Synonymer till avtal

Vi känner till 12 synonymer till avtal. Ordet avtal är en synonym till förbindelse och kontrakt och kan bland annat beskrivas som ”(rättsligt bindande) överenskommelse, uppgörelse”. Ordet används i uttrycket ”träffar avtal” som betyder ”ingår avtal”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avtal samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till avtal

 1. förbindelse
 2. fördrag
 3. förlikning
 4. kontrakt
 5. leasing
 6. pakt
 7. partnerskap
 8. policy
 9. samförstånd
 10. transaktion
 11. uppgörelse
 12. överenskommelse

Vad är motsatsen till avtal?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avtal.

Vad betyder avtal?

 1. (rättsligt bindande) överenskommelse, uppgörelse
 2. juridiskt bindande överenskommelse mellan personer

Hur används ordet avtal i uttryck?

 1. träffar avtal = ingår avtal

Hur böjs avtal?

 1. avtal
 2. avtalen
 3. avtalens
 4. avtalet
 5. avtalets
 6. avtals

Hur kan ordet avtal användas?

Följande exempelmeningar visar hur avtal kan användas.

 1. efter långa förhandlingar kunde parterna ingå ett avtal
 2. avtalet mellan staten och Sveriges Radio

Hur används ordet avtal i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet avtal används i vanlig text.

 1. Och för patienter som fått sina inplanerade operationer och andra åtgärder uppskjutna på grund av pandemin är det förstås mycket positivt att flera regioner nu sluter nya avtal och bättre nyttjar existerande avtal med andra vårdgivare.
 2. Det finns alltså inget avtal som produktionen skrivit under eller så, och de fick följa med efter polisbilen i egen bil.
 3. Genom ekonomiska avtal stöder EU i praktiken den marockanska ockupationen.
 4. Samtal och avtal med talibanerna är nödvändiga, så länge de handlar om den fortsatta evakueringen av svenskar från Afghanistan, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TV4.
 5. Det handlar om vad de har för avtal och på många platser finns också tjäle i marken vilket innebär att det under vissa perioder inte går att bygga, säger Maria Attve Storm, projektadministratör på Trafikverket.
 6. – Mitt val var att fullfölja avtalet eller att späda på konflikten och skicka tusentals nya amerikanska soldater i ett nytt krig mot talibanerna, sade han.
 7. Trump förhandlade fram ett preliminärt avtal den 2 februari 2020 där han lovade att dra tillbaka trupperna i maj 2021.
 8. Det fredsfördrag som skrevs under av USA och talibanerna i Qatar i februari 2020 var mer ett avtal om att USA skulle dra sig tillbaka än ett riktigt fredsavtal.
 9. I Zibanejads avtal ingår dock en så kallad ”no movement”–klausul och New York Rangers kan således inte byta bort honom utan spelarens egen tillåtelse.
 10. Men nu har stadens avtal med företaget Marfina vunnit laga kraft.
 11. – Man skulle skriva under någon form av bindande avtal och så skulle det komma tillbaka en bekräftelse, med ordernummer för produkten.
 12. Sedan tidigare har både Real Madrid och Barcelona riktat skarp kritik mot avtalet.
 13. – Jag tror att bränderna får konsekvensen att man försöker hitta ett sätt att skriva på avtalet.
 14. Nu meddelar Veoneer att bilsäkerhetsbolaget inleder samtal med mikrochippjätten sedan styrelsen funnit att Qualcomms bud kan leda till ett "mer gynnsamt avtal".
 15. Förra året, år 2020, tecknade MSB avtal med Saab om flygplan av typen Air Tractor AT–802 Fire Boss.
 16. När skogsbränder blir omfattande kan räddningstjänsterna runt om i landet begära stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som har avtal med företag om minst tio helikoptrar och fyra skopande flygplan.
 17. – Det finns vissa avtal och regleringar inom teknikområdet som hindrar och därför kan inte Kina gå in som en partner i ISS.
 18. EU har tecknat avtal om 405 miljoner doser av Curevacs vaccin och av det ska Sverige få ungefär 3,5 miljoner doser under 2021.
 19. Som det är tänkt just nu fortsätter Wesström sin tjänst i AIK fram till årsskiftet, men det kan ändra på sig om AIK hittar en ny vd eller om någon klubb väljer att köpa ut honom från sitt avtal.
 20. – Januariavtalet är ett avtal mellan fyra partier och ska man stryka någon punkt måste alla fyra vara överens.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förbindelse en synonym till avtal. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.