Synonymer till ansvara

Ansvara kan beskrivas som ”tar ansvar, har ansvaret”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansvara samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ansvara

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till ansvara.

Vad är motsatsen till ansvara?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ansvara.

Vad betyder ansvara?

 1. tar ansvar, har ansvaret

Hur kan ordet ansvara användas?

Följande exempelmeningar visar hur ansvara kan användas.

 1. landstinget ansvarar för sjukvården

Hur används ordet ansvara i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ansvara används i vanlig text.

 1. Statistiska centralbyrån ansvarar för beräkningen av prisbasbeloppen.
 2. Fram tills nu har Botkyrka kommun själva ansvarat för nätverksdriften.
 3. Enligt Janne Wallenius ska Blykalla respektive Uniper ansvara för att dra in ungefär hälften av de 125 miljonerna var.
 4. – Det innebär att det inte finns tillräckligt med styrmedel och åtgärder på plats i samhället för att vi ska kunna nå målen, säger Naturvårdsverkets handläggare Karin Hogstrand som ansvarar för uppföljingen av miljömålen.
 5. Trots att en förundersökning pågick i hemlighet fick mannen ansvara för säkerhetsskyddsfrågor vid en statlig myndighet fram till att han greps förra hösten.
 6. Den 1 juli började en ny och omstridd lag gälla om att kommunerna ansvarar för att ordna boende för skyddsbehövande från Ukraina.
 7. Grossistförsäljning sker genom Snabbgross, och Dagab ansvarar för koncernens produktutveckling, inköp och logistik.
 8. Projektledaren Roger Hällblad ansvarade för elinstallationen.
 9. Föreslå en modell där staten ansvarar för finansieringen av skolan.
 10. Enligt utredningen ska 3 000 civilpliktiga förstärka räddningstjänsten, 400–500 ska utbildas till utrymningsledare för det fall städer eller län behöver utrymmas, och 450 totalförsvarspliktiga ska utbildas för att kunna ansvara för skyddsrum.
 11. I uppdraget ingår att genomföra en risk– och sårbarhetsanalys av samhällsviktig verksamhet i de områden som myndigheten ansvarar för.
 12. – Det kan kännas jobbigt att be den läkare som ansvarar för din behandling att skicka frågan till en annan läkare.
 13. Jess Svane, som ansvarar för sociala frågor på Grönland, beskriver det som att människor måste "ge sina kroppar till andra för att få en plats att sova".
 14. – Det var svårt att slå fast varför vi hade vågor på ytan, säger Philippe Lognonné, vid universitetet i Paris som ansvarar för att undersöka projektets seismometer enligt New York Times.
 15. Ryska statliga medier uppger att den paramilitära Wagnerguppen ansvarar för offensiven mot staden, vilket också bekräftas av grundaren Yevgeny Prigozhin.
 16. Centerpartiets dito Martin Ådahl betonar att frågan om amorteringskraven ägs av Finansinspektionen och att det är de som ansvarar för om de ska ”trycka på knappen” eller inte.
 17. GP har berättat om hur marknaden för reseintyg växte sig stor och lukrativ under pandemin, samtidigt som ingen myndighet ansvarade för att godkänna företagens verksamheter.
 18. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
 19. ■■ Vincennes vintermeeting är över och nu är den 1300 meter långa banan Enghien den Parisbana som ansvarar för flest tävlingsdagar framöver.
 20. Inom trossamfundet finns inga präster, istället har de äldstebröder – som ansvarar för undervisning.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på ansvara

Bild till ordet ansvara

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ansvara.

Bild med texten ansvara