Synonymer till ansvarsfull

Ansvarsfull kan bland annat beskrivas som ”som känner eller innebär ansvar”. Ordet är motsatsen till ansvarslös.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ansvarsfull samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till ansvarsfull

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till ansvarsfull.

Vad är motsatsen till ansvarsfull?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. ansvarslös

Vad betyder ansvarsfull?

 1. som känner eller innebär ansvar
 2. (om person) som man kan lita på; som kan ta på sig ansvar på ett tillfredsställande sätt; som ser till att något blir rätt utfört

Hur kan ordet ansvarsfull användas?

Följande exempelmeningar visar hur ansvarsfull kan användas.

 1. en ansvarsfull elev
 2. ett ansvarsfullt arbete
 3. en ansvarsfull ekonomisk politik

Hur används ordet ansvarsfull i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet ansvarsfull används i vanlig text.

 1. – Det finns en berättigad förväntan både på politikens och ekonomins stora aktörer att man agerar långsiktigt och ansvarsfullt och att man ser detta på längre sikt än ett kvartal i taget.
 2. Det gäller därför att agera finanspolitiskt ansvarsfullt, menar hon.
 3. – Med de överskott vi haft år efter år sedan 2007 har vi byggt upp en skyddsval på omkring sju miljarder kronor – det har inte alltid varit uppskattat, men det som varit långsiktigt ansvarsfullt, säger Irene Svenonius (M).
 4. – All England Club har tagit det mest ansvarsfulla beslutet i denna tragiska situation.
 5. I väntan på sådan lagstiftning finns ingenting som hindrar ansvarsfulla företag från att nobba lobbyistfirmor som uppenbart stinker.
 6. Hon tillägger att hon förstår oron mot bakgrund av att majoriteten av britterna har agerat ansvarsfullt och gjort stora uppoffringar under pandemin.
 7. – Antingen så beter man sig ansvarsfullt eller så är man den som tvingar fram en hårdare reglering, säger han.
 8. I september talade de två i telefon, enligt Vita huset handlade det samtalet primärt om hur länderna ”på ett ansvarsfullt ska hantera konkurrensen” länderna emellan.
 9. Riksrevisionen inleder nu en granskning för att säkerställa att regeringens användning av de extra ändringsbudgetarna har skett på ett ansvarsfullt sätt.
 10. – Bakgrunden är utvecklingen i samhället när det gäller pandemin och vaccinationsläget, så bedömningen är att det är möjligt att lätta på restriktionerna i riksdagen på ett ansvarsfullt sätt, säger talman Andreas Norlén till TT.
 11. – Vi kommer noggrant att följa hur ansvarsfullt de leder landet den närmaste framtiden.
 12. Sverigedemokraterna vill förutom att föra en ansvarsfull och mycket stram migrationspolitik också se till att införa skarpare demokrativillkor när det gäller utdelning av bidrag till civilsamhället.
 13. Nu är jag här och är en ansvarsfull vuxen och dricker vatten, säger han.
 14. Enligt Nordeas chef för ansvarsfulla investeringar Katarina Hammar görs noggranna analyser av bolag man investerar i.
 15. – Min absoluta övertygelse är att det går att genomföra undersökningar på plats som görs på ett ansvarsfullt sätt.
 16. Under pandemin har Svenska kyrkan valt att inte ställa in gudstjänster, konserter och annan verksamhet i första hand, utan har i stället ställt om och genomfört sina arrangemang på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt.
 17. Tillsammans med en grupp professionella började vi utforma ett mycket seriöst och ansvarsfullt politiskt program för staten, för det bolivianska folket.
 18. – Vi styr om verksamheten stegvis, håller i de pengar vi har och agerar ansvarsfullt.
 19. Men man ska inte blanda ihop detta med frågan om huruvida det är möjligt att börja öppna upp kulturlivet igen under ansvarsfulla former.
 20. Han menar att man som utgångspunkt skulle kunna utnyttja två tredjedelar av vardera handbollshalls kapacitet på ett ansvarsfullt sätt.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är ansvarslös motsatsen till ansvarsfull.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet ansvarsfull

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet ansvarsfull.

Bild med texten ansvarsfull