Synonymer till befinna

Vi känner till en synonym till befinna. Ordet befinna är synonymt med vara och kan bland annat beskrivas som ”(reflexivt: befinna sig) vara på ett visst ställe; vara belägen”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av befinna samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till befinna

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet befinna och kan ofta användas istället.

 1. vara

Vad är motsatsen till befinna?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till befinna.

Vad betyder befinna?

 1. (reflexivt: befinna sig) vara på ett visst ställe; vara belägen
 2. (reflexivt: befinna sig) vara eller finna sig i en viss situation
 3. (reflexivt: befinna sig) må, känna sig
 4. (passivt) visa sig vara; finnas vara

Hur kan ordet befinna användas?

Det saknas exempel på hur befinna kan användas.

Hur används ordet befinna i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet befinna används i vanlig text.

 1. – Det är viktigt att rätten får en uppfattning om avstånd, var de vittnen som har gjort iakttagelser befunnit sig, säger åklagare Therese Stensson Jonsson.
 2. Nu befinner vi svenskar oss i en situation liknande den 2007–2008 när USA, Spanien och stora delar av världen drabbades hårt av en finanskris som utlöstes just av en överbelånad bostadsmarknad.
 3. Personbilen körde om på en raksträcka, men då blev den i sin tur omkörd av en annan personbil– via vägrenen! Plötsligt befann sig tre fordon i bredd och vägen började gå uppför med en begynnande vänsterkurva.
 4. Kvinnan befann sig på en trottoar när hon plötsligt blev påkörd.
 5. Att just skrattmåsar plötsligt dör i stora antal beror enligt SVA på att de häckar i kolonier där de befinner sig mycket tätt inpå varandra.
 6. Att migrera tillbaka från molnet är ingen enkel sak – oavsett var man befinner sig.
 7. Hela världen pratar just nu om generativ AI och Holly Mesrobian lyfte också Amazon Web Services satsning på området, Bedrock, som fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium.
 8. En annan faktor att ta i beaktande är att SAS befinner sig i ett så kallat Chapter 11–förfarande, en form av rekonstruktion.
 9. Två andra personer som befann sig utanför lägenheten åtalades misstänkta för försök till grovt rån och rån.
 10. Polisen får rätt att stickprovsvis kroppsvisitera vem som helst som befinner sig i zonen liksom att undersöka väskor och fordon.
 11. Det uppger den serbiske journalisten Vladimir Banic, reporter på den statliga nyhetskanalen RTS, som befinner sig på plats.
 12. – Han var en tyst pojke, säger Milan Milosevic, vars dotter befann sig i klassrummet, rapporterar AP.
 13. Kvinnan befann sig i fysiskt underläge på en enslig plats och utsattes för svårt lidande när hon misshandlades och sedan dränktes.
 14. Enligt Aftonbladets uppgifter har Ebba Busch i största hemlighet tagit semester och befinner sig utomlands.
 15. Omkring 400–500 personer som har befunnit sig på sjukhuset kontaktades efter upptäckten.
 16. Det var i Stockholm i april 2022 som härvan av en slump nystades upp, då en polispatrull som befann sig i ett flerbostadshus i ett annat ärende reagerade på kraftig cannabislukt från en lägenhet.
 17. – Vi noterar även att marknader har utvecklats på det sätt som man förutsåg föregående år, vilket innebär att kundsegmentet biotech fortsatt befinner sig i ett besvärligt läge med brist på finansiering, vilket resulterar i varierande efterfrågan.
 18. Vad jag önskar att jag var där just nu, sade Tove Lo i ett förinspelat tacktal från Mexiko där hon befinner sig för tillfället.
 19. Detta gäller dock även för nätfiskesajter som kan utnyttja lås–ikonen för att få ett offer att tro att de befinner sig på en fullt pålitlig sajt.
 20. Det krisdrabbade flygbolaget SAS – som befinner sig i konkursskydd i en amerikansk domstol och genomgår en omfattande finansiell rekonstruktion – kontrolleras i dagsläget av danska och svenska staten, med 21,8 procent var av aktierna.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vara en synonym till befinna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på befinna

Bild till ordet befinna

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet befinna.

Bild med texten befinna