böja

Böja är synonymt med kröka och vika och kan bland annat beskrivas som ”komma (något) att bilda en båge eller vinkel, göra krokig eller bågformig o. d., kröka, bocka; stundom i fråga om bringande av (något) från krokig till rät form”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av böja och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till böja

bocka, förflytta, kröka, vika

Motsatsord till böja

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till böja.

Vad betyder böja?

 1. komma (något) att bilda en båge eller vinkel, göra krokig eller bågformig o. d., kröka, bocka; stundom i fråga om bringande av (något) från krokig till rät form
 2. (reflexivt: böja sig)
 3. ändra formen av ett ord för att grammatiskt passa in i en sats

Böjningar av böja

 1. böj
 2. böja
 3. böjas
 4. böjd
 5. böjde
 6. böjdes
 7. böjer
 8. böjt
 9. böjts

Exempel på hur ordet böja kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet böja används i svenska tidningar

 1. En välvd brunaktig hatt och en hård, böjd fot.
 2. Hon står böjd över en stor trälåda fylld av inramade fotografier.
 3. Ibland böjer han på knäna och stannar på så sätt av ett påbörjat hopp, kanske blev det fel någonstans, och börjar om i tanken, som leder till hoppet.
 4. Inte bara för att visa att vi inte böjer oss för Kinas diktat, utan för att vi alltid ska stå upp för de fria ordet, sade Wallmark, som var kritisk till att Linde inte nämnde hans namn.
 5. Inte bara för att visa att vi inte böjer oss för Kinas diktat, utan för att vi alltid ska stå upp för de fria ordet, säger Wallmark.
 6. ”Antingen böjer du dig nu eller så kan du åka.
 7. I sitt segertal sade Tsai Ing–Wen att hon vill ha en dialog med Kinas ledare, men underströk samtidigt att Taiwans invånare inte kommer att böja sig för hot.
 8. De har böjts och skickats på lagning, blivit påklädda och 2006 sågades den ena kvinnan av längs fotknölarna.
 9. Men tiden är knapp om Sverige ska bryta den nuvarande utvecklingen och böja ner utsläppskurvorna i riktning mot de ambitiösa klimatmålen.
 10. Jag hade svårt att böja benen.
 11. Den är särskilt rörlig vilket gör att den upprepade gånger kan böja sig och sedan återgå till sin ursprungliga form.
 12. Jag morrar dovt medan jag återigen böjer mig över klockströmbrytarna som vägrar förklara varför de inte varit i tjänst.
 13. Han ska inte böja sig för gatans parlament.
 14. När de irakiska shiamuslimernas andlige ledare dessutom uppmanade parlamentet att ompröva sitt stöd för regeringen böjde sig premiärministern för trycket.
 15. De sänkte sina tårgasgevär, böjde på huvudet och drog sig tillbaka.
 16. De toleranser som krävs är så exakta, att jämfört med dem böjer sig även en normal aluminiumskiva som trä.
 17. Hon vann det sista gamet blankt och böjde sig ner och knöt nävarna i en segergest innan hon rusade bort till sin loge och kramades med sitt team.
 18. Lite böjd, men väldigt avspänd.
 19. Det är mat som fogligt låter sig böjas i alla möjliga smakriktningar, må det.
 20. Detta är möjligt tack vare flexibel amoled–skärmpanel som kan böjas så mycket att den nästan går att vika ihop.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till böja är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är kröka en synonym till böja. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.