Synonymer till benämna

Vi känner till 7 synonymer till benämna. Ordet benämna är en synonym till beteckna och kalla och kan beskrivas som ”sätta namn på; använda som namn för; kalla”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av benämna samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till benämna

 1. beteckna
 2. heta
 3. kalla
 4. karakterisera
 5. namnge
 6. nämna
 7. rubricera

Vilka ord betyder nästan samma sak som benämna?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till benämna. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. känneteckna

Vad är motsatsen till benämna?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till benämna.

Vad betyder benämna?

 1. sätta namn på; använda som namn för; kalla

Hur kan ordet benämna användas?

Det saknas exempel på hur benämna kan användas.

Hur används ordet benämna i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet benämna används i vanlig text.

 1. När hennes nya kille raljerar över hans tillstånd står han upp för rätten att benämna den psykiska ohälsan.
 2. Den redan skyhöga pressen på Boris Johnson ökar efter ett nytt avslöjande gällande skandalfesterna på Downing street 10, som benämns som ”partygate”.
 3. Att jag benämner det sålunda bör ses i ljuset av att det mesta som kan kopplas till Zappa var just udda.
 4. Qatar har mycket medvetet strävat efter att stärka sin position inom både den hårda maktsfären och den mjuka – den som oftast benämns med det engelska begreppet ”soft power”, myntat av statsvetaren Joseph Nye 1990.
 5. Varianten upptäcktes först i södra Afrika och benämns även B.
 6. I en tid med kraftigt stigande inflation finns det dock flera orsaker till att priset på vad som ibland benämns som "det vita guldet" nu stigit nästan 50 procent under 2021.
 7. Plymsnäckorna är döpta efter sin konstruktör, det som av Fritidsbåtsmuseet benämns som ”den legendariska August Plym”.
 8. Berättaren söker efter ”en utgångspunkt”, och därför benämns barnets födelse som en ”prolog”.
 9. Det som inledningsvis benämndes som den tropiska stormen Grace har nu nedgraderats till att kallas lågtryck men ses fortfarande som ett hot.
 10. Nu står hon mitt i debatten om mäns våld mot kvinnor – och om hur kön ska benämnas.
 11. Jag tror att det är därför inte ens Sverige höjer rösten och benämner saker vid dess rätta namn utan fortsätter hävda ”konflikt” och ”sammandrabbningar” som om det handlade om två jämbördiga parter.
 12. Att våga benämna det de är utsatta för och även söka hjälp är viktigt, men också svårt och inte sällan förenat med risk för ett eskalerande våld.
 13. Bolaget jobbar främst med att hantera stora digitala tillgångar, vilka man själva benämner mediebanklösningar, som hanteras i Azure.
 14. Som så många andra på senaste tiden har man valt Akalla, eller det som i sammanhanget brukar benämnas Kista, eller Stockholm Data Parks.
 15. De som examineras härifrån kan sedan placeras i bland annat it– eller ledningsförband och bidra till att stärka den svenska försvarsförmågan inom cyberdomänen, som den benämns inom Försvarsmakten.
 16. Länen leddes (och leds) av en landshövding och från länen uppstod år 1862 landstingen, som numera benämns som regioner, vars huvudsakliga uppgift är att ansvara för sjukvården.
 17. – Jag som arbetat med driftsstöd i många år kan säga att även om vi haft perioder där tågen gått lite knackigt, så är tiden mellan det vi benämner stoppande fel på X2000 väldigt lång.
 18. En del kallar det för social export – andra har benämnt det "social dumpning".
 19. I början av juli skriver Olin själv om sin övertygelse i att det förekommer en systematisk förföljelse av vita människor i Sydafrika, vilket Expo benämner som ”högerextrema konspirationsteorier”.
 20. Merparten av denna energidifferens, cirka 93 procent, absorberas av haven (cirka 2,5 procent hamnar i luften och gör att det vi benämner globala medeltemperaturen, stiger).

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är beteckna en synonym till benämna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på benämna

Bild till ordet benämna

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet benämna.

Bild med texten benämna