Synonymer till använd

Vi känner till en synonym till använd. Ordet använd är synonymt med begagnad och kan beskrivas som ”perfektparticip av använda; som har använts”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av använd samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till använd

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet använd och kan ofta användas istället.

 1. begagnad

Vad är motsatsen till använd?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till använd.

Vad betyder använd?

 1. perfektparticip av använda; som har använts

Hur kan ordet använd användas?

Det saknas exempel på hur använd kan användas.

Hur används ordet använd i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet använd används i vanlig text.

 1. Brasiliens justitieminister Flávio Dino undersöker nu möjligheten att använda en särskild paragraf i den brasilianska lagen som gör det möjligt att straffa personer utomlands som begått brott mot brasilianska medborgare.
 2. Enligt åtalet hade Harris en ”Jekyll och Hyde”–personlighet och han ska ha använt sin berömmelse för att utnyttja sina offer.
 3. Även de omfattande köpen av obligationer för flera hundra miljarder kronor ifrågasätts, ett penningpolitiskt instrument som Riksbanken använde hårt under en rad år för att få upp inflationen, alltså innan den började stiga kraftfull i fjol.
 4. Självbetjäningsanalys gör det möjligt för användarna på företaget att utföra sökningar och sammanställa rapporter på egen hand, med minimal eller helt utan support från it och utan att behöva använda någon avancerad analyskompetens.
 5. Allting driftas i Försäkringskassans servrar – men syftet är att andra myndigheter också ska använda den här plattformen.
 6. – Vi har också texter som är tänkta att kopiera och använda vid interna seminarier.
 7. Den frekvensen måste upprätthållas noga – för att göra det är de stora vattenkraftgeneratorerna och de ännu större kärnkraftsgeneratorerna viktiga, om man inte vill använda storskaliga fossilt drivna kraftverk.
 8. – Den ena handlar om hur lagen ska skydda människor från att använda sin kropp vårdslöst.
 9. För att komma runt det problemet har forskarna vid Karolinska institutet i Solna använt en indirekt enkätmetod som ska garantera att svaren inte kan kopplas till en enskild respondent.
 10. Man kan tycka det är bra och man kan tycka det är dåligt, men nu ska inte längre Sverige på politisk väg använda den naturresurs som man i ett europeiskt perspektiv har unikt gott om, åtminstone inte till drivmedel.
 11. Men Eternalblue stals senare av kriminella hackare som använde programmet för att skapa utpressningsprogrammet Wannacry.
 12. En man i provinsen Gansu i Kina har gripits av polis misstänkt för att ha använt AI–verktyget Chat GPT för att skriva fejkade artiklar om en tågolycka, rapporterar CNBC.
 13. I inledningen på det nya året rekommenderas människor att använda munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken.
 14. Det var hans vän, en 26–årig man från Stockholmsområdet, som använt bilen.
 15. – Är det för att man vill använda de explosiva ämnen man lagrat? frågar sig van Dassen.
 16. – Att skaffa sig en assistanshund som man får betala för själv och sen inte få använda den gör att jag blir väldig ledsen och frustrerad, säger hon.
 17. I ett uttalande uppger polisen att han använt sin pappas pistol.
 18. Åklagaren ansåg att han använde mer våld än vad som var försvarbart.
 19. Vill du använda en vanlig pajform behöver du dubbla receptet.
 20. Det gäller framför allt att börja använda sig av data som hämtas in från rymden, om lokaliseringstjänster och om kommunikation.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är begagnad en synonym till använd. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på använd

Bild till ordet använd

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet använd.

Bild med texten använd