Synonymer till ansvarsfull

Ansvarsfull kan bland annat beskrivas som ”som känner eller innebär ansvar”. Ordet är motsatsen till ansvarslös.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansvarsfull samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ansvarsfull

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till ansvarsfull.

Vad är motsatsen till ansvarsfull?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. ansvarslös

Vad betyder ansvarsfull?

 1. som känner eller innebär ansvar
 2. (om person) som man kan lita på; som kan ta på sig ansvar på ett tillfredsställande sätt; som ser till att något blir rätt utfört

Hur kan ordet ansvarsfull användas?

Följande exempelmeningar visar hur ansvarsfull kan användas.

 1. en ansvarsfull elev
 2. ett ansvarsfullt arbete
 3. en ansvarsfull ekonomisk politik

Hur används ordet ansvarsfull i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ansvarsfull används i vanlig text.

 1. Det är ett välkänt och obestridligt faktum att höga marginalskatter minskar människors vilja att arbeta, utbilda sig och ta på sig mer ansvarsfulla uppgifter.

  www.svd.se | 4 sep. 2023

 2. – Jag tror att ett av de områden där de tror att de kan tillföra värde är att hjälpa andra leverantörer att leverera AI på ett mer ansvarsfullt och mer pålitligt sätt.

  computersweden.idg.se | 4 sep. 2023

 3. – Vi har kallat till oss Kinas ambassadör i dag, och starkt manat honom att be kineserna att agera lugnt och ansvarsfullt.

  www.svd.se | 28 aug. 2023

 4. Gång på gång säger hon att det gäller att vara ansvarsfull och att regeringens främsta uppgift blir att bekämpa inflationen.

  www.etc.se | 27 aug. 2023

 5. Att hantera AI etiskt och ansvarsfullt handlar om sådant som risk, förtroende, transparens och ansvarsskyldighet.

  computersweden.idg.se | 2 aug. 2023

 6. Canadian Broadcasting Company (CBC) sade att man ”uppmanar Meta att agera ansvarsfullt genom att återställa kanadensarnas tillgång till nyheter”.

  www.svd.se | 2 aug. 2023

 7. – På grund av eventuella ytterligare provokationer uppmanar vi till ansvarsfull spridning av information som kan komma att användas av de ryska och vitryska regimerna.

  www.gp.se | 2 aug. 2023

 8. Canadian Broadcasting Company (CBC) sade att man "uppmanar Meta att agera ansvarsfullt genom att återställa kanadensarnas tillgång till nyheter".

  www.gp.se | 2 aug. 2023

 9. AI–företagen Anthropic, Google, Microsoft och Open AI går nu samman för att bilda forskningsgruppen Frontier Model Forum som ska "garantera en säker och ansvarsfull utveckling av nya AI–modeller", rapporterar Financial Times via Ars Technica.

  computersweden.idg.se | 29 juli 2023

 10. Det företaget är Apple, och det pekar på en mer ansvarsfull och produktiv användning av AI än vad de flesta företag har lyckats med.

  computersweden.idg.se | 26 juni 2023

 11. – Trots att ai kan ha oerhörda positiva effekter är det viktigare än någonsin tidigare att industrin säkrar ansvarsfulla och etiska användningsfall, att riktlinjer efterföljs och att, när det är lämpligt, att restriktioner får företräde.

  cio.idg.se | 13 maj 2023

 12. – De allra flesta har inte en aning om huruvida deras lärosäte har några regler eller riktlinjer för att kunna använda AI ansvarsfullt.

  computersweden.idg.se | 12 maj 2023

 13. "Jag påstår att brotten är att anse som grova eftersom gärningarna innefattat missbruk av särskilt ansvarsfull ställning, ingått i en brottslighet som utövats systematiskt och inneburit en betydande risk för trafikfara".

  www.gp.se | 11 maj 2023

 14. Jag är helt säker på att vi kan hantera det här på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, säger Strömmer.

  www.gp.se | 27 apr. 2023

 15. Det är inte kommunfullmäktige som förhandlar, utan personer med ansvarsfulla mandat att värna helheten och förutsättningarna framåt.

  www.svd.se | 16 apr. 2023

 16. Men med flera stora avtal tecknade på ”märket” är förutsättningarna goda för att klara av årets avtalsrörelse på ett ansvarsfullt sätt, anser han.

  www.svd.se | 3 apr. 2023

 17. Men med flera stora avtal tecknade på "märket" är förutsättningarna goda för att klara av årets avtalsrörelse på ett ansvarsfullt sätt, anser han.

  www.gp.se | 2 apr. 2023

 18. – Det finns en berättigad förväntan både på politikens och ekonomins stora aktörer att man agerar långsiktigt och ansvarsfullt och att man ser detta på längre sikt än ett kvartal i taget.

  www.svd.se | 6 dec. 2022

 19. Det gäller därför att agera finanspolitiskt ansvarsfullt, menar hon.

  www.gp.se | 8 nov. 2022

 20. – Med de överskott vi haft år efter år sedan 2007 har vi byggt upp en skyddsval på omkring sju miljarder kronor – det har inte alltid varit uppskattat, men det som varit långsiktigt ansvarsfullt, säger Irene Svenonius (M).

  www.dn.se | 3 nov. 2022

Innehåll på sidan

Hjälp till att lära upp ordgurun

Är "gameboll" ett svar på korsordsfrågan "fördel"?

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är ansvarslös motsatsen till ansvarsfull.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet ansvarsfull

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ansvarsfull.

Bild med texten ansvarsfull