Synonymer till anständig

Vi känner till 10 synonymer till anständig. Ordet anständig är en synonym till passande och proper och kan bland annat beskrivas som ”(moraliskt) passande; korrekt, hederlig”. Ordet är motsatsen till oanständig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av anständig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till anständig

 1. läglig
 2. passande
 3. proper
 4. ren
 5. respektabel
 6. sedesam
 7. skötsam
 8. tillständig
 9. tillämplig
 10. vederbörlig

Vilka ord betyder nästan samma sak som anständig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till anständig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. städad

Vad är motsatsen till anständig?

 1. oanständig

Vad betyder anständig?

 1. (moraliskt) passande; korrekt, hederlig
 2. som anstår någon eller något; lämplig, passande, rejäl

Hur böjs anständig?

 1. anständig
 2. anständiga
 3. anständigare
 4. anständigast
 5. anständigaste
 6. anständige
 7. anständigt

Hur kan ordet anständig användas?

Följande exempelmeningar visar hur anständig kan användas.

 1. skolungdomar som arbetar på sommaren ska ha en anständig lön

Hur används ordet anständig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet anständig används i vanlig text.

 1. För att Sverige ska fortsätta vara ett anständigt land.
 2. I det här läget efterfrågar inte sjuksköterskorna applåder, utan anständiga löner och bra arbetsförhållanden där de mår bra.
 3. Jag menar, de är ju människor och det är ju vi också, anständiga människor, så vi hade inget val än att hjälpa, säger Pauline Rey.
 4. De, menar han, gör nytta under ett initialt skede när man ska bygga upp ett parti som sedan ska se mer anständigt ut.
 5. Europas länder, inklusive Tyskland, borde ha ansträngt sig för länge sedan för att uppnå anständiga försvarsutgifter.
 6. Går det att tolka som att du blev en anständig människa, det dina föräldrar ville?.
 7. Folk anklagade mig för att inte vara en anständig, rakryggad människa.
 8. – Cuomo gör ett toppenjobb, han är klok, anständig, fokuserad och organiserad, sade New Yorkbon och sportskribenten Allan Kreda nyligen till TT.
 9. Men den ser riktigt anständig ut, svarar Sjerinskaja nådigt.
 10. Om hundratals miljoner människor som bor i utsatta områden ska kunna leva under anständiga omständigheter, så måste man återvända till Parisavtalets mål.
 11. Det gör ont att se hur Charlie (Adam Driver) och Nicole (Scarlett Johansson) förhindras från att sköta sitt uppbrott på ett anständigt sätt.
 12. Och det finns ingen anständig eller god person som bryter av, som Cordelia i ”Kung Lear” eller Anne Eisen i mina Melroseböcker.
 13. Och den diskussionen pågår ju, jag själv deltar och andra deltar och försöker hitta lösningar för att vi behåller en anständig arbetsmarknadspolitik.
 14. De kan välja att skaffa utbildning, lära sig språket som talas i landet där de bor, söka arbete och uppföra sig anständigt och lagligt i förhållande till sina medmänniskor.
 15. Om partiet gör en anständig insats kan kanske en förryckt majoritetsregering av endera slaget undvikas.
 16. Det är en konsert med istället för bara till Allan och Riedel – och anständig nog utvidgas faktiskt hyllningen till att även omfatta Jan Johansson, samt Palle Danielssons katt som dedikeras en polska.
 17. Inte heller är den löjligt anständiga Elwood den allra mest utsatta på grund av sin hudfärg.
 18. De förväntas fortfarande klä sig ”anständigt”, men behöver inte täcka sig fullständigt.
 19. Varoufakis och Sanders är i sina inlägg snåla med konkreta förslag, även om Varoufakis nämner idéer som att riva upp de internationella frihandelsavtalen och ersätta dem med handelsavtal som sätter trygga jobb och anständiga löner som grund.
 20. Det var ju vad fackföreningsrörelsen slogs för, att arbetet skulle respekteras, avlönas anständigt och arbetare skulle ha rättigheter.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är passande en synonym till anständig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är oanständig motsatsen till anständig.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på anständig

Ord som slutar på anständig