avgå

Synonymer till avgå

abdikera, avsluta, demissionera, lämna, pensionera, sluta, överge

Motsatsord till avgå

anlända

Vad betyder avgå?

 1. lämna en förtroendepost i en organisation
 2. (om en båt eller ett tåg) lämna kaj respektive station för att transportera gods eller passagerare till ett givet mål

Exempel på hur avgå används i svenska tidningar

 1. Växande protester mot regimen i samband med den så kallade arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick.
 2. Det har spekulerats i om hon kommer att avgå om det blir ett nej i brexitomröstningen i det brittiska parlamentet den 11 december om utträdesavtalet.
 3. De har valt att ta på sig de gula västarna för att demonstranternas krav på att Macron ska avgå passar som hand i handske in i deras budskap.
 4. Krav på att han borde avgå kom från ledande företrädare från fem partier i folketinget.
 5. Men 2012 avgick hon för att koncentrera sig på rehabilitering och att bygga upp ett juridiskt center och en så kallad politisk aktionskommitté med fokus på vapenrelaterat våld.
 6. – En av dem kommer sannolikt att tvingas avgå.
 7. Yanis Varoufakis avgick i juli 2015 i protest mot det grekiska regeringspartiet Syrizas högervridning samt hur EU tvingade Grekland och Syriza till underkastelse.
 8. Om man inte får igenom en radikal omställning av energipolitiken är det ens plikt som politiker att göra som Frankrikes miljöminister, avgå med buller och bång!.
 9. Hon har hunnit bli 85 år men har inga planer på att avgå.
 10. Redan när vallokalerna stängde och det inte ens fanns ett valresultat krävde Moderaterna att Stefan Löfven skulle avgå.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av avgå

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lämna en synonym till avgå. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är anlända motsatsen till avgå.