Synonymer till avvisa

Vi känner till 16 synonymer till avvisa. Ordet avvisa är en synonym till förkasta och förskjuta och kan bland annat beskrivas som ”motar bort”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av avvisa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till avvisa

 1. avfärda
 2. avslå
 3. avspisa
 4. avstöta
 5. bortvisa
 6. förkasta
 7. förpassa
 8. förskjuta
 9. förvisa
 10. neka
 11. nobba
 12. portförbjuda
 13. rata
 14. snoppa av
 15. tillbakavisa
 16. utvisa

Vilka ord betyder nästan samma sak som avvisa?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till avvisa. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. förvägra

Vad är motsatsen till avvisa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till avvisa.

Vad betyder avvisa?

 1. motar bort
 2. vägra att acceptera något, t.ex. förslag, begäran, beskyllning; säga "nej" till något; inte gå med på något; inte bry sig om något
 3. vägra att acceptera någon; neka en person t.ex. vänskap eller kärlek
 4. vägra att ta emot; neka person tillträde till en plats, t.ex. ett land

Hur böjs avvisa?

 1. avvisa
 2. avvisad
 3. avvisade
 4. avvisades
 5. avvisar
 6. avvisas
 7. avvisat
 8. avvisats

Hur kan ordet avvisa användas?

Följande exempelmeningar visar hur avvisa kan användas.

 1. flyktingarna avvisades vid gränsen

Hur används ordet avvisa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet avvisa används i vanlig text.

 1. Cementas ansökan om förlängt och utökat tillstånd från 31 oktober avvisades av Mark– och miljööverdomstolen, med hänvisning till att miljökonsekvenserna var så bristfälligt beskrivna.
 2. Listan ger Migrationsverket rätt att avvisa personer från länder på listan med omedelbar verkan.
 3. Fujimori har dock förlorat visst stöd under senare tid och interimsregeringen har avvisat hennes begäran om en internationell granskning av valet.
 4. – Jag tycker att Sverige har övertygande argument för varför talan ska avvisas.
 5. Avslöjandet väckte stark kritik drån bland annat amerikanska kongressledamötet men Googles vd avvisade att uppgifterna kombineras med konsumentdata och deklarerade att företaget tar hänsyn till integritetsfrågorna.
 6. Vi jobbar med att säga till dem, avvisa och vid behov även avlägsna dem från platsen, alltså köra bort dem.
 7. Samtidigt avvisar han bilden av att Amazon skulle ha en brutal arbetplatskultur där de anställda behandlas som robotar i sitt sista brev till aktieägarna innan han avgår som vd under sommaren, rapporterar CNBC.
 8. Raffensperger har upprepade gånger, och på punkt efter punkt, avvisat Trumps försök att ogiltigförklara valresultatet.
 9. Svensk kollektivtrafik kommer dock inte att avvisa resande utan munskydd.
 10. Han anställde två killar från Afghanistan som riskerade att avvisas från Sverige om de inte hade jobb och nu avlöser de varandra i det lilla hålet i väggen som levererar färsk falafel.
 11. Vakten avvisade mannen, som i stället tänkte ta en taxi hem.
 12. De innebär också att den som fått avslag kan avvisas omedelbart, även om man överklagar beslutet.
 13. En domare avvisar hans försök att ogiltigförklara miljontals poströster i Pennsylvania och kallar stämningen ”Frankensteins monster”.
 14. Men i princip alla fall har avvisats hittills, eftersom Trumpkampanjen saknar bevis, konstaterar Goldford, som är professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.
 15. Men att Hurtig skulle vilja undvika journalister av den anledningen, eller för det som skrevs efter matchen, det avvisar presschefen bestämt.
 16. Socialstyrelsen har påpekat att det också kan vara andra allvarliga sjukdomar som ligger bakom och att det är viktigt att patienterna inte avvisas från sjukvården.
 17. Då miljökonsekvensbeskrivningen är en processförutsättning blev resultatet i Mark– och miljööverdomstolen att ansökan avvisades.
 18. Rysslands president Vladimir Putin har senare använt andra adjektiv i sin beskrivning av Rodtjenkov, såsom ”dumbom” och ”idiot”, och anklagelser om att landets dopningprogram dikterades av Kreml har avvisats som ”förtal”.
 19. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidenten alla uppgifter om repressiva åtgärder som ”fejkade nyheter och långsökta anklagelser” och sade att han inte betraktade Tichanovskajas valkampanj som något hot.
 20. Kvinnan avvisar detta förslag, enligt utredningen.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förkasta en synonym till avvisa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på avvisa