Synonymer till anstiftan

Anstiftan kan beskrivas som ”handlingen att anstifta något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av anstiftan samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till anstiftan

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till anstiftan.

Vad är motsatsen till anstiftan?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till anstiftan.

Vad betyder anstiftan?

 1. handlingen att anstifta något

Hur böjs anstiftan?

 1. anstiftan
 2. anstiftans

Hur kan ordet anstiftan användas?

Följande exempelmeningar visar hur anstiftan kan användas.

 1. hon blev dömd för anstiftan till mord

Hur används ordet anstiftan i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet anstiftan används i vanlig text.

 1. I maj dömdes exmaken till livstids fängelse för anstiftan till mord.
 2. Förutom brott mot mänskligheten bör Bolsonaro även åtalas för kvacksalveri och anstiftan till brott, enligt rapporten.
 3. En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror.
 4. Under måndagen greps runt 20 personer som misstänks för bland annat mord och anstiftan till mord.
 5. Men vid rättegången är det bara den 22–åriga kvinnan som är åtalad för anstiftan till grov misshandel.
 6. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.
 7. Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.
 8. Han frias från anklagelserna om anstiftan och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men flera andra döms till fängelsestraff för inblandning.
 9. Den 12 maj 2004 åtalades barnflickan och Helge Fossmo i Uppsala tingsrätt för mord, mordförsök och anstiftan till samma brott.
 10. Pastorn Helge Fossmo, som 2004 dömdes för anstiftan till mord och mordförsök, får straffet nedsatt till 26 års fängelse.
 11. En person är även misstänkt för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse, men den misstanken ingick däremot inte i åklagarens häktningsframställan.
 12. Däremot friades Johanna Möller i hovrätten från åtalet för anstiftan till mord och grovt bedrägeri i fallet med maken, som hittades död i vattnet vid samma sommarstuga i augusti 2015.
 13. Johanna Möller är i tingsrätten dömd till fängelse på livstid för mord och försök till mord på sina föräldrar, anstiftan av mord på sin make stämpling till mord i några fall, grovt bedrägeri, bland annat.
 14. Därför frikänns den 43–åriga kvinnan från anklagelserna om anstiftan till mord på honom.
 15. Hon frias för anstiftan till mord på sin make Aki Paasila, men hovrätten dömer henne ändå till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar.
 16. Att Möller dömdes för anstiftan till mordet på maken förvånade många juridiska experter då polisens utredning inte kunnat fastställa var, hur, av vem eller ens om ex–maken verkligen blev mördad.
 17. Men Möller dömdes även för anstiftan till mord på sin make – trots att man inte har kunnat fastställa var, hur, av vem, eller ens om han verkligen blev mördad.
 18. Hill dömdes därför till sex års fängelse för anstiftan till våldtäkt mot barn.
 19. Människorättsgrupper har vid upprepade tillfällen kritiserat Dutertes metoder och menar att han står bakom anstiftan till mord.
 20. Helge Iversens advokat skriver i överklagan att hovrätten ”gjort en felaktig bedömning av gärningarnas samlade straffvärde” och att det saknas praxis för bedömning av straffvärde i fall som gäller anstiftan till brott.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?