Synonymer till befästa

Vi känner till 10 synonymer till befästa. Ordet befästa är en synonym till cementera och fastslå och kan beskrivas som ”förstärka någots sammanhang, stadighet, hållbarhet eller motståndskraft”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av befästa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till befästa

 1. bestämma
 2. cementera
 3. fastslå
 4. fastställa
 5. klubba
 6. konsolidera
 7. stärka
 8. säkerställa
 9. säkra
 10. trygga

Vilka ord betyder nästan samma sak som befästa?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till befästa. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. spika
 2. stadfästa

Vad är motsatsen till befästa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till befästa.

Vad betyder befästa?

 1. förstärka någots sammanhang, stadighet, hållbarhet eller motståndskraft

Hur böjs befästa?

 1. befäst
 2. befästa
 3. befästas
 4. befäste
 5. befäster
 6. befästes
 7. befästs

Hur kan ordet befästa användas?

Det saknas exempel på hur befästa kan användas.

Hur används ordet befästa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet befästa används i vanlig text.

 1. Exakt hur smittan tagit sig in på äldreboendena är enligt Jens Raffelsberger omöjligt att befästa, eftersom det råder samhällsspridning av covid–19.
 2. Din närvaro i landet innebär att Rozerins verksamhet inom miljön underlättas och befästs.
 3. Gemenskaps–Norge står också för demokrati och medverkan, något som blir viktigare allt eftersom rika eliter befäster sin kontroll över åsiktsbildning och politikutveckling.
 4. Historikern Tessa Morris–Suzuki skriver i boken ”Borderline Japan” att det befäste bilden av Japan som inåtvänt och etniskt homogent.
 5. Milan toppar därmed Serie A och anfallaren befäster sin ledning i skytteligan med totalt tio mål.
 6. – Det här avtalet är ett tydligt tecken på att Kina tar stora kliv framåt på handelsarenan och tydligt befäster sin roll i regionen, säger Stefan Westerberg.
 7. Medierna måste givetvis vara medvetna om sin makt att befästa stereotyper, men jag tycker mig se en tendens att beskriva verkligheten sådan som man vill att den ska vara snarare än sådan som den är.
 8. Om vi väljer den vägen, då är risken överhängande att vi befäster den långsamma utvecklingstakt som alltför länge varit norm i Sverige.
 9. Segern innebär att de befäster sin position i topp tre inför det stundande landslagsuppehållet.
 10. När han som ständig sekreterare fortsatte skriva personliga, milt humoristiska inlägg befästes bilden av honom som en ovanligt tillgänglig tungviktare.
 11. Björklöven tog ytterligare en seger och befäster sin position som tabelletta i hockeyallsvenskan.
 12. Aam Aadmi Party, AAP, väntas vinna minst 60 av 70 platser och befäster därmed sin position i huvudstaden.
 13. Dels vann laget med 5–3 och befäste sin plats som ligaledare i NHL.
 14. – Vi ser Berlintoppmötet som ett viktigt steg på vägen mot att befästa eldupphöret och nå en politisk lösning, sade Erdogan på Atatürk–flygplatsen i Istanbul, på väg till Berlin, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
 15. Kritik har kommit från många håll, både inom landet och från utlandet, bland annat för att lagen skulle strida mot Indiens historiskt befästa och grundlagsstadgade religionsfrihet.
 16. Det ger honom och hans parti fem år som kan användas för att befästa Storbritannien som ett öppet samhälle med en utåtriktad marknadsekonomi.
 17. De befäster därmed sin position som näst största parti bakom Socialdemokraterna som fortfarande är störst med 26,3 procent.
 18. Atlas Copco har under hösten befäst positionen som börsens ledande industribolag.
 19. Pence sade redan vid inledningen av mötet med Barzani att han var där på president Trumps uppdrag för att "befästa de starka band" som det kurdiska folket och USA har sinsemellan.
 20. Man dikade och pålade träsket och gjorde staden ordentligt befäst, så bra att danskarna aldrig lyckades ta den.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är cementera en synonym till befästa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på befästa