avbilda

Synonymer till avbilda

duplicera, färglägga, klona, kopiera, måla, porträttera, reproducera, rita, rita av, skildra, skissa, återge

Motsatsord till avbilda

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avbilda.

Vad betyder avbilda?

 1. gör en bild av, återger
 2. återge i bild; måla av
 3. skildra, beskriva i text eller bild

Exempel på hur avbilda används i svenska tidningar

 1. Under de år som följde förändrades hennes utseende drastiskt – Marianne övergav sin klassiska pose och avbildades företrädesvis barbröstad, ledande soldater i strid mot nationens väpnade fiender.
 2. Att avbilda enbart ett bröst, och dessutom göra detta bröst stort och fylligt stick i stäv med dåtidens ideal där mindre bröst ansågs erotiska, var ett sätt för 1300– och 1400–talens målare att ladda målningar med religiös innebörd.
 3. Kort innan bubblan spricker, av skäl som jag lämnar åt läsaren att upptäcka, avbildas han i affärspressen med flätor, som ”en referens till en klimatkändis från min barndom”.
 4. Nu har vi att förhålla oss till en bildteknik som inte är gjord för att avbilda utan för att luras – manipulerade bilder och filmer, så kallade ”deep fakes”, föregivna skildringar av händelser som aldrig ägt rum.
 5. För oss som släktingar är det här en svartmålning av vår general, att avbilda honom som gay, säger Jorge Zapata Gonzalez, barnbarn till den tidigare revolutionsledaren, till AP.
 6. Greta Thunberg avbildad på en husvägg i den brittiska staden Brighton.
 7. Alltså avbildade djur–människor (med en finare term teriantroper) som är flera tusen år äldre än Lejonmannen från Hohlenstein–Stadel.
 8. Därutöver tycker sig forskarna också se att några av figurerna är avbildade som teriantroper, det vill säga som en blandning mellan människa och djur.
 9. En av personerna jag har avbildat är medlem i flera sådana.
 10. Ett gammalt fotografi från guldruschen i Klondyke i nordvästra Kanada har fått stor spridning eftersom ett av de tre avbildade barnen till förvillelse liknar den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av avbilda

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kopiera en synonym till avbilda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.