptet på Philipponnats något dolda och samtidigt så ljuvliga champagne.
 5. Valdeltagandet kan också avgöra en del, närmare bestämt att en låg andel bedöms ligga Macron i fatet.
 6. Det är någonting som alla hushåll kommer att märka av och allra mest de med låg inkomst som lägger stora andelar på mat, boende, energikostnader och drivmedel, säger Mattias Persson, chefsekonom vid Swedbank.
 7. – Givet att det här är en liten investering för honom så skulle det inte förvåna oss om han utökar sin andel ännu mer, och kanske tar en mer aktiv roll i beslutsfattandet i företaget, säger en analytiker som CNBC talat med.
 8. Å andra sidan noterade OECD att ukrainska skolor har en hög andel behöriga lärare och att en stor majoritet, 82 procent, av de ukrainska 15–åringarna kände sig nöjda med livet.
 9. När man minskar handeln med ett land som exporterar mer än vad det importerar innebär det att resten av världen behöver producera en större andel av det som konsumeras, enligt Daan Struyven.
 10. Det finns strategiska planer för hur andelen svensk mat ska öka, berättar landsbygdsminister Anna–Caren Sätherberg (S).
 11. Försvarsbudgetens andel av Sveriges BNP ligger 2022 på cirka 1,25 procent, enligt finansdepartementet.
 12. Färre smittas av covid – men nedgången går långsamt och en stor andel av de som testas i Skåne är fortfarande positiva.
 13. Dessa fordon hade en betydligt högre andel anmärkningar när de väl besiktigades”, säger Fornander.
 14. Enligt branschstatistik har Europas beroende av naturgas – mätt som andel av den totala kraftkonsumtionen – ökat från några enstaka procent på 1960–talet till cirka 25 procent 2020.
 15. Vi är lojala kanadensare som under andra världskriget bidrog med en inte proportionell andel till de väpnade styrkorna om 35 000 män och kvinnor.
 16. Sedan januari 2020 har andelen arbetslösa som har varit utan arbete i över ett år ökat med tio procentenheter.
 17. På så vis har de skapat en modell för hur stor andel av växternas frön som sprids tillräckligt långt för att kunna etablera sig i en lämplig livsmiljö i takt med att växtzonerna förskjuts.
 18. – Vi tittar även på andelen positiva av dem som provtas.
 19. – Det är lika stor andel som redan har skrivit testamente, men det är fler som säger att de ska göra det nu, säger Anna Hemlin, generalsekreterare i Hjärnfonden.
 20. Under hela pandemin har en viss andel av de redovisade covidpatienterna på SUS sökt vård av andra skäl än covid i sig.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bit en synonym till andel. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på andel

Bild till ordet andel

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet andel.

Bild med texten andel