Synonymer till belysa

Vi känner till 9 synonymer till belysa. Ordet belysa är en synonym till förklara och förtydliga och kan bland annat beskrivas som ”upplysa”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av belysa samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till belysa

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet belysa och kan ofta användas istället.

 1. förklara
 2. förtydliga
 3. klargöra
 4. klarlägga
 5. påvisa
 6. styrka
 7. tydliggöra
 8. visualisera
 9. åskådliggöra

Vilka ord betyder nästan samma sak som belysa?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till belysa. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. precisera
 2. visa
 3. synliggöra
 4. lyfta fram

Vad är motsatsen till belysa?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till belysa.

Vad betyder belysa?

 1. upplysa
 2. illustrera, göra åskådlig, åskådliggöra

Hur kan ordet belysa användas?

Det saknas exempel på hur belysa kan användas.

Hur används ordet belysa i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet belysa används i vanlig text.

 1. Dödsfallet har belyst hotet mot djurlivet från de miljoner ton plast som hamnar i haven varje år.
 2. – Det finns andra metoder för att belysa trädet med ren energi utan att behöva placera två paneler där som är objektivt fula, säger kommunpolitikern Linda Meleo.
 3. Bilderna visar ”dagens Eiffeltorn” vid sidan av det vi känner så väl, och belyser sammanställningen och likheterna mellan gammalt och nytt.
 4. Den ryska kritiken "belyser sårbarheten hos den ryska robotkampanjen om västvärlden fortsätter att förbättra Ukrainas luft– och missilförsvarsförmåga", skriver tankesmedjan.
 5. Om vi med denna kampanj kan belysa deras viktiga arbete och få fler att stödja dem blir vi mycket stolta.
 6. Ali Abbasis film ”Holy Spider”, som premiärvisats under festivalen, belyser frågan om kvinnors ställning i Iran och fick av censurskäl inte spelas in där.
 7. – Vi belyser särskilda objekt, så som gaser eller fast mål, med laserpulser.
 8. Den aktuella kampanjen kommer att synas både i butik och i tidningsannonsering med syftet att på ett avslappnat sätt belysa ett känsligt ämne och få fler män att testa prostatan.
 9. Rapporten Octoverse 2022, som belyser en mängd statistik, insikter och trender inom öppen källkod–gemenskapen hittas här.
 10. Svenska Europaparlamentarikern har varit med och tagit fram den rapport kring datorspel och e–sport vars syfte är att belysa industrins stora tillväxt och fördelar – såväl som dess problematik.
 11. Men vi försöker belysa problemet.
 12. Berg med flera framhåller missgrepp i Indien 1975/76 (som vi belyst utförligt på annan plats, se genomgång här).
 13. – För mig var syftet dels att belysa demokratin, men också att skapa en plattform för riksdagsledamöterna att prata med varandra om den här gemensamma, konstnärliga upplevelsen som bara skedde en gång och som bara de blev vittnen till.
 14. Är då allt frid och fröjd i den demokratiska världen? Nej, vilket också Fukuyama belyser, genom att främst peka på hemlandet USA.
 15. Kanske är det just därför som ”De e kroniskt” känns så uppfriskande otidsenlig och angelägen, i det att den inte svepts upp i ett nytt narrativ, utan håller fast i övertygelsen om att orättvisor alltid måste belysas.
 16. Den första belyser det naturvetenskapliga kunskapsläget, den andra klimatförändringarnas effekter på planet och samhälle och den sista möjliga lösningar på problemet.
 17. Rapporten belyser hur olika sektorer producerar utsläpp – men för första gången finns också ett kapitel om påverkan från människors beteenden och konsumtion.
 18. Under veckan får de besök av artister och andra som engagerar sig i syfte att samla in pengar för att belysa och bekämpa det aktuella temat.
 19. Förutom mer skrivet material som skildrar, belyser och granskar det historiska skeende som vi befinner oss i, startar vi nu ett samarbete med podcasten ”Den digitala draken”.
 20. Vi belyser hur det ser ut i olika delar av landet.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förklara en synonym till belysa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på belysa

Ord som slutar på belysa

Bild till ordet belysa

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet belysa.

Bild med texten belysa