ansa

Ansa är synonymt med rensa och gallra och kan bland annat beskrivas som ”vårdar, sköter”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansa och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ansa

gallra, rensa, sanera, tömma

Motsatsord till ansa

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ansa.

Vad betyder ansa?

 1. vårdar, sköter
 2. vårda, rensa, sköta

Böjningar av ansa

 1. ansa
 2. ansad
 3. ansade
 4. ansades
 5. ansar
 6. ansas
 7. ansat
 8. ansats

Exempel på hur ordet ansa kan användas

 1. han ansade skägget varje morgon

Exempel på hur ordet ansa används i svenska tidningar

 1. – Biden har en mer europeisk ansats och vill satsa mer pengar på förnybart.
 2. Även om Artertons ansats är god är hon alldeles för polerad och stilig för att vara riktigt trovärdig som excentriker.
 3. Polisens ansats är att händelsen ska pågå i sex månader, men den kan både bli kortare eller längre.
 4. Hans bitterhet slår igenom för mycket och han har inte tillräckligt bra redaktörer den här gången för att ansa detaljfloran, som blir långrandig och ineffektiv.
 5. I NCE gjorde forskarna en ansats att studera de sidonyttor som kommer med omställningen till ett fossilfritt samhälle.
 6. Men jag mår ändå illa, och undrar vad det ska stå på deras valaffischer – ”Rösta på oss, för de andra är ännu värre”? Nu har de tillfälliga reglerna förlängts till 2019 och någon ansats för att öka kapaciteten märks inte.
 7. Nej, ”hälften kvar” har en moralisk ansats – man ska faktiskt inte behöva betala mer än hälften av en inkomstökning i skatt.
 8. Här finns ingen “poesi”, ingen ansats, utan ett organiskt ordflöde, som tycks rusa ur fingrarna snarare än att medvetet konstrueras.
 9. En minst sagt psykopatisk familjehistoria, där släktträdet ansas på det ena mer makabra sättet än det andra.
 10. Det är en bra ansats att minska skillnaden i beskattning av olika typer av tillgångar, men nivån måste fortfarande vara internationellt konkurrenskraftig på finansiella placeringar, det är den inte på föreslagna 25 procent.
 11. – Vi har visserligen haft externa finansiärer med oss sedan våren 2015, och kommer att ha det fortsättningsvis också, men som komplement till det har vi bestämt oss för att försöka göra samma ansats som Djurgården gjorde.
 12. Det kan vi bara göra om vi med en positiv ansats samarbetar.
 13. Rör sig ensam, utan ansats att imponera, i ett blått tyngdlöst dis.
 14. Teatern skulle visa upp mänsklighetens bästa sida, och han vände sig emot psykologisk realism och naturalismens ansats att skildra livet som det verkligen var.
 15. Att bromsa bolånen med höjd styrränta ”det vore som att ansa blomrabatten med gräsklippare”, sa vice riksbankschef Per Jansson vid ett anförande på onsdagen.
 16. Men Eliasson är skeptisk till ett statligt stöd som han menar har en ”planekonomiskt ansats”.
 17. Förutom att visa på experimenterandet som ett led i undersökandet av vad televisionen var för någonting, exemplifierar ”Monument” på ett illustrativt sätt den omfattande pedagogiska ansats som låg bakom konstförmedlingen i Sveriges Radio.
 18. Illa ansade polisonger – Shane.
 19. Ett sådant uppdrag behöver ha en bred ansats som utgår från hälso- och sjukvårdens samlade insatser som rör smittöverföring av hiv, exempelvis de förhållningsregler som ges till samtliga smittade.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ansa är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rensa en synonym till ansa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.