Synonymer till avtal

Vi känner till 12 synonymer till avtal. Ordet avtal är en synonym till förbindelse och kontrakt och kan bland annat beskrivas som ”(rättsligt bindande) överenskommelse, uppgörelse”. Ordet används i uttrycket ”träffar avtal” som betyder ”ingår avtal”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avtal samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad betyder avtal?

 1. (rättsligt bindande) överenskommelse, uppgörelse
 2. juridiskt bindande överenskommelse mellan personer

Hur används ordet avtal i uttryck?

 1. träffar avtal = ingår avtal

Hur kan ordet avtal användas?

Följande exempelmeningar visar hur avtal kan användas.

 1. efter långa förhandlingar kunde parterna ingå ett avtal
 2. avtalet mellan staten och Sveriges Radio

Hur används ordet avtal i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet avtal används i vanlig text.

 1. Parisavtalet är ett juridiskt bindande avtal mellan världens länder om att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader med sikte på 1,5 grader.
 2. Industriavtalet berör direkt miljontals svenska löntagare och har sedan 1990–talet fungerat som ett riktmärke för löneökningarna i de flesta avtal på den svenska arbetsmarknaden.
 3. Det är tillåtet att skjuta upp räntebetalningar enligt avtalet, men det gör knappast att läget nu känns mer aptitligt.
 4. Trots EU–ländernas fördömanden av Turkiets militära operationer mot kurderna i norra Syrien fortsätter europeiska leveranser av krigsmateriel  om än i begränsad omfattning och som till stor del handlar om följdleveranser av tidigare ingångna avtal.
 5. När det hade gått en viss tid kunde jag bryta det avtalet, så då gjorde jag det, berättade Larsson, som inte fick någon ekonomisk ersättning i och med det brutna avtalet, tidigare i veckan.
 6. Enligt uppgifter till The Times ska avtalet vara värt närmare en miljard svenska kronor.
 7. Det är ett avtal utöver det befintliga samarbetet med Nato.
 8. Om Finland underlåter att reagera på det nya säkerhetspolitiska läget kan det leda till att landets handlingsutrymme inskränks, när Ryssland strävar efter att bygga upp sin intressesfär genom avtal och militära åtgärder, enligt rapporten.
 9. – Det här är inte avtal vi skriver av terapeutiska skäl, för att vi ska ha någonting att visa upp, utan vi fyller de här med stort innehåll, säger Hultqvist.
 10. LKAB och Kiruna kommun har även tecknat ett avtal där att gymnasieverksamheten ska bedrivas på skolan tills dess att den nya skolan är färdig hösten 2023.
 11. SVT Nyheter har ett avtal med Novus om återkommande väljarundersökningar.
 12. De tre tilltalade personerna misstänks för att inför och i samband med införseln av hundarna ha haft kontakt med och ingått avtal med uppfödare, säljare och transportörer av hundarna.
 13. Enligt avtalet på dessa lån ska återbetalning ske i dollar.
 14. Det ska också, enligt avtalet, finnas ett amerikanskt datahanteringsteam bestående av hundratals människor som ska agera ”grindvakt” för amerikanska användardata.
 15. De ska nu undersöka om avtalet som kallas Jedi Blue hämmar konkurrensen på marknaderna för online–baserade visningsannonser.
 16. Basebolligan MLB har sedan slutet på förra säsongen hotats av en konflikt mellan ligan och spelarfacket, då föregående avtal löpte ut efter att Atlanta Braves tog hem finalen World series i november.
 17. ”Jokerit har bindande avtal och en skyldighet att följa det i KHL.
 18. Alla nya fall handlar om avtal där Telia åtagit sig att dra in fiber, men dragit sig ur när kostnaden bedömts som för hög.
 19. Det mäktiga nätverket tros vara världens största kokainsmugglare, och har avtal med brottssyndikat i både Nordamerika och Europa för att sprida den dyra och illegala drogen i tiotals länder.
 20. Efter påtryckningar från Putin vägrade Janukovytj att signera avtalet.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förbindelse en synonym till avtal. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet avtal

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet avtal.

Bild med texten avtal