Synonymer till belysa

Vi känner till 9 synonymer till belysa. Ordet belysa är en synonym till förklara och förtydliga och kan bland annat beskrivas som ”upplysa”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av belysa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till belysa

 1. förklara
 2. förtydliga
 3. klargöra
 4. klarlägga
 5. påvisa
 6. styrka
 7. tydliggöra
 8. visualisera
 9. åskådliggöra

Vilka ord betyder nästan samma sak som belysa?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till belysa. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. precisera
 2. visa
 3. synliggöra
 4. lyfta fram

Vad är motsatsen till belysa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till belysa.

Vad betyder belysa?

 1. upplysa
 2. illustrera, göra åskådlig, åskådliggöra

Hur böjs belysa?

 1. belys
 2. belysa
 3. belysas
 4. belyser
 5. belyss
 6. belyst
 7. belyste
 8. belystes
 9. belysts

Hur kan ordet belysa användas?

Det saknas exempel på hur belysa kan användas.

Hur används ordet belysa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet belysa används i vanlig text.

 1. Det är viktigt att belysa den här vågen av sprängdåd på allmänna platser och bostadsområden, säger Lotta Härdelin, fotograf på DN.
 2. Det är viktigt att man belyser alla miljöaspekter som finns i en sådan här anläggning, säger han och påtalat särskilt grävningen av en kulverten som det som har störst påverkan, och att den frågan inte har tagits upp alls.
 3. Men som läsare blir man bara besviken om man väntar sig att närvaron av samtidskonst ska innebära ingående verkanalyser – istället för att i kantiansk anda låta exemplen belysa vad som menas med estetisk erfarenhet.
 4. Riksdagens ombudsmän, JO, anser att flera frågor behöver belysas närmare och avstyrker därför förslaget sin nuvarande form.
 5. Han är mycket oroad över den debatt som pågår om kön och transvård som bland annat Dagens ETC har belyst genom en serie av intervjuer.
 6. Vi vill bli bättre på att belysa denna fråga ur en mängd olika perspektiv – en av de viktigaste utmaningar vi står inför som journalister.
 7. Men än idag finns det lärare som visar ”Pumans dotter” i skolan för att väcka identifikation med Latinamerika och för att belysa rasism.
 8. Men det belyser att januariavtalet inte får vara målet och det nya normala.
 9. Texten är skriven i syfte att belysa vad Cohen anser är ett utstuderat försök av det republikanska partiet i USA att underminera de demokratiska grundvalarna i det amerikanska samhället inför det stundande presidentvalet.
 10. Gröna, röda och infraröda lysdioder belyser blodkärlen i handleden och fotodioderna mäter ljuset som reflekteras tillbaka.
 11. Metoo var helt fenomenal i att belysa denna kultur.
 12. New York Times tidigare chefredaktör Jill Abramson belyser just detta när hon jämför boken med ”Presidentens hustru” om Laura Bush som hon anser ”fungerade just eftersom vi inte visste något om hennes verkliga liv.
 13. – Detta belyser också det faktum att föroreningen i Shanghai nu är nästan lika illa som den i Peking, då det har skett en mycket snabbare förbättring i Peking, säger Lauri Myllyvirta, analytiker vid Crea.
 14. Händelsen belyser den utsatthet som många av de syriska flyktingarna lever i.
 15. Men hon är tydlig med att det behövs ett museum som har i uppdrag att belysa Förintelsen och Sveriges agerande i förhållande till Nazityskland.
 16. Han går kilometer efter kilometer för att belysa situationen för alla som sökt asyl i Sverige, men av olika skäl inte fått uppehållstillstånd.
 17. Richard Magyar kom i kontakt med Suicide Zero, organisationen som jobbar för att minska antalet självmord och vill belysa problemet med psykisk ohälsa.
 18. De tuffa arbetsvillkoren för gästarbetare på Skånes jordgubbsodlingar och grönsaksodlingar har belysts i en rad reportage genom åren.
 19. Covid–19 belyser det faktum att offentliga myndigheter kan välja att reglera ekonomiska krafter om de så önskar.
 20. Det är för att belysa riskerna med biometri, och presentera en potentiell lösning, som Kaspersky i samarbete med varumärkesbyrån Archetype tagit fram ett portabelt, artificiellt fingeravtryck – i form av en till synes anspråkslös ring.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förklara en synonym till belysa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på belysa

Ord som slutar på belysa