Synonymer till ansvar

Vi känner till 5 synonymer till ansvar. Ordet ansvar är en synonym till förpliktelse och skyldighet och kan bland annat beskrivas som ”skyldighet att ta på sig skulden (om något går fel)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansvar samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ansvar

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet ansvar och kan ofta användas istället.

 1. förpliktelse
 2. förutsättning
 3. förvar
 4. skyldighet
 5. åtagande

Vad är motsatsen till ansvar?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ansvar.

Vad betyder ansvar?

 1. skyldighet att ta på sig skulden (om något går fel)
 2. skyldighet att ansvara för något (aktivitet eller sak), skyldighet att vara den som ser till att något blir rätt utfört (och får ta på sig skulden om så inte blir fallet)

Hur kan ordet ansvar användas?

Följande exempelmeningar visar hur ansvar kan användas.

 1. hon tog ansvaret för beslutet
 2. Vem har ansvar för den lösa hunden?

Hur används ordet ansvar i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ansvar används i vanlig text.

 1. Vi garanterar att staten tar ansvar, säger Anders Alenskär, Brottsoffermyndighetens generaldirektör.
 2. Fördelningen av resurserna ska avspegla att kommunala skolor har ett grundläggande ansvar, som friskolor inte har, för att alla elever får utbildning.
 3. – Det är vårt ansvar.
 4. Sedan säger hon att politiker själva ska ta ansvar, säger Andersson.
 5. Detta försvårar för kommunerna att ta sitt ansvar vid en kris, skriver forskarna i rapporten.
 6. Digitalbyrån Frank har sedan tidigare tagit fram digitala tjänster åt restaurangkedjan Urban Deli, nu utökas det ansvaret till att även inkludera performance markering, sociala medier och content.
 7. Och det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön på jobbet och måste se till att utbilda sina chefer i att hantera konflikter, det säger Ola Löfqvist på Handels.
 8. Jag tycker att leveransmodellen som vi har valt, med digitala produktdomäner och produktteam med fullt end–to–end ansvar, ger oss bra förutsättningar att lyckas men det kräver samtidigt mycket av både ledarskap och hur vi rekryterar.
 9. – Det finns en uppgift för alla att ta ett ansvar att hjälpa anhöriga, nära, kära och framför allt våra äldre att se till att de inte hamnar i en situation där organiserad brottslighet ska lyckas få tag i de här pengarna.
 10. – Som polis har man ansvar för hela uppdraget.
 11. – Socialtjänsten har ett ansvar att ge skydd och stöd till alla som är våldsutsatta, säger Mikael Thörn.
 12. Hur blev sjukdomen apkoppor till mpox? Genom att apa efter WHO nonchalerar Socialstyrelsen sitt ansvar för svenskan, skriver Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen.
 13. Alla Ellevios system integreras också mot Svenska Kraftnät som har ansvaret för att det finns nog effekt för hela den svenska marknaden dygnet runt årets alla dagar.
 14. Meridions ansvar blir inte bara att säkerställa övergången till molnet, utan även verifiera av processer och den tekniska migreringen som hanteras av Infor.
 15. Detta slås såklart ned av mitt sunda förnuft, som också pekar på det publicistiska ansvaret.
 16. Nu pratar vi mycket mer klimat inom förbundet och alla tränare har börjat ta ansvar för att vi till exempel stannar längre på samma ställe när vi åker bort.
 17. Statsministern beklagade regeringens hantering av minkfrågan, men ansåg att ansvaret har legat på dåvarande livsmedelsministern.
 18. ”Jag har haft stort ansvar inom den katolska kyrkan.
 19. Ett stort problem uppges vara att ingen myndighet har ansvar för att följa upp anpassningsarbetet på nationell nivå.
 20. Hon är i dag kritisk till att ledningen inte fått ta ansvar för varken underbemanning eller farliga incidenter och att hemmet stängdes först efter John Walters död.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förpliktelse en synonym till ansvar. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på ansvar

Bild till ordet ansvar

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ansvar.

Bild med texten ansvar