Synonymer till bensin

Vi känner till 5 synonymer till bensin. Ordet bensin är en synonym till bränsle och drivmedel och kan bland annat beskrivas som ”ett bränsle för motorer”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av bensin samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till bensin

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet bensin och kan ofta användas istället.

 1. bränsle
 2. drivmedel
 3. konsommé
 4. napalm
 5. soppa

Vad är motsatsen till bensin?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till bensin.

Vad betyder bensin?

 1. ett bränsle för motorer
 2. (räknebart och oräknebart) slags bränsle för en viss typ av förbränningsmotorer där bränslet sprutas in i en kammare och aktivt antänds av en gnista; består av en blandning av olika flytande kolväten

Hur kan ordet bensin användas?

Följande exempelmeningar visar hur bensin kan användas.

 1. blyfri bensin

Hur används ordet bensin i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet bensin används i vanlig text.

 1. Vid kommande årsskifte sänks energiskattesatsen på bensin och diesel med 80 öre litern, plus moms.
 2. Men med dyrare mat, bensin, el och tjänster märker alla mer påtagligt i vardagen den knapphet som blir resultatet när samma pengar plötsligt räcker till betydligt mindre.
 3. Ledande drivmedelskedjor höjer priserna på både bensin och diesel för andra dagen i rad.
 4. De har erbjudit politiken en genväg där allt kan fortsätta som förut bortsett från att vi häller biobränsle, istället för bensin eller diesel, i tanken.
 5. I år hade varit som hälla bensin på inflationsbrasan.
 6. Det kan jämföras med mindre än en hundralapp i månaden som han skulle tjäna på regeringens satsning på sänkt energiskatt på drivmedel från årsskiftet, som i praktiken sänker priset vid pump med 14 öre på bensin och 41 öre på diesel.
 7. I stället resulterar en av budgetens största satsningar i en minskning med 14 öre litern för bensin och 41 öre för diesel.
 8. Tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel, 6,7 miljarder kronor.
 9. Den hittills största satsningen är sänkt energiskatt på bensin och diesel i tre år för 6,8 miljarder kronor.
 10. Ett exempel är sänkt skatt på bensin och diesel med 6,7 miljarder kronor, men det är långt ifrån vad flera av högerpartierna pratade om i valrörelsen.
 11. Under 1930–talet fasades hästen till sist ut, och brandbilar blev mer eller mindre självklara – drivna med bensin eller diesel i stället för enkla vagnar drivna med muskelkraft, hästar eller batteri.
 12. Bland annat ska skatten på bensin och diesel sänkas så att priset blir en krona lägre per liter vid pump, från och med den 1 januari 2023.
 13. På tisdagen sänktes priset på bensin med 25 öre vid ledande drivmedelskedjor och priset på diesel sänktes med 50 öre.
 14. Vallöftena från framför allt Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna handlade om snabba sänkningar på runt 5–6 kronor litern för bensin och uppåt 10 kronor för diesel.
 15. Regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka priset på bensin och diesel vid pump från den 1 januari 2023.
 16. Kronan får regeringen fram genom att räkna in vad priset skulle ha blivit om skatterna på bensin och diesel hade räknats upp med inflationen, som i år har varit högre än på decennier.
 17. En annan fråga som kan bli intressant under mandatperioden är klimatpolitiken där den nya regeringen bland annat vill minska stödet till vindkraft och minska reduktionsplikten, det vill säga inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel.
 18. När bensin och diesel är dyrt så kommer vi antagligen att börja fundera över vårt bilåkande.
 19. Importstopp införs för rysk olja – i första hand råolja, men i ett senare läge även bensin och raffinerade produkter.
 20. Det går ingen kollektivtrafik till och från byn, och i dag kostar en liter bensin hela 20 kronor.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är bränsle en synonym till bensin. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på bensin

Bild till ordet bensin

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet bensin.

Bild med texten bensin