Synonymer till ansvara

Ansvara kan beskrivas som ”tar ansvar, har ansvaret”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansvara samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ansvara

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till ansvara.

Vad är motsatsen till ansvara?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ansvara.

Vad betyder ansvara?

 1. tar ansvar, har ansvaret

Hur böjs ansvara?

 1. ansvara
 2. ansvarade
 3. ansvarar
 4. ansvarat

Hur kan ordet ansvara användas?

Följande exempelmeningar visar hur ansvara kan användas.

 1. landstinget ansvarar för sjukvården

Hur används ordet ansvara i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ansvara används i vanlig text.

 1. Miljöpartiet, som tidigare ansvarade för rollen, har valt personer med stor erfarenhet av frågorna.
 2. Stockholms–Gillet, som ansvarar för julmarknaden, är en ideell förening och överskottet från julmarknaden delas ut i form stipendier till dem som forskar eller skriver böcker om Stockholm.
 3. – Och på alla valplatser har vi också utsett en hygienansvarig, som ansvarar för löpande ventilering, avspritning och annat som det är i behov av, säger Kathrine Bach Pedersen, som är valansvarig i kommunen, till TV2 Lorry.
 4. Det är spelbolagen som ansvarar för att regelverket åtföljs, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.
 5. Stödet har hittills delats ut i två omgångar till totalt 59 laddstationer – en gång i december förra året och en gång i maj i år – men fortfarande har ingen av dem installerats, enligt Trafikverket som ansvarar för stödet.
 6. Svensk Kärnbränslehantering ansvarar för att hantera avfallet från svensk kärnkraft och ägs av kärnkraftsoperatörerna Vattenfall, Uniper och Fortum.
 7. Det nya gurgeltestet kommer att distribueras ut till regionens skolor, som sedan ansvarar för att dela ut dem om det blir aktuellt med smittspårning.
 8. Detta kan enligt Anna Ekström bero på att cheferna inte vill att bilden av det område man ansvarar för ska svärtas ytterligare eller att man vill skyla över egna tillkortakommanden.
 9. "Men i det delägarskapet ingår att vi aktivt går in och ansvarar för funktioner i bolagen där de inte har expertis eller resurser", säger Lars Lindblom i en mejlintervju med TT.
 10. Hur gammal föreskriften är vet man inte ens på Trafikkontoret, som ansvarar för den.
 11. I Sverige är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Svenska kraftnät som ansvarar för beredskapen mot solstormar.
 12. Sveriges förvaltningsmodell medför att myndigheterna själva ansvarar för bevarande av digital information.
 13. Vårdcentralerna ansvarar för att vaccinera 60–64–åringar, socialt utsatta och personer som tillhör någon av riskgrupperna.
 14. Arbetet med att rensa kloaken pågår dygnet runt men väntas inte vara färdigt förrän i juni, uppger företaget som ansvarar för skötseln av avloppssystemet.
 15. Enligt myndigheten som ansvarar för folkräkningen beror det på en sänkt födelsetakt, en åldrad befolkning, och att invandringen dramatiskt stannade av under Donald Trumps tid i Vita huset.
 16. Inom någon vecka kommer vi att starta vaccination av omsorgspersonal på äldreboendena, säger Magnus Thyberg som ansvarar för covid–19–vaccinationen vid hälso– och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.
 17. Som kungens högra hand ansvarar han bland annat för slotten och alla de hundratusentals föremål som ingår i det kungliga kulturarvet.
 18. Vem ansvarar för de beslut och åtgärder som har fattats och hur?.
 19. Det är ändå regionerna som ansvarar för smittskyddet.
 20. Även arbetsgivarna måste förbättra sig och bland annat se över hur många anställda en chef ansvarar för, anställningstrygghet och personalkontinuitet.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på ansvara