avantgarde

Avantgarde kan bland annat beskrivas som ”de mest avancerade bland konstnärer o.d.”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avantgarde och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till avantgarde

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till avantgarde.

Motsatsord till avantgarde

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avantgarde.

Vad betyder avantgarde?

 1. de mest avancerade bland konstnärer o.d.
 2. (militär) trupp som går före huvudtruppen
 3. pionjärer eller föregångare inom olika konstriktningar; de som bryter mot den gängse normen

Böjningar av avantgarde

 1. avantgarde
 2. avantgarden
 3. avantgardena
 4. avantgardenas
 5. avantgardens
 6. avantgardes
 7. avantgardet
 8. avantgardets

Exempel på hur ordet avantgarde kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet avantgarde används i svenska tidningar

 1. Man kunde tänka sig att ett land som är så sårbart skulle tillhöra klimatkrisens avantgarde, vara ledande i omställningen, ställa krav på resten av världen.
 2. En tänkbar förklaring är att Michelins inspektörer anser att krogen är för extrem, Fäviken tillhör liksom Noma gastronomins avantgarde.
 3. Problem uppstår dock när avantgardet tror sig vara det enda äkta uttrycket och därför kastar ut resten av dansen med badvattnet.
 4. Några av Hodells tryckta verk recenserades i Times literary supplement när de kom ut, och inom det nutida avantgardet är han ett namn.
 5. Det var kring den tiden som likheterna mellan knepig Aphex Twin–electronica och 1900–talets avantgarde gärna lyftes fram med en blandrepertoar som påminde om urvalet på duons färska album ”Statea”.
 6. Det talades om ett ”televisionens avantgarde”.
 7. Varför förekomsten av kameralös fotografi avtog under senare delen av 1800–talet är inte något Batchen närmare går in på, men den fick ett nytt genomslag i det konstnärliga avantgardet åren runt 1920.
 8. Galaklänning av punkmodets grande dame Vivienne Westwood eller överdimensionerat gatumode av Londonbaserade herrdesignern Astrid Andersen? Gammalt avantgarde eller nytt?.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till avantgarde är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.