Synonymer till avsätta

Vi känner till 3 synonymer till avsätta. Ordet avsätta är en synonym till deponera och entlediga och kan bland annat beskrivas som ”formellt ta ifrån ett ämbete”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avsätta samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till avsätta

 1. deponera
 2. entlediga
 3. störta

Vad är motsatsen till avsätta?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avsätta.

Vad betyder avsätta?

 1. formellt ta ifrån ett ämbete
 2. spara för senare tillfälle eller användning; reservera
 3. frambringa, skapa, åstadkomma
 4. finna köpare (på viss marknad) för en större mängd av en viss vara
 5. lämna efter sig som rest eller spår, både konkret och abstrakt
 6. bestämma genom att mäta upp eller rita upp

Hur böjs avsätta?

 1. avsatte
 2. avsattes
 3. avsatts
 4. avsätt
 5. avsätta
 6. avsättas
 7. avsätter

Hur kan ordet avsätta användas?

Det saknas exempel på hur avsätta kan användas.

Hur används ordet avsätta i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet avsätta används i vanlig text.

 1. Nio av tio fall finns i Seoul med omgivning, där 90 procent av intensivvårdsplatserna som har avsatts för covidfall är belagda.
 2. Liliʻuokalani var regerande drottning på denna ö tills hon 1893 avsattes av amerikanska trupper.
 3. Förutom om att be officiellt om ursäkt har kyrkostyrelsen beslutat att avsätta 40 miljoner kronor under tioårsperioden 2022–2023 för åtta åtaganden gentemot det samiska folket.
 4. I måndags genomfördes en statskupp i ett afrikanskt land och premiärministern Abdalla Hamdok avsattes.
 5. Under Syrien­kriget var jag en av dem som ­protesterade mot invasionen, just på grund av att det fanns de som ville avsätta en president med  förevändningen att man ska ha demokrati.
 6. I en förstärkt satsning på sjukvården avsätter regeringen i höstbudgeten ytterligare 2 miljarder till vården för att regionerna ska ta hand om de uppskjutna vårdbehoven.
 7. Aung San Suu Kyi avsattes av militären i en kupp den 1 februari.
 8. – Vi vill avsätta pengar för aktiviteter som de nya eleverna kan göra tillsammans med lärarna, till exempel en övernattning på en lägergård, säger Elias Aguirre (S).
 9. Sovjetunionens öde avgjordes slutgiltigt den 19–22 augusti 1991, då konservativa kommunister sökte avsätta Gorbatjov, som vid tillfället befann sig på semester i Foros på Krim, där han sattes i husarrest.
 10. Det ska också bli lättare att avsätta pengar från forskningsanslag till att bekosta forskningsinfrastruktur.
 11. Enligt en rapport har bara 1,75 procent av budgeten som avsatts för att förebygga bränderna utnyttjats, rapporterar TT.
 12. Enligt en rapport har bara 1,75 procent av budgeten som avsatts för att förebygga skogsbränder utnyttjats.
 13. Men regeringen är beroende av Vänsterpartiets mandat – och V lovar att rösta för att avsätta regeringen om den lägger fram förslag om marknadshyror.
 14. Israels oppositionsledare Yair Lapid, som företräder partiet Yesh Atid, har slutfört koalitionsförhandlingarna med andra partier om att avsätta den sittande regeringen och premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar Jerusalem Post.
 15. Ett sätt är att avsätta 80 procent av datamängden till träning och tio procent vardera till validering och testning.
 16. Assimi Goita var så sent som i augusti delaktig i en annan militärkupp då dåvarande president Ibrahim Boubacar Keita avsattes.
 17. Protesterna mot militärjuntan som tagit makten i landet fortsätter – och det har nu gått tre månader sedan statskuppen den 1 februari då den civila ledaren Aung San Suu Kyi avsattes.
 18. Kristersson konstaterar att det bara är regeringen som kan tillsätta och avsätta generaldirektörer.
 19. Redan i somras förekom uppgifter om att några av ledamöterna ville avsätta Storåkers.
 20. Expresidenten Bozizé ‒ som är internationellt efterlyst för mord och tortyr ‒ avsattes 2013 men är fortsatt en maktfaktor i Centralafrikanska republiken.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är deponera en synonym till avsätta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på avsätta

Ord som slutar på avsätta