Synonymer till benådar

Benådar kan beskrivas som ”ger nåd, lindrar straff”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av benådar samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till benådar

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till benådar.

Vad är motsatsen till benådar?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till benådar.

Vad betyder benådar?

 1. ger nåd, lindrar straff

Hur böjs benådar?

 1. benåda
 2. benådad
 3. benådade
 4. benådades
 5. benådads
 6. benådar
 7. benådas
 8. benådat
 9. benådats

Hur kan ordet benådar användas?

Följande exempelmeningar visar hur benådar kan användas.

 1. den dödsdömde fången benådades

Hur används ordet benådar i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet benådar används i vanlig text.

 1. Efter elva år blev han benådad.
 2. Den spanske premiärministern Pedro Sánchez beslut att benåda tolv katalanska separatister har vänt Högsta domstolen och åklagarmyndigheten mot honom.
 3. Filippinerna har utvisat en amerikansk soldat som dömts för mordet på en filippinsk transkvinna 2014, detta efter att soldaten benådats av landets president Rodrigo Duterte tidigare i veckan.
 4. I maj förlät Khashoggis familj i Saudiarabien offentligt mördarna, vilket väntas möjliggöra för regimen att benåda de dömda.
 5. Gripandet av Yorgen Fenech skedde en dag efter att regeringen sagt att man skulle erbjuda att benåda en misstänkt inblandad i mordet, om denne delar med sig av juridiskt bindande bevis för vem som låg bakom mordet 2017.
 6. Förenade arabemiratens president Khalifa bin Zayed Al Nahyan fattade beslutet om att benåda Hedges som en del av frisläppanden av över 700 fångar i samband med landets nationaldag, meddelar den statliga nyhetsbyrån Wam.
 7. Storbritanniens tackar Förenade arabemiraten för att den livstidsdömde brittiske akademikern Matthew Hedges benådats.
 8. Hon benådades av Barack Obama under hans sista dagar som president, och reser nu världen över som politisk aktivist.
 9. Jag föredrar att lösa våra problem inom familjen, sade Shojaei, som nyligen blivit benådad efter en livstidsavstängning från iransk landslagsfotboll.
 10. Etiopisk polis har gripit elva kända dissidenter, efter att flera av dem benådats och släppts för bara några veckor sedan, uppger advokaten Ameha Mekonnen till AFP.
 11. – Det har funnits en outtalad regel om att utväxlade underrättelseofficerare eller spioner betraktas som benådade.
 12. Skripal benådades 2010 av Rysslands dåvarande president Dmitrij Medvedev, tillsammans med tre andra fångar, i utbyte mot 10 ryska spioner som gripits av den amerikanska federala polisen FBI.
 13. För tio månader sedan benådades Joshua French och kunde återvända till Norge efter åtta år i kongolesiskt fängelse.
 14. Enligt domstolen saknar Fujimori immunitet, trots att han nyligen benådats och släppts ur fängelset där han avtjänade ett 25–årigt straff för människorättsbrott och korruption under 1990–talet.
 15. Och bara dagarna därpå skedde en ny, oväntad vändning vad gäller Ingela Janssons öde – när UD den 6 februari bekräftade att en svensk kvinna blivit benådad från etiopiskt fängelse.
 16. Antingen benådar den ryske presidenten Vladimir Putin honom, eller så kommer det ske en spionutväxling mellan Frode Berg och en rysk spion som eventuellt blivit gripen i Norge.
 17. En sydkoreansk domare dömdes henne till döden 1989, men hon benådades av Sydkoreas dåvarande president Roh Tae–Woo.
 18. En svenska som har suttit i fängelse i Etiopien sedan 2011, dömd för bedrägeri, har blivit benådad, skriver Expressen.
 19. Rossellini beskriver deras isolering och tafatta försök att kommunicera, liksom plötsligheten i miraklet som benådar dem, fast utan att framställa verkligheten som uppdelad i sönderslitande motsatser.
 20. Strax innan vinter–OS i Sotji 2014 inleddes och efter starka internationella protester benådades de tre av Vladimir Putin, som då på nytt tillträtt posten som rysk president.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?