arkaisk

Arkaisk är synonymt med gammaldags och antik och kan beskrivas som ”inte längre bruklig eller använd, gammaldags, ålderdomlig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av arkaisk och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till arkaisk

antik, gammaldags, ålderdomlig

Motsatsord till arkaisk

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till arkaisk.

Vad betyder arkaisk?

 1. inte längre bruklig eller använd, gammaldags, ålderdomlig

Böjningar av arkaisk

 1. arkaisk
 2. arkaiska
 3. arkaiskt

Exempel på hur ordet arkaisk kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet arkaisk används i svenska tidningar

 1. Så blir de intima erfarenheter dikten skildras – av förlust, ändlighet, kärlek, familjeband – till existentiella mysterier fodrade med det större sammanhangets arkaiska tyngd.
 2. Bland annat säger Jerseys finansminister att det gamla skattesystemet är arkaiskt.
 3. Efteråt låg röken tjock så pass länge att det dröjde många dagar innan experter kunde slå fast att det arkaiska trädbeståndet i stort sett klarat sig.
 4. Det finns emellertid skäl att vara hoppfull, många som invandrar från länder där den arkaiska sedan förekommer ifrågasätter den i Sverige.
 5. Å andra sidan skapar det arkaiska tonfallet en fin förhöjning, som om boken utspelas på femtiotalet och i nutid samtidigt.
 6. Språket var arkaiskt, underligt stavat och ofta förkortat, men det såg ut som grekiska.
 7. Att definiera barn som könsvarelser från späd ålder utifrån religion eller kultur är att gå patriarkatets arkaiska ärende.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till arkaisk är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är gammaldags en synonym till arkaisk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.