Synonymer till avbilda

Vi känner till 12 synonymer till avbilda. Ordet avbilda är en synonym till kopiera och måla och kan bland annat beskrivas som ”gör en bild av, återger”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avbilda samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till avbilda

 1. duplicera
 2. färglägga
 3. klona
 4. kopiera
 5. måla
 6. porträttera
 7. reproducera
 8. rita
 9. rita av
 10. skildra
 11. skissa
 12. återge

Vilka ord betyder nästan samma sak som avbilda?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till avbilda. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. teckna
 2. återberätta
 3. utmåla

Vad är motsatsen till avbilda?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avbilda.

Vad betyder avbilda?

 1. gör en bild av, återger
 2. återge i bild; måla av
 3. skildra, beskriva i text eller bild

Hur kan ordet avbilda användas?

Det saknas exempel på hur avbilda kan användas.

Hur används ordet avbilda i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet avbilda används i vanlig text.

 1. Men inte ens de färdigbyggda VM–arenorna får man avbilda hur som helst, upptäcker vi.
 2. Han vill inte avbilda ”vardagsverkligheten”, utan istället i dagboken ägna sig åt omtagningar, små subtila bearbetningar av verk som redan existerar.
 3. Den sanna konsten är det som inte går att fånga i bild, det som inte kan avbildas.
 4. På onsdagens förstasida avbildar Sabah fem turkiska journalister i Sverige, några av dem tidigare uthängda av tidningen.
 5. Verket ingår i en serie som avbildar unga kvinnors ansikten.
 6. Ukrainska fraser och flaggor hade avbildats på bussen, samtidigt som ryska åkare på flera andra håll fått motta hot och hat, enligt NRK.
 7. Dagen efter de påstådda festerna avbildades Drottning Elizabeth i kyrkan där hon, på grund av rådande restriktioner, satt ensam på sin makes begravning.
 8. På listan uppmanas även kvinnliga journalister bära hijab och kanaler ska inte sända program som avbildar profeten Mohammed eller andra heliga figurer.
 9. Det är inte en oljemålning på Smithsonian som ska avbilda historisk kolonialism, eller rasism.
 10. Att avbilda en drottning så informellt, så tillbakalutat och utan de sedvanliga attributen som berättar om den kungliga modellens rang och status var ovanligt.
 11. Den har sedan dess legat inlåst i arkivet på Kungliga Vetenskapsakademien, men har nu avbildats med hjälp av bland annat röntgen och infrarött, synligt och ultraviolett ljus.
 12. – Anders Zorn, framförallt för hans sätt att avbilda vatten.
 13. Många av motiven på hällarna i Aspeberget, Fossum, Litsleby och Vitlycke bär spår av Medelhavet, vilket forskarna menar stärker teorin att hällristningarna avbildar handel mellan Skandinavien och Medelhavsländerna för runt 3.
 14. Merparten av dem avbildar nära och kära, vänner och partners.
 15. De mest avbildade personerna är generalerna Robert E Lee och Thomas "Stonewall" Jackson samt sydstaternas president Jefferson Davis.
 16. Under de år som följde förändrades hennes utseende drastiskt – Marianne övergav sin klassiska pose och avbildades företrädesvis barbröstad, ledande soldater i strid mot nationens väpnade fiender.
 17. Att avbilda enbart ett bröst, och dessutom göra detta bröst stort och fylligt stick i stäv med dåtidens ideal där mindre bröst ansågs erotiska, var ett sätt för 1300– och 1400–talens målare att ladda målningar med religiös innebörd.
 18. Kort innan bubblan spricker, av skäl som jag lämnar åt läsaren att upptäcka, avbildas han i affärspressen med flätor, som ”en referens till en klimatkändis från min barndom”.
 19. Nu har vi att förhålla oss till en bildteknik som inte är gjord för att avbilda utan för att luras – manipulerade bilder och filmer, så kallade ”deep fakes”, föregivna skildringar av händelser som aldrig ägt rum.
 20. För oss som släktingar är det här en svartmålning av vår general, att avbilda honom som gay, säger Jorge Zapata Gonzalez, barnbarn till den tidigare revolutionsledaren, till AP.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kopiera en synonym till avbilda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på avbilda

Bild till ordet avbilda

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet avbilda.

Bild med texten avbilda