Synonymer till begriplig

Vi känner till 10 synonymer till begriplig. Ordet begriplig är en synonym till fattbar och förklarlig och kan bland annat beskrivas som ”som man kan begripa, förståelig”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av begriplig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till begriplig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet begriplig och kan ofta användas istället.

 1. explicit
 2. fattbar
 3. förklarlig
 4. förståelig
 5. konkret
 6. lättfattlig
 7. rak
 8. tydlig
 9. uppenbar
 10. uttrycklig

Vilka ord betyder nästan samma sak som begriplig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till begriplig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. uttalad
 2. tydligt
 3. saklig
 4. påtaglig

Vad är motsatsen till begriplig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till begriplig.

Vad betyder begriplig?

 1. som man kan begripa, förståelig
 2. som går att/är lätt att begripa

Hur kan ordet begriplig användas?

Följande exempelmeningar visar hur begriplig kan användas.

 1. läkaren förklarade hennes sjukdom på ett begripligt sätt

Hur används ordet begriplig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet begriplig används i vanlig text.

 1. Kanske mer än någonsin behövs det reportrar och fotografer som med hjälp av frågor och kameror lyser upp skeenden och gör dem mer begripliga.
 2. Jag tycker det är jättespännande att få sätta mig in i teknikinnovationer och –utmaningar hos startups såväl som etablerade bolag – och att försöka beskriva det på ett begripligt och lockande sätt, säger Charlotta von Schultz.
 3. Då kan nämligen inte underskriften bäddas in i dokumentet som ska signeras på ett begripligt eller lagenligt sätt.
 4. – Genom podden, i kombination med terapi och självstudier av trauma– och anknytnings­experter som Gabor Maté, Bassel Van Der Kolk, har jag blivit begriplig för mig själv.
 5. Möjligen begripligt i ljuset av förra sekelskiftets omvälvande tid, då könsroller och sexualmoral debatterades häftigt.
 6. Men flera uppräknade saker som hänger ihop gör världen mer begriplig för oss, därför finner vi de längre förklaringarna mer övertygande.
 7. En stor fördel med de linoljebaserade färgerna är att de innehåller få och begripliga ingredienser.
 8. Kort eller långt, men framför allt ska det vara begripligt, säger Jonas Eriksson.
 9. I stället för en rapport på hundratals sidor med teknisk jargong listas de mest akuta problemen med hjälp av begripliga ord som ”entry points” och ”attack pathways”, rapporterar Zdnet.
 10. Informationen ska alltid lämnas i ett begripligt och lättillgängligt format.
 11. – Förutom att täcka de snabba nyhetshändelserna så handlar det om fördjupande material och guider som gör skeendena begripliga, utan att ta ställning för den ena eller andra kandidaten.
 12. Vad kan vi göra mer för att skydda? Den är begriplig den rädslan.
 13. Om Afrika blir detta århundrades nya motor för ny kapitalackumulation så blir Silk Road, detta nätverk av järnväg, motorväg, hamnar och sjöfart, begripligt.
 14. Monica Berglund tycker att förbudet var begripligt till en början, som en akut åtgärd mot smittan, men nu tycker hon bara att det andas ”ålderism” och avslöjar ett förlegat synsätt på äldre.
 15. Folk gör märkliga saker, men med lite ansträngning är det mesta begripligt, från surströmming till folkmord, även om det mesta inte är lovvärt.
 16. – Human lean förutsätter ett ledarskap där chefer aktivt stödjer personalen genom att medarbetare får en meningsfull, begriplig och hanterbar situation i sitt arbete.
 17. Viktigt att göra hållbarhetsarbetet begripligt Som en del i just det arbetet beslutade sig Byggmästargruppen för att ta fram en fungerande hållbarhetsplan och dokumentera sitt arbete under resans gång.
 18. Det finns inget att jämföra med, inget begripligt, från historien.
 19. Att Rysslands makthavare famlar är uppenbart, men begripligt.
 20. Det ligger lite i genrens natur att det egentligen inte finns något mål, ingen destination eller ens en begriplig morot för tittaren.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är fattbar en synonym till begriplig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på begriplig

Ord som slutar på begriplig

Bild till ordet begriplig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet begriplig.

Bild med texten begriplig