avskyvärd

Avskyvärd är synonymt med fruktansvärd och förfärlig och kan bland annat beskrivas som ”vedervärdig, förhatlig, motbjudande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avskyvärd och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till avskyvärd

abominabel, fruktansvärd, förfärlig, förhatlig, förskräcklig, gräslig, hemsk, motbjudande, otäck, ruskig, ryslig, stygg, vederstygglig, vedervärdig, vidrig, vämjelig, äcklig

Motsatsord till avskyvärd

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avskyvärd.

Vad betyder avskyvärd?

 1. vedervärdig, förhatlig, motbjudande
 2. så /moraliskt/ hemsk att det är värt avsky; abominabel, vedervärdig

Böjningar av avskyvärd

 1. avskyvärd
 2. avskyvärda
 3. avskyvärdare
 4. avskyvärdast
 5. avskyvärdaste
 6. avskyvärde
 7. avskyvärt

Exempel på hur ordet avskyvärd kan användas

 1. Stalins avskyvärda brott

Exempel på hur ordet avskyvärd används i svenska tidningar

 1. De vet inte hur de ska handskas med den avskyvärda terrorismen så de utnämner oskyldiga muslimer till "islamister"  – bara för att visa att de gör något, säger Jawad Bashare.
 2. Det var ett av de mest avskyvärda, motbjudande brotten som jag hanterade under min tid som åklagare.
 3. För henne är glaset halvfullt och världen vacker, för honom är glaset tomt och världen avskyvärd.
 4. ”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas”, skrev Shekarabi till TT.
 5. ”Brott mot välfärdssystemen är avskyvärt och ska bekämpas.
 6. Vi måste utgå från offren, desperata unga kvinnor som blev avskyvärt och skrämmande behandlade, säger Jeremy Corbyn, enligt The Guardian.
 7. Det skulle rentav kunna tolkas som en bekräftelse på att Nobelkommittén inte betraktar dessa åsikter som särskilt avskyvärda.
 8. Men i övrigt är han bara avskyvärd.
 9. – Det är ett avskyvärt brott, en ren terroristhandling och en tydlig attack mot det demokratiska samhället.
 10. Den avskyvärda historien på u–båten ger oss också insikter om att det är svårt att förstå vad vissa människor är kapabla till.
 11. Det är avskyvärt trist, säger Stephen Loverigde.
 12. Den ansvarige ministern i Storbritannien, biståndsminister Penny Mordaunt, har kallat sexköpen för "fullständigt avskyvärda".
 13. Den ansvarige ministern i landet, biståndsminister Penny Mordaunt, har kallat sexköpen för "fullständigt avskyvärda".
 14. Den ansvarige ministern i landet, biståndsminister Penny Mordaunt, har kallat sexköpen för ”fullständigt avskyvärda”.
 15. ”Jag fördömer den avskyvärda bilbombsattacken i Kabul som har lämnat ett stort antal oskyldiga civila döda och hundratals skadade.
 16. Det finns således en mängd olika uttryck för det uråldriga, avskyvärda och växande judehatet i Sverige – från högerextremt håll och invandrat från Mellanöstern, där antisemitismen är en del av den politiska ideologin och propagandan i många länder.
 17. Justitieministern Morgan Johansson kallade händelsen ”avskyvärd och feg” i ett inlägg på Twitter.
 18. – De är skamfulla, avskyvärda påståenden, sa han om partikollegans ord.
 19. Många som bor här i Sverige idag är levande bevis på de horribla konsekvenser detta avskyvärda hat kan få.
 20. Det är ett brott som alla tycker är avskyvärt, och vi i polisen kan göra vad vi kan men vi är beroende av att folk som sett saker och ting.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till avskyvärd är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är fruktansvärd en synonym till avskyvärd. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.