Synonymer till använda

Vi känner till 13 synonymer till använda. Ordet använda är en synonym till begagna och bruka och kan bland annat beskrivas som ”med hjälp av någon eller något göra något”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av använda samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till använda

 1. applicera
 2. begagna
 3. begära
 4. behandla
 5. bruka
 6. förbruka
 7. greja
 8. hantera
 9. konsumera
 10. nyttja
 11. nyttjande
 12. tillämpa
 13. utnyttja

Vilka ord betyder nästan samma sak som använda?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till använda. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. lägga på
 2. pröva
 3. påföra
 4. vårda
 5. exploatera
 6. lusta
 7. ordna
 8. exekvera
 9. dryfta
 10. erfordra
 11. handlägga
 12. fordra
 13. klara

Vad är motsatsen till använda?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till använda.

Vad betyder använda?

 1. med hjälp av någon eller något göra något
 2. (även reflexivt, med av)

Hur kan ordet använda användas?

Det saknas exempel på hur använda kan användas.

Hur används ordet använda i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet använda används i vanlig text.

 1. Kriminella använder ofta anonyma kontantkort för att kommunicera utan att bli upptäckta.
 2. Uppmaningar om att använda olivolja, kokosolja och hallonfröolja i stället för solkräm har på senare tid spridits av influerare och hälsobloggare på nätet.
 3. Borgmästare Sadiq Khan rådde Londonbor att endast använda kollektivtrafik ifall det är absolut nödvändigt.
 4. — Enligt förarbeten till lagen kan nödrätten bara användas för att avvärja en "tämligen nära fara".
 5. Personen ska ha utgivit sig för att ha varit praktikant, och ha använt en brasiliansk identitet för att ta sig in i domstolen.
 6. Hon använder plattformen främst för att sprida dansglädje och för att fler ska upptäcka dancehall, men också för att hon vill att fler kvinnor ska våga tro på sig själva.
 7. Tanken var inte att bidraget skulle användas för att behandla moderna gruvor, som Blaiken, utan finns för att hantera äldre.
 8. I stället ”sket det sig”, för att använda hans egna ord.
 9. Uttrycket har historiskt använts som ett nedsättande ord för cerebral pares, och fans och förespråkare för funktionsnedsattas rättigheter uppmanar nu sångerskan att ta bort ordet från låttexten.
 10. Så låt oss ta reda på hur vi kan hindra skurkarna från att använda informationssamhället för att driva sina nationer och oss alla in i den mörka medeltiden.
 11. Vi ger nu därför DO i uppdrag att kartlägga vilka risker för diskriminering som användandet av AI och annat automatiserat beslutsfattande kan medföra och i vilken utsträckning och i vilka sammanhang som arbetsgivare använder sådana tekniska lösningar.
 12. Det innebär att man bygger upp ett datacenter i en fastighet, och där överskottsvärmen från servrarna ska användas för att värma just den aktuella fastigheten.
 13. Enligt Blackberrys säkerhetsforskare kan nätverkstelemetri användas för att upptäcka ovanliga DNS–förfrågningar som tyder på Symbiote.
 14. Vad gäller mjukvaran användes y–Cruncher, ett program som kan laddas ner utan kostnad härifrån.
 15. Cybersäkerhetsföretaget Mandiant uppmärksammar att den ryska hackargruppen Evil Corp tycks ha börjat använda sig av en ransomware–som–tjänst–modell för att komma runt sanktioner som USA infört mot gruppen.
 16. Tanken är att satelliterna, som kallas för Geesat, ska användas för att förbättra navigeringen för autonoma fordon.
 17. Så nu grunnar regeringen på om den ska gå med på att dessa hybridobligationer med årlig ränta till skattebetalarna, i stället ska bli vanligt eget kapital och sannolikt mest användas för att täcka förluster ett bra tag framåt.
 18. Enligt Riksbankens avdelningschef Christina Wejshammar finns ett stort kontantlager som kan användas i en sådan krissituation, och det är snarare distributionen som kan bli ett problem.
 19. – Jag ser det som en del av förhandlingsspelet, att Turkiet använder det som en “bargaining chip”, säger Pieter Wezeman, senior analytiker vid Sipri.
 20. I domstolen användes också rapartisernas musikvideor som bevis för att de planerade en attack.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är begagna en synonym till använda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på använda

Bild till ordet använda

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet använda.

Bild med texten använda