Synonymer till ansvarig

Vi känner till 9 synonymer till ansvarig. Ordet ansvarig är en synonym till chef och ledare och kan bland annat beskrivas som ”som tar ansvar (för något)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansvarig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ansvarig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet ansvarig och kan ofta användas istället.

 1. arbetsledare
 2. bas
 3. befälhavare
 4. boss
 5. chef
 6. föreståndare
 7. ledare
 8. manager
 9. överordnad

Vilka ord betyder nästan samma sak som ansvarig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till ansvarig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. förman
 2. överhuvud
 3. officer
 4. handledare
 5. föreståndarinna

Vad är motsatsen till ansvarig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ansvarig.

Vad betyder ansvarig?

 1. som tar ansvar (för något)
 2. som har ansvaret för något
 3. (substantivisering) person som har ansvaret för något

Hur kan ordet ansvarig användas?

Följande exempelmeningar visar hur ansvarig kan användas.

 1. från ansvarigt håll dementeras anklagelserna
 2. hon är ansvarig utgivare för tidningen

Hur används ordet ansvarig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ansvarig används i vanlig text.

 1. På agendan står bland annat samtal om Ukrainas fortsatta väg mot EU–medlemskap och diskussioner om president Zelenskyjs fredsplan och tankar kring hur ansvariga för krigsbrott ska ställas till svars.
 2. ”Sveriges sak är inte vår”, säger undersökningens ansvarige Juho Rahkonen i en kommentar till resultatet.
 3. Tillsammans med de ansvariga länsstyrelserna hade Tullverket förra året 71 ärenden om olaglig avfallsexport till länder utanför EU, en ökning från 55 ärenden 2021.
 4. – Jag har stått ensam chef ansvarig för 117 medarbetare och 102 boende.
 5. I stället för att återvända till Tjetjenien blev han ansvarig för en pluton som tre dagar efter invasionens start förflyttade sig norrut mot Melitopol.
 6. Trots ett dåligt år för kryptovalutor så har inspektionen sett att allt fler bedragare vill se betalningar i exempelvis bitcoin, vilket gör det svårare att spåra de ansvariga.
 7. ”Anledningen var att han betedde sig märkligt mot patienterna och både chef och medicinskt ansvarig ansåg att det var en patientrisk att ha honom kvar.
 8. Majoriteten av dem lades in för vård efter akutomhändertagandet, även om de flesta hade relativt lindriga skador, sade docent Hans Granhed, en av de ansvariga för studien, till Göteborgs–Posten, när tidningen berättade om resultaten.
 9. "Man ska tänka en och två gånger om man verkligen behöver ta bilen idag" säger Fredrik Stengavel, ansvarig för snöröjningen i Uddevalla kommun.
 10. Men ingen ägare eller annan ansvarig infinner sig.
 11. Henrik Nilsson är globalt ansvarig för Schneider Electrics innovationscenter i Lund med ett team som bedriver forskning och utveckling inom teknologilösningar för byggnader.
 12. En lokal nyhetskanal i Qingdao rapporterade på fredagen att omkring en halv miljon personer covidsmittas dagligen i staden enligt den högst ansvarige hälsochefen.
 13. "Vår tes är att huvudmannen har agerat som revisor i brottsnätverket, den som är redovisningsskyldig och ansvarig för bland annat kassaböckerna", säger Ulf Djurberg.
 14. Låt terroristen hållas ansvarig för sin aggression och kompensera alla förluster som detta krig har skapat, sade Zelenskyj.
 15. Jag är utsatt för anklagelser på grund av en vanlig notis på ekonomisidan i den dagstidning som jag för många, många år sedan var ansvarig för.
 16. – Bara att man kan få signal från ansvariga politiker att man satsar på det här även 2024–2025.
 17. – Jag är ansvarig för Trafikverket så det är mitt ansvar att det ska fungera.
 18. I september öppnade även Sverige officiellt för vapenexport till Turkiet, då den ansvariga myndigheten, Inspektionen för strategiska produkter (ISP), bedömde att Sverige nu kan exportera vapen till Turkiet.
 19. Inurbas Nordenchef Daniel Mohlin är ytterst ansvarig för verksamheten i Sverige.
 20. Dessutom gör vi ett litet byte och tidigarelägger en dokumentär om regeringsbildningen som skulle gått nästa vecka, säger Michael Kucera, ansvarig utgivare för Agenda, till Expressen.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är chef en synonym till ansvarig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på ansvarig

Bild till ordet ansvarig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ansvarig.

Bild med texten ansvarig