Synonymer till andlig

Vi känner till 4 synonymer till andlig. Ordet andlig är en synonym till själslig och spirituell och kan bland annat beskrivas som ”själslig, icke-världslig, religiös”. Ordet är motsatsen till kroppslig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av andlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till andlig

 1. immateriell
 2. psykisk
 3. själslig
 4. spirituell

Vad är motsatsen till andlig?

 1. kroppslig
 2. världslig
 3. materiell

Vad betyder andlig?

 1. själslig, icke-världslig, religiös
 2. som hör till anden, till andelivet, religiös

Hur böjs andlig?

 1. andlig
 2. andliga
 3. andligare
 4. andligast
 5. andligaste
 6. andlige
 7. andligt

Hur kan ordet andlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur andlig kan användas.

 1. andligt liv
 2. andliga sånger
 3. Irans andlige ledare

Hur används ordet andlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet andlig används i vanlig text.

 1. Ayatolla Al–Sistani, de iranska shiamuslimernas andlige ledare, har uppmanat folket att rösta.
 2. Han hade skrivit en roman som Irans dåvarande andliga ledare fann hädisk.
 3. Han fick det väldigt starkt till sig på ett andligt sätt och nästan såg det här och ställde sig i gapet för alla män som har utnyttjat mig, makt och manipulationsmässigt.
 4. Själv skrev jag min första artikel 1988 om den spensliga ”lilla Hilma” med stora andliga visioner, den ”ockulta målarinnan” vars ”hemliga bilder” legat gömda på en vind i Stockholm.
 5. Religionen har varit ett sätt att finna sitt andliga syfte, något Diyari Mahmoud tror är viktigt för alla människor.
 6. Han säger att han insett att han var dåligt förberedd såväl praktiskt, själsligt som andligt.
 7. ”Är ditt inre smakfullt inrett faller omvärlden på plats” och annat i den vägen blir Panters andliga fostran.
 8. Fast du har blivit ihopklumpad med de nya andligt intresserade…?.
 9. Känsligheten tolkades som att hon hade unika andliga insikter.
 10. Efter en avvägning av allmänintresset har vi valt att anonymisera den person som anklagelserna riktas mot liksom dennes andlige ledare.
 11. Här fordras inte mindre än en andlig revolution, där värden helt andra än de nu rådande blir de viktiga och eftersträvansvärda bland det stora flertalet människor.
 12. När det blir jul så blir det lite lättare att vara mjuk, andlig och trosfylld, det blir mer acceptabelt då på något sätt.
 13. När de irakiska shiamuslimernas andlige ledare dessutom uppmanade parlamentet att ompröva sitt stöd för regeringen böjde sig premiärministern för trycket.
 14. Precis som i operan förenar Benjamin här opulent sinnlighet med andligt ljus när texter av spansk–judiska poeter från 1000–talet och Lorca från 1900–talet tonsätts.
 15. Nyligen stoppades exempelvis en populär inhemsk tv–serie, ”Story of Yanxi Palace”, med motiveringen att den satte kommersiella intressen framför det ädlare målet att ”förse folket med andlig vägledning”, enligt South China Morning Post.
 16. Djuren kan ha haft en särskild position i stenåldersmänniskornas föreställningsvärld och tillskrevs kanske andliga värden.
 17. Tillsammans med Ant Clemons hest andliga gospelstämma i refrängerna så låter faktiskt såväl Kanye som dollartecknet Ty åtminstone lite mindre lystna än brukligt.
 18. Därför tror jag att många kvinnor som kallar sig feminister kan känna sig stärkta av häxtron där kvinnan är den andliga auktoriteten.
 19. År 2017 visade det sig att Trudeau tagit emot en betald familjesemester på Bahamas av affärsmagnaten prins Karim Aga Khan, andlig ledare för de shiamuslimska indiska ismailiterna.
 20. Hon vill se diskussioner om miljömässig så väl som social och andlig hållbarhet, om vad som är rimliga förväntningar på ett gott liv, om hur mycket arbete vi ska utföra i samhället och vilka förväntningar vi har på materiellt välstånd.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är själslig en synonym till andlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är kroppslig motsatsen till andlig.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på andlig