Synonymer till avkriminalisera

Vi känner till en synonym till avkriminalisera. Ordet avkriminalisera är synonymt med lagliggöra.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avkriminalisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till avkriminalisera

 1. lagliggöra

Vad är motsatsen till avkriminalisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avkriminalisera.

Vad betyder avkriminalisera?

Det saknas betydelser. Föreslå nya betydelser av avkriminalisera.

Hur böjs avkriminalisera?

 1. avkriminalisera

Hur kan ordet avkriminalisera användas?

Det saknas exempel på hur avkriminalisera kan användas.

Hur används ordet avkriminalisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet avkriminalisera används i vanlig text.

 1. Som att arbeta för höjd minimilön och avkriminalisera bruk av marijuana.
 2. Biden vill avkriminalisera bruk av marijuana, men inte legalisera.
 3. Warren vill avkriminalisera migration, säger hon, och göra den mycket enklare att lagligt bosätta sig och bli medborgare i USA.
 4. Den har förvandlats till ett slagträ i den internationella kampanjen för att avkriminalisera sexköp och koppleri, inom bland annat FN–organet UNAIDS.
 5. Nyligen har Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt sagt till Svenska Dagbladet att dagens narkotikapolitik inte fungerar och att vi måste avkriminalisera narkotikabruk för att stävja gängkriminaliteten.
 6. – Nu införs förenklade bötesrutiner för det här brottet, säger inrikesminister Gerard Collomb, som dock påpekar att andra påföljder fortfarande kan utdömas och att det därför "inte är aktuellt att avkriminalisera cannabisanvändning".
 7. Bara 12 procent av svenskarna vill avkriminalisera bruk av narkotika, visar en ny Sifo–undersökning utförd på uppdrag av Svenska Dagbladet.
 8. Det var under den tidigare presidenten José Mujica som regeringen  – trots en övervägande negativ folkopinion (upp till 66 procent emot) – satsade på att avkriminalisera cannabis.
 9. Rumänien skakades i februari av omfattande protester sedan den PSD–ledda regeringskoalitionen föreslagit en liknande lagändring som skulle avkriminalisera vissa korruptionsbrott och frige en del korruptionsdömda politiker.
 10. Turkiets författningsdomstol har aldrig haft för avsikt att avkriminalisera sexuella övergrepp mot barn.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lagliggöra en synonym till avkriminalisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?