Synonymer till anta

Vi känner till 14 synonymer till anta. Ordet anta är en synonym till antaga och förmoda och kan bland annat beskrivas som ”tänker sig, förmodar”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Anta används i uttrycket ”ett antaget namn” som betyder ”ett falskt namn”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av anta samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till anta

 1. acceptera
 2. antaga
 3. antagande
 4. förmoda
 5. förutsätta
 6. gissa
 7. ponera
 8. presumera
 9. presupponera
 10. supponera
 11. tillåta
 12. tro
 13. tror
 14. vänta

Vilka ord betyder nästan samma sak som anta?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till anta. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. sanktionera
 2. spekulera

Vad är motsatsen till anta?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till anta.

Vad betyder anta?

 1. tänker sig, förmodar
 2. tar emot, accepterar
 3. gör till sin, anammar
 4. utgå från något; mentalt under en viss tid bestämma sig för att något är sant, kanske för att komma fram till en hypotes
 5. tro
 6. låta någon börja ett arbete eller en utbildning
 7. acceptera ett erbjudande eller ett förslag samt ställa sig bakom detta; (i schack) acceptera ett offer genom att slå den erbjudna pjäsen

Hur används ordet anta i uttryck?

 1. ett antaget namn = ett falskt namn

Hur böjs anta?

 1. anta
 2. antagen
 3. antagit
 4. antagits
 5. antar
 6. antas
 7. antog
 8. antogs

Hur kan ordet anta användas?

Följande exempelmeningar visar hur anta kan användas.

 1. Låt oss anta att oljan tar slut – vad gör vi då?
 2. bara tre av de sökande blev antagna till utbildningen
 3. tyget antog efterhand en gul färgton

Hur används ordet anta i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet anta används i vanlig text.

 1. Det finns få tecken som pekar på att Kina kommer anta en mjukare linje, eller att europeiska länder skulle minska sin kritik.
 2. Vi får veta är Linda är begåvad och hyser socialt engagemang, vilket gör att det känns rimligare att anta att hon är feminist och bankkassörska än bara bankkassörska.
 3. Spänningarna har ökat efter att den bosnienserbiske presidenten Milorad Dodik under hösten blockerat det nationella besluts­fattandet, hotat med att skapa egna bosnienserbiska institutioner, anta en separat grundlag samt bygga upp en egen armé.
 4. – Vi har skäl att anta att de neutrala staternas bidrag till Europas säkerhet inte kommer att minska, säger han, men tillägger att det ”utan tvivel” är upp till finländarna och svenskarna själva att avgöra frågan om ett Natomedlemskap.
 5. Skyddseffekten antas då vara 20 respektive 35 procent.
 6. Enligt en rapport från Konsumentverket drabbades minst 31 000 svenskar av komplikationer från ingrepp mellan 2016 och 2018, och mörkertalet antas vara stort.
 7. En vuxen i lägenheten vaknade under natten av smällar som personen antog var fyrverkerier.
 8. Det har nu antagits, trots att en stor minoritet med 13 medlemsländer hade invändningar.
 9. Efter en lång och infekterad strid i EU antog parlamentet en rapport om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
 10. – ta upp bevis i domstol före huvudförhandling, till exempel i stora brottmål eller om det kan antas få betydelse för frågan om att häva ett häktningsbeslut eller restriktioner.
 11. Under hösten 2021 antog Kommunistpartiet en resolution som placerar Xi i mitten av landets historia.
 12. – Vi vet inte om alla offren är från Nordmakedonien, men vi antar det eftersom bussen är registrerad i landet, säger Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev till Nova TV.
 13. – När jag var verksam i Luleå var det ett inslag, precis som det är i vissa avseenden i det militära, att på något sätt skulle bevisa att man blev antagen till en högre nivå.
 14. Det styrande Kommunistpartiet har på ett möte antagit en resolution som placerar honom i mitten av landets historia.
 15. – Jag tror inte att vi kommer att få ett direktiv på plats som är så uselt att man dagen efter måste anta fundamentala reformer av svensk arbetsmarknad i riksdagen.
 16. Många antog att jag bara skulle förfina min Spoken word och poesi, istället började jag måla och fotografera.
 17. Jag antar att det inte har behövts några förhandlingar med talibanerna för detta, säger han.
 18. Varför det händer någonting nu antar jag för att det är val snart.
 19. Fallet Britney Spears har det senaste halvåret antagit proportioner som närmast påminner om true crime–världens alla bloggar och poddar med folk som inte slutar gegga runt i mordfall trots att domar fallit och celldörrar låsts.
 20. Båtkonstruktören och seglaren Rickard Sarby (1912–1977), aktiv i Uppsala Kanotförening, antog utmaningen och hade snart sin första konstruktion färdig.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är antaga en synonym till anta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.